Dolar 32,5217
%-0.08
Euro 34,7710
%-0.27
Altın 2.420,420
%-0.4
Bist-100 9.713,00
%0.7

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aksoy başkanlık görevine geri dönecek mi? Top İçişleri Bakanlığı’nda!

Aksoy başkanlık görevine geri dönecek mi? Top İçişleri Bakanlığı’nda!

Geçen yıl Kasım ayında “zimmet ve irtikap” iddiasıyla tutuklanan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Aksoy’un yerine bakması için belediye meclisi içinde yapılan seçim ve kuraların ardından başkan vekilliği koltuğuna Aydın Pehlivan oturmuştu. Dün ilk kez hakim karşısına çıkan Aksoy hakkında mahkeme heyeti, adli kontrol şartıyla tahliye kararı vermişti. Tahliyenin ardından Aksoy’un göreve dönüp dönmeyeceği merak edilirken gözler yeniden Menemen’e çevrildi. Konuya ilişkin bilgi veren Bilge Özer, İçişleri Bakanlığı’nın Aksoy’u göreve döndüreceğine inandığını ve gerekli başvuruları yapacaklarını söyledi. Özer, Aksoy’un seçilmiş bir başkan olduğuna da dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 08.07.2021 - 08:52

TENZİLE AŞÇI/ EGEPOSTASI- Geçen yıl Kasım ayında hakkında çıkan “zimmet ve irtikap” iddialarıyla gözaltına alınan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından da görevden uzaklaştırılmıştı.

Aksoy’un görevden uzaklaştırılmasının ardından belediye kanunu uyarınca Aksoy’un yerine belediye meclisi içinden bir başkan vekili seçilmesi gerekmişti.

1 Aralık tarihinde gerçekleştirilen seçimde Millet İttifakı adına Deniz Karakurt başkan vekilliği için aday olurken, Cumhur İttifakı da Aydın Pehlivan aday göstermişti. Oylamanın ilk 4 turunda salt çoğunluk sağlanamamasının ardından kura çekimine gidilmiş ve kuradan ismi çıkan kişi Millet İttifakı adayı Karakurt olmuştu. Ancak kura, Pehlivan tarafından yargıya taşınmış ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Meclis içinde yapılan ikinci kuradan ise Cumhur İttifakı adayı Pehlivan’ın ismi çıkmış ve Pehlivan belediye başkan vekilliği görevine gelmişti.

Öte yandan; yaklaşık 9 aydır tutuklu bulunan Aksoy, dün ilk kez Karşıyaka 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim önüne çıktı.

Yaklaşık 12 saat süren duruşmanın sonunda Aksoy’un da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu toplamda 25 sanık için her hafta imza vermek kaydıyla şartlı tahliye kararı verilmişti.

Karar Aksoy’un sevenleri tarafından sevinçle karşılanırken Aksoy’un başkanlık görevine dönüp dönmeyeceği merak konusu oldu.

Konuya ilişkin bilgi veren Serdar Aksoy’un avukatı Bilge Özer, İçişleri Bakanlığı’nın Aksoy’u göreve döndüreceğine inandığını ve gerekli başvuruları yapacaklarını ifade etti.

Avukat Özer, “Serdar Aksoy seçilmiş bir başkan olarak İçişleri Bakanlığı tarafından göreve döndürülür diye düşünüyorum. Bakanlığın bu konuda bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Kendisi seçilmiş bir başkandır. Sonuç olarak daha önce yapmış oldukları işlem de doğrudur. Serdar Aksoy tutuklandığı için bir başkan vekili atamaları gerekiyordu ve atadılar. Ama Serdar Bey döndüğü için de artık o başkan vekilliğini kaldırıp gerçek başkana belediye başkanlığını teslim etmeleri gerektiği düşüncesindeyim. Biz bu konuda müracaatımızı yapacağız ve İçişleri Bakanlığı bu müracaatımızı değerlendirecek. Ama tabii ki tahliye olmuş ve görevinin başına dönecek birisi olduğu için de bir problem olmayacağı düşüncesindeyim” dedi.

İLGİLİ KANUNDA NE DİYOR?

Görevden uzaklaştırılan belediye başbakanının tahliyesi ya da beraatı konusunda ilgili kanunda ise şu hüküm yer alır; “Görevden uzaklaştırılanlar hakkında; kovuşturma açılmaması, kamu davasının düşmesi veya beraat kararı verilmesi, davanın genel af ile ortadan kaldırılması veya görevden düşürülmeyi gerektirmeyen bir suçla mahkûm olunması durumunda görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.