Dolar 32,4774
%0.5
Euro 35,0075
%-0.16
Altın 2.328,740
%0.36
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Asemptomatik vakaların pandemide önemi yok gibi bir yaklaşım doğru değil'

'Asemptomatik vakaların pandemide önemi yok gibi bir yaklaşım doğru değil'

Dr. Çamlı, asemptomatik vakaların salgının seyri açısından görmezden gelinemeyecek kadar önemli olduğunun altını çizerek, “Asemptomatik vakaların pandemide önemi yok gibi bir yaklaşım doğru değil.

  • Ege Postası
  • 02.10.2020 - 01:38

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu ile toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında asemptomatik Covid-19 vaka sayılarının günlük koronavirüs veri tablosuna yansıtılmadığını söylemişti.

Bakan Koca’nın açıklamasının ardından vatandaşlar Bakan Koca’nın sözlerine tepki göstermiş ve Sağlık Bakanlığı’nı koronavirüsle mücadelede şeffaf olmamakla, halkı yanlış yönlendirmekle ve kandırmakla suçlamışlardı.

Bakan Koca’nın büyük tepki toplayan sözlerine bir tepki de İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı’dan geldi. Asemptomatik vakaların salgında önemsiz bir unsurmuş gibi görünmesini eleştiren Dr. Çamlı, “Bu kişilerin evde ya da hastanede yatmıyor olması pandemi açısından önem arz etmedikleri anlamına gelmez. Bu kişilerin de izole edilmesi ve bulaştırıcılık riski açısından dikkatle izlenmesi gerekir. Hastalığın yaygınlığını görmek açısından sadece hasta ve ağır hastaları değil Covid’le enfekte olmuş bütün hastaları bilmekte yarar var” diye konuştu.

Pandemiyle mücadelede şeffaflığın önemini vurgulayan Dr. Çamlı, “Pandemi süresince en büyük taleplerimizden biri sürecin şeffaf yürütülmesi ve verilerin kamuoyuyla doğru bir şekilde paylaşılmasıydı. Pandemiyle mücadelede başarılı olmanın temel kriterlerinden biri bu. İkincisi, Temmuz’un ortalarından itibaren başlangıçta tabloya yansıtılan Covid testi pozitif olan olgular artık tabloya yansıtılmamaya başlandı. Sadece semptom içeren olguların hasta kabul edildiğini yeni öğrendik. Geçişte de anlaşılması zor bazı durumlar var. Öncelikle Covid testi pozitif olan kişinin semptom göstersin ya da göstermesin virüsü bulaştırma riski olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu kişilerin evde ya da hastanede yatmıyor olması pandemi açısından önem arz etmedikleri anlamına gelmez. Bu kişilerin de izole edilmesi ve bulaştırıcılık riski açısından dikkatle izlenmesi gerekir. Hastalığın yaygınlığını görmek açısından sadece hasta ve ağır hastaları değil Covid’le enfekte olmuş bütün hastaları bilmekte yarar var. Eğer Bakanlık böyle bir tablo yapmayı uygun görüyorsa çıkıp Covid pozitif hasta sayısını da açıklamalı. Bunu paylaşmanın bir sakıncası olacağını düşünmüyorum. Covid testi pozitif olan tüm olguların söylenmesi hastalığın yayılımı açısından bizlere fikir verecektir ve bu nedenle mutlaka paylaşılmalıdır” dedi.

“VAR OLAN SAYILAR 3-4 KATINA ÇIKAR”

Asemptomatik olguların da koronavirüs tablosuna yansıtılmasıyla vaka sayılarında artış olacağını belirten Dr. Çamlı, “Asemptomatik olguların değişik istatistiklerde değişik sayıları var. Yani kimi olguların yaklaşık yüzde 75’inin asemptomatik olduğunu söylerken kimi de yüzde 40’ının asemptomatik olduğunu söylüyor. Dolayısıyla biz asemptomatik oranını tam olarak bilemiyoruz. Ama eğer asemptomatik veriler de tabloya yansıtılırsa var olan sayısının 3-4 katına çıkması beklenebilir. Ama tabi bu kişilerin tam sayısını söyleyecek kişi de Bakan Koca’dır” diye konuştu.

“SALGIN YAYILIMINDA EN ÖNEMLİ VAKALAR ASEMPOMATİK VAKALAR”

Dr. Çamlı, asemptomatik vakaların salgının seyri açısından görmezden gelinemeyecek kadar önemli olduğunun altını çizerek, “Asemptomatik vakaların pandemide önemi yok gibi bir yaklaşım doğru değil. Bu vakalar da bir ya da birkaç gün sonra semptomatik hale geçebilir. Bu kişileri daha sonra listeye katıyorlar mı bunu bilmiyoruz. İkincisi asemptomatik olgular da hastalığı yayabilir. Pandemi zincirinde bu hastalığın yayılımında belki de en önemli unsurlar asemptomatik vakalardır. Bu vakalar tabloda ayrı olarak belirtilebilir. Sadece testi pozitif çıkanlardan hiç bahsetmemenin mantığını anlayamadım. Sayın Bakan bunu neden açıklamıyor, ne gibi bir sakıncası var” dedi.

Vaka sayılarının şeffaf bir şekilde paylaşılmasının toplumdaki salgın bilinci açısından da önem teşkil ettiğini söyleyen Dr. Çamlı, “Vaka sayısı ve vaka dağılımının bilinmesinin ve olayın net bir şekilde ortaya konmasının kişilerin daha duyarlı ve bilinçli davranmasına katkısı olacaktır. Sayın Bakanımız akşam çıkıp hasta ve ağır hasta sayısını kamuoyuyla paylaşıyor. O halde PCR testi pozitif çıkan asemptomatik olguları da söylemeli. Bu hastalığın geldiği durum, yayılımı ve şiddeti açısından kamuoyunun bu verileri bilme hakkı var” ifadelerini kullandı.

“UZUN VADELİ TRENDLERE BAKILMALI”

Bakan Koca, dün yaptığı açıklamasında İzmir’deki vaka sayısının yüzde 26’ya gerilediğini belirtmiş ve yatak doluluk oranlarına ilişkin bilgiler vermişti. Bakan Koca’nın açıklamalarını değerlendiren Dr. Çamlı, vaka sayılarındaki düşüşün sevindirici olduğunu söyledi. Daha geçerli veriler için uzun vadeli trendlerie bakmak gerektiği konusunda uyaran Dr. Çamlı, “PCR testi pozitif çıkanların sayısını bilmiyoruz. Vaka sayıları konusunda Bakan Koca’nın İzmir’in vaka sayısının yüzde 26’ya düştüğünü belirttiği ifadelerinin doğru olduğunu düşünüyorum. Eğer doğruysa bu sevindirici bir olay. Herkesin vaka sayılarının düşmesi için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. İzmir’de geçtiğimiz ay yüzde 50’ye varan bir artış vardı. Bir hafta içindeki yüzde 26’lık azalma iyi bir olay. Ancak kısa süreli gelişmelere bakarak uzun vadeli yorumlar çıkarmamız doğru değil. Uzun vadeli trende bakılmalı. Bazen 3-4 günlük süreçlerde azalma ya da artma olabiliyor. Bu nedenle aylık trendlere bakmak daha doğru olur” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.