Dolar 32,3469
%0.3
Euro 35,1453
%0.07
Altın 2.301,620
%1.06
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nebati: TL değer kazanırsa sanayi yavaşlar

Nebati: TL değer kazanırsa sanayi yavaşlar

Bakan Nebati, katıldığı bir programda TL'nin değer kazanması halinde sanayinin yavaşlayacağını ve işsizliğin artacağını söyledi.

  • Ege Postası
  • 23.01.2023 - 10:10

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir televizyon programında ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Nebati, "Türk Lirası'nı değerli hale getirirseniz sanayi yavaşlar, işsizlik olur" dedi.

'TL DEĞERLİ OLURSA İTHALAT ARTAR'

Bakan Nebati programda, TL'nin 2017'den beri değer kaybettiğini belirterek "Bu ne demektir, Türkçesi şudur, Türk Lirası ne kadar çok değerli olursa siz yurt dışına o kadar çok ithalatta bulunursunuz. Türkiye’de üretim yapmanıza ihtiyaç kalmaz, çünkü paranız çok değerli, getirir satarsınız. 2021’in sonunda Türk Lirası’nın değeri TÜFE bazında yüzde 47’lere kadar düşmüş, yani çok değersiz hale gelmiş. Bu optimal nokta tüm bu dışsal ve içsel etkenlerin bir araya geldiği kur seviyesidir" diye konuştu. 

Nureddin Nebati, enflasyonda düşüşünün devam edeceğini belirterek "Enflasyonla mücadelede biz geleneksel yöntemleri kullanıyor olsak bunun sonucu sanayi, üretimin durmasıdır. Bunun sonucu işsizliğin patlamasıdır" dedi.

Nebati, mevcut politikaların seçim sonrasında AK Parti'nin kazanması halinde devam edip etmeyeceğine ilişkin "Sayın Cumhurbaşkanımız Allah’ın izniyle iktidarına devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımız olduğu sürece Türkiye ekonomi modeli bu performansını sürdürmeye devam eder. Seçimden sonra da yolun devam eder. Faiz artırımı olmayacağı gibi bütçe disiplininden taviz verilmez" ifadelerini kullandı.

'EYT KAYNAĞINI OLUŞTURARAK YENİ YILA GİRDİK'

EYT ile ilgili de konuşan Nebati, şunları söyledi: "EYT tabi ki bütçe üzerinde yüktür. Bu yükün karşılanmasının iyi hesaplanması altyapısının iyi oluşturulması lazım ki, bütçe üzerindeki yük baskı oluşturmasın. Onun için de yaklaşık 5 milyona yakın emekli ihtimali var. Bunların yüzde 40’ı bu yıl, 2 milyon 250 bin emekli olma hakkına sahip olacaklar. Şimdi yükü rakam olarak ifade etmeyeyim. Rahatlığımız şundan kaynaklanıyor; kaynağını biz oluşturarak yeni yıla girdik. O anlamda çok çok rahatız."  (Duvar) 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.