Dolar 32,3721
%0.17
Euro 34,9916
%-0.21
Altın 2.326,010
%0.24
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Adil Haber-Sen'den 'PTT' tepkisi

Adil Haber-Sen'den 'PTT' tepkisi

Adil Haber-Sen İzmir Şubesi, PTT çalışanlarının günlük evrak dağıtımıyla ilgili sayı dayatması ile hukuksuz uygulamalara maruz kaldığını ve kurum içinde atamaların liyakatsizce yapıldığını öne sürerek bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, "Yapılan bu sayı dayatması, sadece mesai arkadaşlarımızın kurum aidiyet duygusunu zedelemekle kalmamakta, verilen işi tamamlamaya çalışan personelin hatalı iş ve işlem yapmasına neden olmaktadır. Hatta liyakatsiz atamalar öyle bir noktaya gelmiştir ki artık kariyer beklentisi ve olgusu tümü ile maziye karışmıştır. Liyakatsiz atamalar sonucunda makam kapanlar; yapılan toplantılarda daha üst yöneticilere yaşanan sorunları aktarmak yerine bulundukları pozisyonları korumanın derdine düşmüşlerdir" ifadeleri kullanıldı.

  • Ege Postası
  • 10.06.2022 - 14:32

EGEPOSTASI – Adil Haber-Sen İzmir Şubesi, PTT çalışanlarının artan iş yükü ve hukuksuz uygulamalara maruz kaldığını öne sürerek bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada evrak dağıtım ve teslim hedefinin günlük 60-70 adetten, 100-120 adete yükseltilerek dağıtıcılara sayı dayatmasının uygulandığı, personel eksikliği nedeniyle mevcut çalışanların iş yükünün artırıldığı ve atamaların liyakatsizce yapıldığı iddialarına da yer verildi.

Sendikanın açıklamasının tamamı şu şekilde: 

“ULAŞILMASI GÜÇ DAĞITIM HEDEFLERİ İSTENİYOR”

“Şirketlerin tartışmasız en önemli ilkelerinden biri iş gücü ihtiyacının en doğru metotla tespit edilmesi, planlanması ve bu doğrultuda adımların atılmasıdır. Son zamanlarda giderek artan bir oranda dağıtım Müdürlüklerimizde nesnel hakikatlerden uzak ve tümüyle sezgisel kıstaslara dayalı ölçüler gösterilerek sözlü ve yazılı emirlerle mesai arkadaşlarımızdan ulaşılması güç dağıtım ve teslim hedefleri istenmektedir. İlk yayımlanan tebliğlerde 60-70 adet teslim hedefi öngörülmesine karşın sonraki tebliğlerde “en az 60 adet gönderi teslimi” ifadesi kaldırılarak ve yerine yeni bir teslim sayısı ikame etmeksizin “bu sayıların üzerinde”  teslim beklentisi olacak şekilde tebliğ yapılmıştır. Ancak bir süre sonra bu ifade de değiştirilmiş ve yeni tebliğ ile  “en az 80 adet teslim” koşulu aranmıştır. Gelinen aşamada ise kimi başmüdürlüklerde bu sayı 100, kimi yerlerde ise 120 olarak belirlenmiştir.  Yapılan bu sayı dayatması, sadece mesai arkadaşlarımızın kurum aidiyet duygusunu zedelemekle kalmamakta, verilen işi tamamlamaya çalışan personelin hatalı iş ve işlem yapmasına neden olmaktadır. Özelikle kişi hukukunu ilgilendiren tebligat gönderilerinde yapılan bu hatalar, sadece personelin idari ve adli yönden soruşturmaya maruz kalmasına sebebiyet vermemekte,  yargı süreçlerinin uzamasına ve tebligatın muhataplarının mağduriyetine sebebiyet vermektedir. Dağıtım hizmetinde belirlenen hedeflere ulaşmak adına, işine erken başlayan, öğle arası dahi dinlenmeden çalışan, evrak işlemlerini mesai sonrası evine götürmek zorunda kalan personellerin tüm çabalarına rağmen belirlenen hedeflere ulaşılamamaktadır.

‘KİK RAPORU’ VURGUSU

2014 yılı KİK raporunda belirtilen norm çalışması değerlendirme ölçütlerinde  “…dağıtım sahasının genişliği, arazi durumu, merkeze uzaklığı, yaya-bisiklet veya araçlı dağıtım, işyeri-konut durumu, binaların tek katlı-dağınık veya çok katlı olması, ilçe nüfusu, bölgenin coğrafi özelliği, yerleşim durumuna göre dağıtılacak gönderi adedi-ağırlığı ve dağıtımda geçen süre gibi kriterlerin yanında merkezlerin durumuna göre tebligat, hızlı tebligat, nitelikli kurye ve kargo gönderileri için ayrı cihetlerin, köy dağıtımları için motorize cihetlerin, coğrafi duruma göre araçlı ve yaya ciheti” şeklinde kriterlerinin kullanıldığı ve dağıtım yapacak personel sayısının bu kriterlere göre belirlendiği açıklanmışsa da bu durum sadece kâğıt üzerinde kalmış, rasyonel ölçülerin yerini Başmüdürlere gösterilen hedefler almıştır.

“KARİYER BEKLENTİSİ MAZİYE KARIŞMIŞTIR”

Kurumumuzda maalesef sadece personel eksikliği sorununa dayalı bir sayı dayatması baskısı yoktur. Aynı zamanda artık liyakatli pozisyonlara giderek daha nadir rastlanmaktadır. Hatta liyakatsiz atamalar öyle bir noktaya gelmiştir ki artık kariyer beklentisi ve olgusu tümü ile maziye karışmıştır. Liyakatsiz atamalar sonucunda makam kapanlar; yapılan toplantılarda daha üst yöneticilere yaşanan sorunları aktarmak yerine bulundukları pozisyonları korumanın derdine düşmüşlerdir. Başka bir deyişle daha üst yöneticiler favori anlatıcılar, kendileri de gönüllü dinleyicilere dönüşmüştür.  

“‘ŞİRKET POLİTİKASI’ RETORİĞİNE İTAAT EDİLMEYECEKTİR”

Kanunlara, yönetmeliklere atıf yapamayacağını anlayanlar “prensipte alınan karar gereği”  diyerek 399’lu personelin kariyer hakkını elinden alırken, adeta büyülü bir kelimeye dönüşen ve yapılan her şeyi meşru göstermek adına sürekli dile getirilen "şirket politikası  gereği" retoriğine  artık eskisi gibi veya eskiden düşünüldüğü gibi uysalca itaat edilmeyecektir. Derinleşen statü farklılıkları,ücret adaletsizlikleri, eksik personelle fazla iş yapma beklentisi eninde sonunda rafa kalkacaktır.

Çalışanların desteği ve Adil Haber-SEN girişimleri sonucu; personel eksikliklerinin giderildiğin, ücret farklılıkların kaldırıldığına, statü farklılıkların bertaraf edildiğine, liyakatsiz atamaların son bulduğuna şahitlik edeceksiniz…”
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.