Dolar 32,3579
%0.13
Euro 34,9930
%-0.21
Altın 2.325,970
%0.24
Bist-100 9,09
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
65 yaş ve üstüne esneme gelebilir

65 yaş ve üstüne esneme gelebilir

Korona virüsle mücadele kapsamında bir hafta önce uygulamaya giren ‘Kısmi kapanma’ tedbirlerinin ilk somut etkisi bu hafta ortasından itibaren görülmeye başlanacak. Ortaya çıkacak rakamlar ve vaka artış seyrine göre ya mevcut önlemler devam edecek, ya da daha sıkı tedbirler gelecek.

  • Ege Postası
  • 20.04.2021 - 12:52

DÜŞÜŞ TRENDİNE GİRDİK 
Sağlık Bakanlığına sahadan gelen verilerde testlerin pozitif çıkma oranı birkaç gündür plato çizerken, vakalardaki artış hızında da yavaşlama gözlemleniyor. 14 Nisan’da testlerin pozitiflik oranı yüzde 20’nin üzerine çıktıktan sonra, son birkaç günde bu oran yüzde 18-19 civarında seyrediyor. Türkiye’deki tüm vakaların yüzde 40’tan fazlasının çıktığı İstanbul’da da son birkaç gündür vaka artış hızının düşüş trendine girdiği belirtildi. Kısıtlama ve tedbirlerin vaka yayılma hızını düşürmeye başlamasına rağmen, bu trend istenen seviyede devam etmezse, ay sonundan önce mevcut tedbirlere yenilerinin ekleneceğini ifade ediliyor. Virüsün yayılma hızının istikrarlı bir şekilde düşmeye devam etmesi durumunda ise mevcut önlemlerle yola devam edileceği belirtiliyor.

 
AİLE İÇİ VE TOPLU TAŞIMA VİRÜSÜN ODAĞI 
İngiliz varyantı nedeniyle öncekine oranla çok daha hızlı yayılan virüsün yüzde 80’den fazlasının aile içinde bulaştığı açıklanmıştı. Virüs bir haneye girdikten sonra, artık hanede yaşayanların tamamını enfekte ettiği, virüsün yayılmasında ikinci sırada toplu taşıma ve işyerlerinin geldiğine dikkat çeken uzmanlar, kamuda esnek çalışma kararı alınmasına rağmen, özel sektörün tüm uyarılara rağmen, esnek çalışmaya yanaşmamasının, yayılımın artmasının ana nedeni olduğunu ifade ediyor.
 
HASTANELER KIRMIZI ALARM VERİYOR 
Bu arada, hastane kapasitelerinin ‘kırmızı alarm’ vermeye başladığı, bunun nedeninin ise COVİD dışı hastaların işlemlerinin de halen devam etmesi olduğu kaydedildi. Sağlık Bakanlığı, daha önceki vaka yükselişlerinde acil olmayan ameliyatların ertelenmesi konusunda genelge yayınlıyordu. Ancak Türkiye’nin üçüncü dalgasını yaşadığı bu süreçte, Bakanlığın bu yönde bir karar almamasının yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 70’lere çıkmasına neden olduğu belirtildi.  Yoğun bakım yatak kapasitelerinin zorlanmaması için elektif işlemlerin ertelenmesi konusunda bir çok hastane yönetiminin inisiyatif kullanmaya başladığı ifade ediliyor. Bilim Kurulu üyeleri de, hastanelerde korona virüs hastaları dışındaki acil olmayan işlemlerin birkaç haftalığına ertelenmesi gerektiğini gündeme getiriyor. 
 
65 YAŞA ESNEME GÜNDEMDE 
Öte yandan, 65 yaş üstüne getirilen seyahat yasağı ve sınırlı sokağa çıkma izinlerinin esnetilebileceği de tartışılıyor. Özellikle bu yaş grubundakilerin aşılanması ile hastalanma oranlarının çok düştüğü, bu nedenle kapalı yerde kalmalarının, açık havada bulunmalarından daha fazla risk teşkil ettiği görüşü ön plana çıkıyor. Uzmanlar hastane başvurularında ‘Açık havada virüsü kapan’ vakaya rastlamadıklarına, asıl riskin kapalı ortamlar olduğuna ve vakaların neredeyse yüzde 100’ünün kapalı ortamlardaki bulaşmalardan kaynaklandığına dikkat çekiyor. Salgının başındaki gibi gittikleri yerde en az bir ay süreyle kalmaları koşuluyla 65 yaş üstünün yazlıklarına veya köylerine gidebilmeleri için seyahat esnekliği getirilebileceği, Sağlık Bakanlığı’na da bu yönde öneriler geldiği belirtiliyor.
 
AŞILAMA SAYISI DÜŞÜYOR 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’ye bugüne kadar 26 milyon doz Çin, 4.5 milyon doz da Alman aşısı geldiğini açıklamıştı. Ramazan’ın da etkisiyle son bir haftadır günlük yapılan doz sayısı en düşük seviyede gerçekleşti. Aşılamanın başladığı 14 Ocak’tan bu yana 20 milyon civarında ilk doz, 8 milyona yakın da ikinci doz aşı yapıldı. Uzmanlar, son dönemde aşı randevusu almayanların büyük çoğunluğunda ‘Aşı kararsızlığı’ oluştuğuna ve aşıların etkinlikleri konusunda yapılan ‘Kafa karıştırıcı’ açıklamaların bu kararsızlığı arttırdığına dikkat çekiyor. Bu kararsızlığın giderilmesi konusunda bir an önce farklı adımlar atılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “Tüm Türkiye’de aşılamanın etkisini görüyoruz. Etkinlik konusunda aşı kendisini çok iyi kanıtladı. Hasta popülasyonunda da bunu görüyoruz. Aşı yaptıran gruplarda hastalık oranları çok düştü. Toplumda bu konuda bir farkındalık oluşturulması şart” değerlendirmesini yapıyor.

Kaynak : Türkiye Gazetesi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.