Dolar 32,5171
%0.09
Euro 34,9014
%-0.2
Altın 2.441,430
%0.21
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeytinlik alanlarda madencilik izni; Ardı ardına tepkiler

Zeytinlik alanlarda madencilik izni; Ardı ardına tepkiler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle zeytinlik alanlar madencilik faaliyetlerine açıldı. Buna göre, elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebilecek.

  • Ege Postası
  • 01.03.2022 - 09:57

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe eklenen maddede şu düzenlemeler yapıldı:

"Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.

Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur.

Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığı'nca belirlenir."

CHP'Lİ TUNCAY ÖZKAN: "AÇ GÖZLÜ SARAY REJİMİ! ZEYTİN KALACAK SEN ÇÜRÜDÜĞÜN İÇİN DÜŞECEKSİN. AZ KALDI"

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Özkan, “Aç gözlü saray rejimi! Zeytin kalacak sen çürüdüğün için düşeceksin. Az kaldı” dedi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliği eleştirdi. Özkan, Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği, sosyal medya hesabında şu notla paylaştı:

“Aç gözlü saray rejimi! Zeytin kalacak sen çürüdüğün için düşeceksin. Az kaldı. Gün gelecek devran dönecek zeytinin hesabı sorulacak zalimden. Zeytin ağaçlarına kıymak isteyenler de unutmasın. Zalime uyan zulme ortak olur.”

CHP’Lİ ÖZTUNÇ’TAN, "ZEYTİNLİKLERİN MADEN FAALİYETLERİNE AÇILMASINA” TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına tepki gösterdi. Öztunç, “Bir defa bu yönetmelik kanuna aykırı. Kanuna aykırı bu yönetmeliği uygulayacak bürokratlar ise suç işlemiş olacaklardır. Zeytinlikleri keserek birtakım maden firmalarının önünü açıyorlar. Yani AKP hükümeti bir kez daha ranta hizmet ediyor” dedi.

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Öztunç, şunları söyledi:

“AKP hükümeti ağaca düşman, doğaya düşman. Yeni bir yönetmelik çıkardılar. Çıkarttıkları yönetmelikte eğer maden sahasına, kömür sahasına zeytinlik denk gelirse; zeytinliklerin kesilmesine karar veriyorlar. Bir defa bu yönetmelik kanuna aykırı. Bu yönetmelik mahkemeden dönecek kanuna aykırı bu yönetmelik mahkemeden dönecek. Kanuna aykırı bu yönetmeliği uygulayacak bürokratlar ise emin olun suç işlemiş olacaklardır. Bunun hesabını vereceklerdir.

Zeytinlikleri keserek birtakım maden firmalarının önünü açıyorlar. Yani AKP hükümeti bir kez daha ranta hizmet ediyor. Bir kez daha rantiyecinin istediğini yapıyor. AKP hükümeti ağaca düşman, yeşile düşman, doğaya düşman. Sevdikleri tek yeşil doların yeşili. Doların yeşili için her şeyi yapıyorlar. Anadolu’da topraklarımız üzerinde neredeyse ağaç bırakmayacaklar.”

AHMET AKIN’DAN “ZEYTİNLİK” TEPKİSİ: “YİNE DİRENECEĞİZ, ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, zeytinliklerin maden faaliyetlerine açılması düzenlemesine tepki gösterdi. Akın, “Sıvı altın olarak bilinen ve asırlarca ekonomik değer üreten ağaçlar daha önce de AK Parti iktidarının hedefiydi. Şimdi her zeminde yine direneceğiz ve buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğe tepki gösterdi. Türkiye’de son dönemde art arda skandallar yaşatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yeni bir skandala imza attığını söyleyen Akın, şunları dile getirdi:

“Enerji Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle zeytinliklerin katledilmesinin önü açıldı. Düzenlemeyle elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası ile zeytin ağaçları aynı yere rastlarsa, zeytinlikler şirket tarafından kesilebilecek. Üstelik bu düzenleme kamu yararı gerekçesiyle hayata geçiriliyor.”

‘ZEYTİN KIYIMINA ASLA İZİN VERMEMELİYİZ’

Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin zeytinliklerin ölüm fermanı olduğunu söyleyen CHP’li Akın, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Zeytin bölgesinin bir insanı olarak bu düzenlemenin nasıl bir kıyıma neden olacağını çok iyi biliyorum.  ‘Sıvı altın’ olarak bilinen ve asırlarca ekonomik değer üreten ağaçlar daha önce de AK Parti iktidarının hedefiydi. Üreticilerimizle, vatandaşlarımızla birlikte direndik ve buna izin vermedik. Şimdi her zeminde yine direneceğiz ve buna asla izin vermeyeceğiz.”

Yanlıştan geri dönülmezse ulusal bir varlık ve ciddi ekonomik değeri olan zeytin ağaçlarının büyük zarar göreceğine dikkat çeken Akın, “Bu düzenleme ne madencilik ne de zeytincilik için sürdürülebilirdir. İktidar bu kararından derhal vazgeçmelidir” dedi.

