Dolar 32,5825
%0.33
Euro 34,7889
%0.16
Altın 2.509,460
%1.01
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zincir marketler cezaları yargıya taşıyor!

Zincir marketler cezaları yargıya taşıyor!

Rekabet Kurumu, zincir marketlere yönelik yürütülen ‘fahiş fiyat’ soruşturmasında, 5 zincir market ve 1 tedarikçi firma hakkında idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini açıklamış, BİM, A101, Carrefour, Migros, Şok ve Savola Gıda’ya toplamda 2 milyar 671 milyon TL ceza kesildiğini bildirmişti.

  • Ege Postası
  • 31.10.2021 - 14:31

2020 yılı mali yılı gayri safi gelirlerine göre kesilen cezalar ise şöyleydi: BİM’e 958 milyon 129 bin, Yeni Mağazacılık’a (A101) 646 milyon 582 bin TL, Migros’a 517 milyon 672 bin TL, Şok’a 384 milyon 369 bin TL, CarrefourSA’ya 142 milyon 469 bin TL Savola Gıda’ya 22 milyon 210 bin ile 11 milyon 105 bin TL. Cezaların ardından marketlerden de ardı ardına kesilen cezalara itiraz edileceği açıklanmaya başladı.

İlk olarak önceki gün Migros KAP’a bir açıklama yaptı. Kararda yöneltilen hususların şirket tarafından kesinlikle kabul edilmediği belirtildi. Açıklamada, gerekçeli kararın tebliği sonrası kararın iptali için dava açılacağı kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Migros Ticaret A.Ş., faaliyetlerini dürüstlük ve güvenilirlik ilkelerine bağlı olarak her zaman kanunlara ve yasal düzenlemelere uygun şekilde sürdürmektedir. 67 yıldır koruduğumuz, müşterilerimize en kaliteli ürün ve hizmetleri en uygun fiyatlarla sunma irademiz kesintisiz devam edecektir.” Dün ise Şok ve BİM açıklama yaparak cezalara itiraz edileceğini duyurdu.

‘MÜŞTERİMİZİ ALDATMADIK’

BİM tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Hukuki savunma sürecinde, zikredilen unsurlardan hiçbirinin şirketimizin herhangi bir rekabet ihlalini ortaya koyacak nitelikte olmadığı somut veriler ışığında şeffaflıkla ortaya konulmuştur. Buna rağmen Rekabet Kurumu haksız bir karar alarak, bu kararı marketlerin tedarikçileriyle gerçekleştirdikleri gündelik iletişimler ve e-posta yazışmalarına, bakanlık ve şirket yetkilileri arasında yapılan toplantı notlarına, olağan raf fiyat geçişlerine dayandırmıştır. BİM düşük kâr marjı ve düşük fiyat politikasıyla son 25 yılda Türkiye’de enflasyonun düşmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Buna rağmen “pahalılığın sorumlusu” olarak gösterilmesi ve kartel iddiasıyla tarihte görülmedik büyüklükte bir Ceza verilmesi, ülkemizde yatırım ortamının ve serbest piyasanın gelişimine hizmet etmeyen, haksız ve adaletsiz bir karardır. Bu nedenledir ki, BİM sonuna kadar haklarını savunacak, kapsamlı bir şekilde kararı yargıya taşıyacaktır. Bağımsız ve adil yargımızın uğradığımız haksızlığa sessiz kalmayacağını ümit etmekteyiz” denildi.

‘İTİRAZ EDECEĞİZ’

ŞOK Marketler’den yapılan açıklamada da şu ifadeler kullanıldı: “Sektördeki rekabet ve artan maliyetlere rağmen fiyatlarımızı düşük tutma yönündeki kararlılığımız, bugüne kadar hem müşterilerimizin bütçesine hem de enflasyonla mücadeleye katkı sağladı ve sağlamaya da devam edecek. ŞOK Marketler’in, her zaman TÜİK tarafından açıklanan “gıda ve alkolsüz içecekler” enflasyon ortalamasının çok altında kalan fiyat artışları ve halka açık bir şirket olarak herkesin erişebildiği finansal verileri bunun en güzel ispatıdır. Her aşamasında ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini gözeterek yürüttüğümüz faaliyetler sonrasında verilen bu gayr-i adil cezaya karşı, Türk yargısı ve hukukunun bize verdiği tüm imkanları kullanarak itiraz edeceğimizi ve müşterilerimizin haklarını sonuna kadar arayacağımızın bilinmesini isteriz. ŞOK Marketler olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sayıları 40 bine yaklaşan çalışanlarımızla birlikte, müşterilerimize en kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla ulaştırmak üzere çalışmaya devam edeceğiz.”

CARREFOURSA DA YARGIYA TAŞIYOR
CarrefourSA, Rekabet Kurulu'nun şirkete verdiği 142 milyon 469 bin liralık cezayla ilgili açıklamada bulundu. Firma KAP'a yaptığı açıklamada ileri sürülen hususların hiçbirini kabul etmediğini ve kararın iptali için yargı yoluna başvuracağını bildirdi. CarrefourSA'nın KAP açıklamasında şu ifadeler yer aldı: Rekabet Kurulu (Kurul)'nun 07.05.2020 tarih ve 20-23/298-M sayılı kararı uyarınca COVID-19 salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile iştigal eden zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak açılan soruşturma neticesinde, Kurul'un 28.10.2021 tarih ve 21-53/747-360 sayılı kararı uyarınca; Şirketimizin 2020 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren %1,8'i oranında olmak üzere, Şirketimiz hakkında 142.469.772,07 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Söz konusu karar ile Şirketimiz aleyhine ileri sürülen hususların hiçbiri Şirketimiz tarafından kabul edilmemekte olup yasal haklarımız süresi içinde kullanılarak kararın iptali için yargı yoluna başvurulacaktır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.