Dolar 32,5381
%-0.03
Euro 34,8148
%-0.15
Altın 2.425,090
%-0.21
Bist-100 9.726,00
%0.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yazılım şirketi kurmak için bilmeniz gerekenler

Yazılım şirketi kurmak için bilmeniz gerekenler

Yazılım sektörü son dönemlerin popüler ve hızlı gelişme gösteren sektörleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

  • Ege Postası
  • 26.01.2021 - 09:32

son dönemlerin popüler ve hızlı gelişme gösteren sektörleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Buna bağlı olarak da yazılım geliştirme ve web tasarım faaliyetleri pek çok girişimcinin ilk tercihlerinden biri haline geliyor. Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler planladıkları işin büyüklüğüne ya da özelliğine göre sermaye şirketi ya da şahıs şirketi kurmak arasında tercih yapıyorlar. Ülkemiz kanunlarına göre herhangi bir girişimcinin şahıs şirketi ya da sermaye şirketi kurması kanunlar açısından herhangi bir önem taşımasa da sermaye şirketlerinin şahıs şirketlerine oranla pek çok açıdan çok daha avantajlı ve prestijli olduğu kabul ediliyor. 

Yazılım şirketleri son derece geniş bir faaliyet alanına sahip olsa da temel olarak mobil cihazlarla bilgisayarların belirli bir amaca yönelik olarak hem işlevlerini hem görevlerini yerine getirmeleri için üretilecek programlarda kullanılacak kodları, bu kodların yönetim aşamalarını kapsayan çalışmaları yerine getiriyorlar. Şirketin kuruluşunda tercih edilen türe göre yazılım şirketinin resmi olarak kayıt altına alınması ve gerekli izin prosedürlerinin tamamlanması süreleri değişiklik gösterebiliyor. 

Küçük ölçekli yazılım faaliyetleri gerçekleştirecek olan girişimcilerin şahıs şirketi kurması çok daha doğru bir adım olarak kabul ediliyor. Kuruluş maliyetlerinin diğer şirket türlerine göre daha düşük olduğu bilinen şahıs şirketi kurmak yıllık net karının 30.000 TL’nin altında olması beklenen yazılım ve web tasarım firmaları için daha doğru bir tercih olarak kabul ediliyor. Ancak yıllık net kar 30.000 TL’nin üzerinde gerçekleştiği durumlarda vergi oranının artmasıyla birlikte şahıs işletmelerinin avantajını yitirmesi söz konusu olabiliyor.

Hangi Şirket Türünün Sizin İçin Avantajlı Olacağını Araştırın

Ticari faaliyette bulunmak isteyen girişimciler; kendilerini tacir olarak kayıt ettiriyorlar.  Şahıs şirketlerinde kurucu gerçek kişinin kendisi şirket olarak kabul edilmekte olup işletmenin kurucu kişinin haricinde bir başka tüzel kişiliğinin bulunması söz konusu olmuyor. Bu kapsamda kurucu kişi, şahıs şirketinin ticari faaliyetlerinin tamamını kendi namına ve hesabına yürütüyor. 

Gerçek kişi tarafından kurulmakta olan şahıs şirketleri, Borçlar Kanunu’nun hükümlerine tabi oluyor. Şahıs şirketlerinde işletmenin ticari faaliyetleri ve borçları konusunda işletmenin kurucusu olan gerçek kişi tüm mal varlığı ile sorumlu kabul edilmekte olup sermaye gösterilmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Bunun yanı sıra şahıs şirketlerinde muhasebeci giderleri de sermaye şirketlerine oranlar daha düşük oluyor.

Yeni bir iş fikri ile ilk kez şirket kuran girişimcilerin yanı sıra küçük ölçekli işletmeler için de hem kuruluş maliyetlerinin uygun hem de açılış ve kapanış prosedürlerinin daha kolay olması nedeniyle şahıs şirketi kurmak daha çok tercih ediliyor. Bir gün içerisinde kuruluşu yapılabilen şahıs şirketleri bir gün içerisinde de kapatılabiliyor. Girişimciler, bir başka işyerinde SSK’lı olarak çalışırken kendi şahıs şirketlerini kurdukları takdirde ayrıca BAĞ-KUR primi ödeme gereksinimi olmamasının da avantajlarından yararlanabiliyorlar. Şahıs şirketlerinin farklı alanlarda birden fazla iş yapma imkanı bulunduğu gibi faaliyet alanları da  yalnızca bir dilekçe ile değiştirilebiliyor. 

Bu sayede şahıs şirketlerinin farklı bir sektörde iş yapmaya devam etmesi de mümkün oluyor. Şahıs şirketleri ticari faaliyetleri uygun görüldüğü ve istenilen koşulları yerine getirdikleri takdirde; KOSGEB tarafından girişimcilere sunulan hibe ve faizsiz kredi desteklerinden de yararlanma imkanını elde edebiliyorlar.

Yazılım Şirketi Kurmak İçin

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler, şahıs şirketini tercih ettiği takdirde; kuruluş için vergi dairesine kendileri gitmeyeceği ve kuruluş işlemlerinin mali müşavir aracılığı ile yapılacağı durumlarda mali müşavire vekalet veriliyor. Kuruluş işlemleri için noter onaylı nüfuz cüzdan sureti, imza beyannamesi, ikametgah, kira kontratı evraklarının hazırlaması gerekiyor.

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler şirket resmi kuruluş işlemi yaparken; Vergi Dairesi, Ticaret Odası, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Resmi kuruluş işlemlerinin tamamlanmasının ve vergi levhasının alınmasının ardından sonra söz konusu yazılım şirketinin bağlı olduğu belediyeden İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı çıkartılıyor. Yazılım ve web tasarım şirketleri, şirket kuruluşuna dair yasa işlemler tamamlanıp gerekli izinler alındıktan sonra ticari faaliyetlerine başlayabiliyorlar. Yazılım ve web tasarım şirketleri ticari faaliyetlerine devam ettikleri sürece belirli standart aylık giderleri bulunmakta olup bu giderler; şirketin büyüklüğü, kar - zarar durumu, eğer iş yeri kiraysa kira durumu, kaç personel çalıştığı ve buna benzer özellikler çerçevesinde değişiklik gösterebiliyor. Yazılım şirketlerinin kuruluş işlemleri yaklaşık bir hafta kadar sürüyor. Bu sürenin sonunda tüm bilgi ve belgeler eksiksiz ibraz edilip yasal prosedürler eksiksiz tamamlandığı takdirde kuruluş işlemleri tamamlanıyor ve gerekli izinler alınıyor. Ardından şirketler fatura kesebilecek düzeye gelmiş oluyorlar.

İzmir SMMM diğer bir deyişle İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak da isimlendirilen kuruluş, İzmir genelinde sunulan mali müşavir hizmetleri için uyulacak kriterlerin belirlenmesini sağlıyor. Bu sayede sektörde verilen hizmetler ile bu hizmetlerin ücretleri konusunda da bir standardizasyon sağlanması söz konusu olabiliyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.