MURAT BAKAN: FERMAN AKP’NİN, ZEYTİNLER BİZİM!

Maden Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle zeytinlik alanların maden sahası olarak kullanılmasına tepki veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Ferman AKP’nin, zeytinler bizim! Biz zeytinimizi, bu kadim mirasımızı hiçkimsenin eline bırakmayacağız! Elimizden geleni ardımıza koymayacağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, zeytinlik alanlar rehabilite edilip eski haline getirilmek şartıyla maden faaliyetlerinde kullanılabilecek. TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan konuya dair şu şekilde konuştu:

"HER FIRSATTA BU ÜLKEYE DE BU ÜLKENİN DOĞASINA DA İHANET ETTİLER"

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akbelen Ormanları’ndaki 700 dönümlük ormanlık alanın kesilerek maden ocağı açılmasına karşı mahkemenin bilirkişi keşfinin yapılacağı gün,  3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna aykırı bir yönetmelik yayınlayarak zeytinliklerin maden sahalarına çevrilmesinin önünü açtı. Tepkiler nedeniyle daha önce farklı kanunlarda yapılan değişikliklerle denemesine rağmen zeytinlikleri talana açmayı başaramayan iktidar, yönetmelikle mevzuatı delerek, ülkeyi adeta kazı bahçesine dönüştüren maden şirketlerine hizmet için yeni adım attı. Kurulu gücün ancak yarısını kullanabilen ülkemizde ‘elektrik ihtiyacının karşılanması’ gerekçesiyle zeytinliklerin maden sahasına çevrilmesinin önü açılması, üç beş yandaşın cebi dolacak diye ekosistemin yok edilmesinden öte bir anlam ifade etmiyor. Zaten doğa ile uyumlu bir şekilde uluslararası standartlara göre madencilik faaliyetlerinin yapılmasını sağlamak gibi bir niyetleri yok. Soma’da 2014’te zeytinlikleri gece yarısı baskınıyla söktüler. Ömrünü doldurmuş termik santrallerin baca gazı filtresi olmadan 2 yıl daha işletmeye devam etsinler diye mücadele ettiler. Her fırsatta bu ülkeye de bu ülkenin doğasına da ihanet ettiler. Şimdi de elektrik üretimi bahane edip yandaş firmalara rant yaratmak uğruna, kadim bir miras olan ve doğamızda kalan son güzelliklerin zeytinliklerimizi yok etmenin önünü açtılar.

BİN YILLIK, 500 YILLIK AĞAÇLARI YOK EDİP YERİNE YENİSİNİ EKMEK NASIL BİR REHABİLİTE?

İnsan aklıyla alay edercesine yönetmelikte ‘Madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceği’ ifade edilmiş. Tahrip edilen zeytinliğin rehabilite edilip eski haline getirilmesi nasıl mümkün olabilir? Maden işletiyorum bahanesiyle zeytinliği talan edip, ekosistemi yok edip, fide diktiğinizde orayı rehabilite etmiş mi oluyorsunuz? Bin yıllık, 500 yıllık ağaçları yok edip yerine yenisini ekmek nasıl bir rehabilite? Bu nasıl bir kamu yararı? Dünya yenilenebilir enerjiye yönelmişken, kömürlü termik santraller çağ dışı kalmışken, siz kömürlü termik santraller için zeytinlikleri yok edecek kararı hangi akılla verdiniz?

Zeytinleri yok ederek oradan maden çıkarmak ekolojik cinayettir. Enerji için harekete geçtiğiniz bu ‘kirli bir yatırım’ uğruna bu toprakların en kadim miraslarından birinin gözden çıkarılması zeytincilik ve zeytincilik yapan halk için idam fermanıdır. Ferman AKP’nin, zeytinler bizim! Biz zeytinimizi, bu kadim mirasımızı hiçkimsenin eline bırakmayacağız! Elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Tıpkı bir zeytin ağacının Homeros’un kulağına fısıldadığı gibi; ‘Herkese aidim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım…’”

HASTA YATAĞINDAN SESLENDİ

CHP'Lİ ERBAY'DAN ZEYTİNLİKLERİN MADEN FAALİYETİNE AÇILMASINA TEPKİ: "RANT UĞRUNA YOK EDİLECEKTİR"

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını düzenleyen yönetmelik değişikline tepki gösterdi. "Bakanlığın aldığı bu kararla zeytinlikler rant uğruna yok edilecek" açıklamasını yapan Erbay, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. . 

