Dolar 32,5611
%0.04
Euro 34,8933
%0.08
Altın 2.431,340
%0.05
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Palandöken: Zincir marketler aralarında fiyat birliktelikleri yapıyor

Palandöken: Zincir marketler aralarında fiyat birliktelikleri yapıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasada fiyat istikrarının sağlanabilmesi ve esnafın korunması için Perakende Yasası’nda zaman kaybedilmeden değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Palandöken, “Zincir marketlerin açma-kapama saatleri, yerleri ve nüfusa oranlarının belirleneceği bir düzenleme yapılması lazım. Yoksa fiyat istikrarı sağlanamaz. Çünkü kendi aralarında fiyat birliktelikleri yapıyorlar” dedi.

  • Ege Postası
  • 31.10.2022 - 00:05

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bugün yaptığı açıklamada, ürün fiyatlarında yaşanan yükselişin önlenmesi ve esnafın beklentilerinin karşılanabilmesi için Perakende Yasası’nda hızla değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı. Palandöken, şunları söyledi:

“ZİNCİR MARKETLER FİYAT BİRLİKTELİĞİ YAPIYOR: Fiyat istikrarının sağlanabilmesi için piyasadaki aktör sayısının artması lazım. Kaldı ki bunun tam karşıtı olarak, on binlerce mağazası olan büyük işletmelerle esnaf-sanatkarın mücadelesi, tabii ki büyükler lehine, küçükler aleyhine işleyen bir süreci doğuruyor. Sattıkları ürün bazında 70-80 sektörü ilgilendiren; yazın deniz yatağı, kışın cam suyu, antifriz, otomobil lastiği satan, ilkbaharda hırdavat malzemesi, boya vesaire satılması elektronik malzemeler, beyaz eşyalar, aklınıza gelen her şeyin satıldığı böyle bir zincir, esnaf ve sanatkarlar açısından değil tüketici açısından da önemli. Çünkü kendi aralarında fiyat birliktelikleri yapıyorlar. Bazı gruplarda deterjan grubu, bazı gruplarda temel gıda maddesi grubu, bazı gruplarda da mutfak gereçlerinden başlayın beyaz eşyanın her türü ve aklınıza gelebilecek mobilyadan tutun halıya kadar, yani esnafın yapacağı bütün iş kollarında, 70-80 mesleğin iş konusunda mağdur ediliyor.

TÜKETİCİNİN KORUNMASI İÇİN KÜÇÜK İŞLETMELER DESTEKLENMELİ: Satılan ürünlerin bakımı veya servislerinin olup olmadığı ya da yabancı meşeli-yerli mal olup olmadığı, bunların Türkiye’deki servislerinin de memleketinizde olup olmadığı kontrol edilmiyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarındaki fiyat artışlarının da müsebbibi olunuyor. Bu konuda hem tüketicinin korunması hem iş yerinin, aktör sayısının artması hem istihdamın farklı bir noktaya gelebilmesi için küçük işletmelerin mutlaka desteklenmesi lazım. Ama esas olan fiyat istikrarının da sağlanması lazım.

ZİNCİR MARKETLER İÇİN YENİ DÜZENLEME LAZIM: Bunların (zincir marketler) açma-kapatma saatleri, konuşlanma yerleri, o memleketteki nüfus oranına göre açılma oranları, haftada bir gün tatille, açma-kapama saatleri ile birlikte çalışanlarının da haklarının korunacağı bir düzenleme yapılması lazım. Yoksa fiyat istikrarı hiçbir suretle sağlanamaz. Bilindiği üzere birinde farklı fiyat, diğerinde farklı fiyat. Sadece cazip olsun diye, müşteri portföyünü genişletebilmek için yapmış oldukları kendi aralarındaki paylaşımla vatandaş da mağdur oluyor. Perakende sektöründe çalışan değil, sanayi sektöründe çalışan esnafı bile ilgilendiren her türlü ürünün satılmasıyla bir haksız rekabetin meydana geldiği bir satış sistemi gerçekleşiyor.

ESNAFIN BEKLENTİSİ, HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİ: Bu Perakende Yasası’nın, mutlak suretle Meclis’in bu yasama süresinde çıkması lazım. Esnafın bütün beklentileri, haksız rekabetin önüne geçilmesi. Vatandaşın fiyatlar istikrarı için mücadelesi heba olur, bu bakımdan Perakende Yasası vakit geçirilmeden yazılmalı.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.