Dolar 32,5622
%0.23
Euro 34,9852
%0.04
Altın 2.450,370
%0.58
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün yapacağı ilk toplantı öncesinde, “Bir bekar çalışanın yaşam maliyetinin 7 bin 785 lira olduğunu ifade ettik. Ama kamuoyunda sanki TÜRK-İŞ böyle bir rakam telaffuz ediyor gibi bir algı oluştu… Komisyon’umuz, asgari ücreti, 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak, onun üstüne nereye çıkabiliyorsak… Toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa, Komisyon’u memnun edecek bir rakam olursa, başkanları memnun edecek bir rakam olursa, benim razı geleceğim bir rakam olursa oturur altına imza atarız. İşçinin memnun olmayacağı bir rakama ne imza atarız ne de o masaya otururuz” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.12.2022 - 11:54

Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün yapacağı ilk toplantı öncesinde, TÜRK-İŞ’te açıklama yaptı. Atalay, özetle şunları söyledi:

“EYT sorunu ülke gündeminde, taşeron sorunu ülke gündeminde, geçici işçinin sorunu ülke gündeminde, ülkenin büyük bölümünü ilgilendiren vergiyle ilgili sıkıntı ülke gündeminde. Ama biz, geçen haftadan beri maalesef ‘Asgari ücrette ne dediniz, ne oldu’, onu konuşuyoruz. Bu saydığım sıkıntıları konuşma imkanı bulamıyoruz.

“BEKAR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİNİN 7.785 LİRA OLDUĞUNU İFADE ETTİK. AMA KAMUOYUNDA SANKİ TÜRK-İŞ BÖYLE BİR RAKAM TELAFFUZ EDİYOR GİBİ BİR ALGI OLUŞTU”

Geçen hafta, ayın 1’inde, işte bir canlı yayında genel sorunları, problemleri konuşurken spiker asgari ücretle ilgili ‘TÜRK-İŞ’in durumu ne, görüşü ne’ gibi bir ifadede bize bulundu. Biz de o akşam, TÜRK-İŞ’in bir bekar çalışanın yaşam maliyetinin 7 bin 785 lira olduğunu ifade ettik. Ama kamuoyunda sanki TÜRK-İŞ böyle bir rakam telaffuz ediyor gibi bir algı oluştu. Beş aydır bu ülkede asgari ücreti konuşuyor herkes, bizim dışımızda. Bugün biz asgari ücreti konuşmaya başladık. Bugün öğleden sonra Komisyon göreve başlayacak. Daha 50 gün var. 50 gün sonra, asgari ücret bittikten sonra bu arkadaşlarımız ücreti alacaklar. Yani biz, bugüne kadar asgari ücretle ilgili bu konuları konuşmamaya gayret sarf ettik.

“ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU ADİL BİR KOMİSYON DEĞİL”

40 sene oldu, asgari ücretle ilgili görüşmeler. TÜRK-İŞ, 36’sına katılmadı. 6 tanesine katıldı, üçlü mutabakatla çıktı. Asgari Ücret Komisyonu, bir kere, adil bir komisyon değil. Yüksek Hakem Kurulu, adil bir komisyon değil. Bunlar, bize 12 Eylül’den kalan sıkıntılı konular. Komisyon 15 kişiden oluşuyor, biz 5 kişiyiz. Yani biz olsak da olmasak da işveren ile hükümet oturduğu zaman; bugüne kadar bunu 34 kere uygulamışlar, geçirmişler. Öyle bir imkan olsa da adil bir komisyon olsa, o komisyon içinde de tamamı asgari ücretli olsa… Bundan evvel 5 dönem, asgari ücretli bir bayanı, engelliyi bu masaya oturtturduk. O zaman asgari ücretli gündemde değildi. Bugün öyle ülkenin gündeminde ki 5 aydır herkes konuşuyor.

Şimdi herkes bir rakam açıklıyor. HAK-İŞ’in bir rakamı yok, bizim bir rakamımız yok. Açıkladığımız rakam bizim nedir? 7 bin 785 lira. Bu ne? Elimizde bir veri var. Bir bekar işçinin yaşam maliyeti, açlık sınırı. Rakam söylemek kolay. Burada önümüzdeki mesele nedir? Vergi. Vergiyi konuşmak lazım.

“İŞÇİNİN MEMNUN OLMAYACAĞI BİR RAKAMA NE İMZA ATARIZ NE DE O MASAYA OTURURUZ”

Şimdi Komisyon 2’de toplantıya girecek. Komisyon, asgari ücreti, asgari ücret 5 bin 500 lirayla ilgili konuşmayacak. Komisyon’umuz, asgari ücreti, 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak, onun üstüne nereye çıkabiliyorsak… Toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa, Komisyon’u memnun edecek bir rakam olursa, başkanları memnun edecek bir rakam olursa, benim razı geleceğim bir rakam olursa oturur altına imza atarız. İşçinin memnun olmayacağı bir rakama ne imza atarız ne de o masaya otururuz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.