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Covid-19 tedavisi gördüğü hastaneden çektiği videoyla yönetmelik değişikliğini eleştirdi. "Bu kabul edilebilir bir düzenleme değildir" diye konuşan Erbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"MAHKEME KEŞFİ ÖNCESİ ALINAN BİR KARAR"

"Ne tesadüf ki Milas-Akbelen'de aylardır direnen köylülerimizin açtığı davanın mahkeme keşfi öncesi alınan bir karar olmuş. Bu da bizleri bir kez daha üzmüştür. Bugün keşif yapılacak. Kendim iyi olsaydım, keşfe katılacaktım ama gönlüm Akbelen'de direnen köylülerimizle birlikte. Buradan çağrı yapıyorum; Milas'tan Yatağan'dan Bodrum'dan herkesi doğasına ve topraklarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Zeytin için adalet."

"YARGIYA TAŞIYACAĞIZ"

Konya ilişkin ayrıca yazılı bir açıklama da yapan Erbay, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu yönetmelik değişikliği ile maden sahaları ile zeytinlik alanlar aynı bölgede olursa zeytinlikler kesilebilecek. Enerji Bakanlığı, zeytinlikleri yok edebilmesi için maden şirketlerinin önünü açtı. Bir kaç yıllık maden rezervi için gelecek kuşaklara miras bırakacağımız bu zeytinlikleri yok etmek yanlıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldığına dair kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelik değişikliğine göre maden sahaları ile zeytinlikler aynı alana denk gelmesi durumunda zeytinlikler kesilerek maden sahasına dönüştürülecek.

Bakanlığın aldığı bu kararla zeytinlikler rant uğruna yok edilecektir. Ülkemiz dünyada en önemli zeytin üreticisi ülkelerden birisidir. Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. Tarım ve orman bakanı yaptığı açıklamada 2021 yılında zeytin üretiminin 1.7 milyon ton, zeytinyağı üretiminin ise 236 bin ton olacağını açıklamıştır. En çok yağlık zeytin üreten üç il Aydın Balıkesir ve Muğla’dır. Ancak Bakanlığın bu kararıyla madenler için zeytinlikler kesilecektir.

Bugünün Muğla halkı için ayrı bir anlamı var. Muğla’nın doğa harikası Milas İkizköy yakınındaki 740 dönümlük Akbelen ormanları kesilerek kömür ocağı yapılmak isteniyor. Bu ormanlar için yöre halkı, çevreciler, doğaseverler, sivil toplum kuruluşları uzun zamandır direniyor. Bugün Akbelen ormanlarında keşif yapılması için bilirkişi heyeti incelemelerde bulunacak. Bu kararın bugün yayınlanması da manidardır. Bakanlığın bu kararını yargıya taşıyacağız. Hiçbir şey çocuklarımıza bırakacağımız bu mirastan daha değerli değildir."

AKBELEN ORMANI KÖYLÜSÜNDEN, ZEYTİNLİKLERİN MADENCİLİK FAALİYETLERİNE AÇILMASINA TEPKİ:  ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle zeytinlikler madencilik faaliyetlerine açıldı. Değişikliğin Akbelen Ormanı’nı da etkileyebileceğini belirten İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık, “Bu yasa tamamen Akbelen Ormanı davasında bilirkişi keşfini etkilemek amacıyla çıkarıldı. Buna asla izin vermeyeceğiz. Zeytinlerimiz, Akbelen Ormanı, İkizköy’ün topraklarından asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği bugün Resmi Gazete’de yayımlandı ve zeytinliklerin maden faaliyetleri için kullanılabilmesinin önü açıldı.

AKBELEN KÖYLÜSÜ TEPKİ GÖSTERDİ

Değişikliğin, Muğla’daki Akbelen ormanlarını da etkileyebileceğine dikkat çekiliyor. Ormanın madencilik faaliyetlerinde zarar görmemesi için mücadele eden İkizköylülerin açtığı dava kapsamında bugün bilirkişi keşfi anımsatan belirten İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık, “780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın içinde 150 dönümlük zeytinlik arazilerimiz var. Çevresinde 35 bin zeytin ağacımız var. Bu yasa tamamen Limak ve İçtaş’a özel Akbelen Ormanı davasında bilirkişi keşfini etkilemek amacıyla çıkarıldı. Buna asla izin vermeyeceğiz. Zeytinlerimiz, Akbelen Ormanı, İkizköy’ün topraklarından asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İkizköylülerin avukatı Ali Cangı, keşfi etkilemek için zeytin alanlarının madenciliğe açıldığını bildirerek, şunları söyledi:

“Zeytin alanları madenciliğe açılıyor. Bu açıkça Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılanması Kanunu’na aykırıdır. Bunun yanı sıra iklim krizi ve iklim kriziyle ortaya çıkan gıda krizinin yoğunlaşmasına ve insanımızın aç kalmasına yol açacaktır. Zeytin ve zeytinyağı gıdamızın önemli kısmını oluşturmaktadır.”

“Madeni mi yiyeceğiz, zeytini mi yiyeceğiz” diyen Cangı, yönetmeliğin iptali için dava açacaklarını bildirdi.

(ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.