Dolar 32,5285
%0.25
Euro 34,8702
%0.43
Altın 2.485,170
%0.93
Bist-100 9.540,00
%0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
1 milyon 236 bin öğrenci ter döküyor: LGS heyecanı başladı

1 milyon 236 bin öğrenci ter döküyor: LGS heyecanı başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca, 8'inci sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği sınav, bugün iki oturum halinde uygulanacak. Sınavda birinci oturum 9.30’da başladı.

  • Ege Postası
  • 05.06.2022 - 09:46

1 milyon 236 bin 8'inci sınıf öğrencisi 2 oturumda yapılacak sınavda ter döküyor. Sözel oturum, saat 09.30'da başladı.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik olmayacak, 2018'den bu yana uygulanan sınavın aynı formattaki uygulaması bu yıl da devam edecek.

Öğrencilere Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.

Saat 11.30'da başlayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltileceği sayısal oturumda ise öğrencilere 80 dakika süre verilecek. Bu sene iki oturum arasında öğrenciler, okul bahçelerine çıkabilecekler, ihtiyaçlarını giderebilecekler.

SONUÇLAR 30 HAZİRAN'DA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınav bugün tamamlanıyor. Sınav heyecanı geride kalırken yerini sonuçları öğrenme heyecanı alacak. Sonuçlar 30 Haziran’da açıklanacak. O zamana kadar da öğrenciler netleri üzerinden puanlarını hesaplayıp hayallerindeki okula girip girmeyeceklerini görmeye çalışacaklar.

MEB, LGS’ye başvuruları otomatik olarak yapmıştı ancak sınava girmek zorunlu değil. Sınav sonrası toplam kaç öğrencinin girdiği belli olacak. 8. sınıfta yaklaşık 1.2 milyon öğrenci bulunuyor ve bu öğrencilerin yüzde 90’ı her yıl sınava katılıyor. Bu durumda 1 milyon civarında öğrencinin LGS ile öğrenci alan okullara girmek için yarışacağı tahmin ediliyor. Bu öğrencilerin de yüzde 15-17’si bu okullara girebilecek. O nedenle sınavda yapılan her net adeta altın değerinde.

HER DERS AYRI HESAPLANACAK

LGS’de Sözel bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil; Sayısal bölümde de Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 6 test var. Öğrencilerin puanları şu şekilde hesaplanacak:

Öncelikle Sözel ve Sayısal bölümlere ait 6 dersin doğru, yanlış ve boş cevapları ayrı ayrı bulunacak.

Her öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Yani 3 yanlış, 1 doğru cevabı götürecek. Ancak bu, 3 yanlış yapmadan 1 net gitmeyecek anlamına gelmiyor. Öğrenci örneğin 1 yanlış yaparsa 0,33; 2 yanlış yaparsa 0,66’ı doğru cevabı gidecek. Yanlış cevaplar çıkarıldıktan sonra kalan doğru cevap sayısı öğrencinin netini bir başka ifadeyle ham puanını oluşturacak.

Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümüyle elde edilecek. Her bir alt testin standart sapması da ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanacak.

Her test için hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık katsayılarıyla çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunacak. Testlerin ağırlıklı katsayıları Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik için 4, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil için ise 1. Katsayı ağırlıkları açısından Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin puan katkısının daha fazla olduğu görülüyor. Ancak her yıl soru çözüm ortalaması en düşük test hep matematik olduğu için toplam puan getirisi en yüksek test de matematik oluyor.

Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunacak.

Öğrencilerin TASP’ı en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olacak şekilde bir puan dağılımına dönüştürülerek Merkezi Sınav Puanları (MSP) hesaplanacak. Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilenlerin MSP hesaplanmayacak. Öğrencilerin tercihlerine göre yapılacak merkezi yerleştirmede MSP kullanılacak.

HANGİ OKULLAR SINAVLA ALACAK

LGS ile aralarında Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş gibi gözde okulların da yer aldığı Anadolu, fen, sosyal bilimler başta olmak üzere, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ile özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci kabul edilecek. Yine yabancı kolejlerin de aralarında bulunduğu pek çok özel lise de öğrenci kabullerinde LGS sonuçlarını dikkate alacak. Robert Kolej başta olmak üzere Alman, Fransız, İtalyan liseleri de LGS sonucuna göre öğrenci kabul edecek. Sınavla herhangi bir okula giremeyenler ise yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullardan birine girebilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter"dan LGS(Liselere Geçiş Sistemi) sınavına girecek adaylara başarı diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda LGS sınavlarına girecek adaylara başarı diledi. Paylaşımında, “Yarın LGS sınavına girecek, başarılarıyla ülkemizin parlak geleceğini şekillendirecek tüm evlatlarıma muvaffakiyetler diliyorum. Allah zihin açıklığı versin, sınavınız şimdiden hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.