Dolar 32,4932
%0.02
Euro 34,9267
%-0.13
Altın 2.439,340
%0.13
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
4 haftalık kapanma önerisine Kemeraltı esnafı tepki gösterdi

4 haftalık kapanma önerisine Kemeraltı esnafı tepki gösterdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu etkisini artıran Kovid-19 salgının kontrol altına alınabilmesi için 4 haftalık tam kapanma yapılması önerisinde bulundu. Salgın başladığından itibaren zor durumda olan, kepenk kapatan esnaf ise 4 haftalık tam kapanmaya karşı olduklarını, eğer kapanma söz konusu olursa bu durumun esnaflar üzerinde darbe etkisi bırakacağını belirttiler.

  • Ege Postası
  • 08.04.2021 - 12:42

ÖZLEM KARA/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu’nun 4 haftalık tam kapanama önerisine Kemeraltı esnafından tepki geldi. Esnaf, hafta sonu yasaklarının bile kendilerini maddi anlamda çok büyük etkilediğini belirtirken, 4 haftalık kapanmanın esnafı iyiden iyiye zor durumda bırakacağını vurguladı. Ayrıca Kemeraltı’nda ayakkabı işiyle uğraşan bir esnaf ise “ben zaten battım, bundan sonra hiçbir şey beni ilgilendirmez” dedi.  

‘ESNAF ÇOK ZOR DURUMDA ELEKTİRİĞİMİ KESTİLER’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurlu’nun 4 haftalık kapanama çağrısının esnafı çok kötü etkileyeceğini belirten ev yemekleri lokanta işletmecisi Saadet Akın,
“Şu anda çok zor durumdayız. Kapatıldığı zaman daha da zor durumda olacağız. Paket servisi hiçbir  işe yaramıyor. Maliyetler de çok arttı. Kapandıktan sonra daha da kötü olacağız. Mecbur olunca ne olacak bilmiyorum. Biz esnaf olarak çok kötü durumdayız.” diye konutşu.
Devlet kurumlarına çağrıda bulunan Saadet Akın, “Yardım etmelerini bekliyoruz. Ben şu an kiramı ödeyemiyorum. Bazı şeyleri çalıştırmadığım halde elektrik çok fazla geliyor. Benim elektriğimi kestiler. Kira artışı devam ediyor, hiçbir şekilde indirim yapılmıyor. Devletten yardım istiyoruz. Çok kötü durumdayız. Biz ailece çalıştığımız halde yetinemiyoruz. Faturalar birikti, müşteri alamıyoruz” dedi.

‘ESNAF UNUTULMASIN’

Çankaya’da döner işletmecisi sahibi Arzu Koparan, esnafın unutulmaması gerektiğini ifade ederek “Bu kapanmayı pandeminin artık bir noktada durdurması ve normal hayata geri dönmek için istiyoruz. Ama bu  süreçte esnafın unutulmamasını istiyoruz.  75 günlük kapanma döneminden, hiçbir şekilde faydalanamadık. Verilen destek paketlerinden yararlanamadık.  Görselde yardım yapılıyormuş gibi ama aslında yok. Benim 7 aylık kira borcum var. Çalıştırdığım işletmenin kirası 7 bin 500 TL. O yüzden bir şeyler yapılacaksa, doğru düzgün yapılsın.” dedi.  

‘KAPANMA ESNAFA ÇOK BÜYÜK BİR DARBE OLUR’

Kemeraltı’nda bindallı işletmecisi sahibi Hüseyin Kalkan, pandemi sürecinde  iktidarın, esnafa ve halka yardım etmediğini, halkında seçimde gerekeni yapacağını belirtti. 
Kalkan sözlerine şöyle devam etti:

“Hem düğünlerin yasaklanması hem de hafta sonu yasakları bizi kötü etkiledi. Şu anda verilen destek bizim bir günlük giderimizi karşılamıyor. 4 haftalık bir kapatma demek burada büyük bir kriz demek. Zaten hafta sonu yasakları bizi çok etkiliyor. 4 hafta bizi mahveder. Eğer bütün masrafları karşılayacaklarsa, isterlerse 1 yıl kapatsınlar. Zaten bu süreçte, bir sürü esnaf dükkanlarını kapattı, battı. Bundan sonrası daha büyük bir felaket. İnsanların ödemeleri, gereken kredileri, çekleri var. Buradaki esnafın tek umudu Ramazan öncesi bir hareketlik olması. Zaten halkta, esnafta seçimde gerekeni  yapacak diye düşünüyorum. Bize bir desteği olmadı bizim de ona olmayacak. Şu an bir kapanma meydana gelirse esnafa çok büyük bir darbe olur.”

‘VİRÜS HAFTA SONU MI YAYILIYOR’

Kemeraltı’nda bindallı işletmecisi sahibi Gönül Budak, yasakların esnaf için hiç iyi olmadığını, bir an önce yasaklara bir çözüm getirilmesi gerektiğini vurguladı. Budak, “Bu virüs sadece hafta sonu mu yayılıyor. Hafta içi yayılmıyor mu? Biz tamamen kapatılmaya karşıyız” ifadelerini kullandı.

‘HER YER LEBALEP DOLU KEMERALTI BOM BOŞ’

Kemeraltı’nda gelinlik işletmecisi sahibi Bülent Gülsecer, esnafın bir yıldır içler acısı bir durumda olduğunu,  dükkanlarının boş olduğunu belirterek, “4 haftalık kapanma iyi olur mu olmaz mı bilmiyoruz ama geç kalındı. Bunda hem fikiriz. Gelinlikçiyiz biz, düğün sektörünün kapatılması da bizi çok etkiledi. Her yer lebalep dolu Kemeraltı bom boş”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.