Dolar 32,5044
%0.18
Euro 34,7458
%0.07
Altın 2.491,990
%1.21
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muhalefetten ‘Merkez Bankası’ düzenlemesine tepki

Muhalefetten ‘Merkez Bankası’ düzenlemesine tepki

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, AK Parti ile muhalefet temsilcileri arasında, kanun teklifinin birinci maddesinde yer alan 'Merkez Bankası' düzenlemesine ilişkin madde tartışıldı.

  • Ege Postası
  • 07.01.2022 - 20:39

Teklifin birinci maddesinde yer alan, ‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, banka nezdindeki yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemeyecek, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamayacak’ şeklindeki  düzenlemeye muhalefet partileri, “Merkez Bankası’nın itibarını zedeliyor, Anayasa’ya aykırılık içeriyor” diyerek tepki gösterdi.

YILMAZ: KONU MERKEZ BANKAMIZIN KAYNAKLARI DEĞİL

Muhalefetin eleştirilerine yanıt veren Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, yapılan düzenlemenin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile ilgili olmadığını, uluslararası merkez bankalarıyla alakalı olduğunu belirterek, “Bankamızın kaynakları değil. Bir başka merkez bankasının kaynağını bizim Merkez Bankamıza aktarması sürecinde yapılan bir düzenleme; yani tartıştığımız konu bizim Merkez Bankamızın kaynakları değil, başka merkez bankalarının ülkemizdeki varlıklarına ilişkin bir konu” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZTÜRK: MERKEZ BANKASI İHTİYAÇ DUYDU

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk de, Merkez Bankası ile ilgili düzenlemenin başka ülkelerin merkez bankaları ile ilgili olduğunu vurgulayarak, endişeye yer olmadığını, burada söz konusu olan TCMB mallarının değil, bir başka ülkenin malları ile ilgili olduğunu aktardı.

Öztürk, “Bizim Merkez Bankası da böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duymuş. Ben teklifimin arkasındayım. Merkez bankaları arasında kurulan ilişkilerin işin gerektirdiği diplomatik hassasiyet ve ekonomik güven temelinde yürütülmesini teminen diğer merkez bankalarının banka nezdindeki mal, hak ve varlıklarının haczedilmemesi ile ilgili” açıklamasında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, “Burada konu TCMB değil, başka ülkelerin merkez bankası. Merkez Bankamızın, bir itibar kaybetmesi söz konusu değil” dedi.

İYİ Partili Durmuş Yılmaz’ın eleştirilerini de tepki gösteren Elitaş, “Eski bir Merkez Bankası Başkanı olarak, bu konuları en iyi siz bilirsiniz. Eleştirilerinizi anlamış değilim” diye konuştu.

ELİTAŞ VE AĞBABA ARASINDA YENİDEN ‘CÜZDAN’ ESPRİSİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba arasında yeniden ‘cüzdan’ esprisi yaşandı. Elitaş, kanun teklifinin birinci maddesinde yer alan ‘Merkez Bankası’ düzenlemesine ilişkin tartışma sırasında, kendisine laf atan Ağbaba’ya, “Sen cüzdanına sahip çıkamadın” diye karşılık verdi. Ağbaba da “Sen cüzdanımı yürüttün. Milletvekili arkadaşlarıma, ‘Lütfen cüzdanlarınıza sahip çıkın, çünkü Elitaş cüzdan yürütüyor’ diye uyardım” dedi.

Elitaş da “Veli Ağbaba yine söylüyorum. Sen cüzdanına sahip çıkmadın. O gün cüzdanını unutmuş. Genel başkan yardımcısı olarak üç tane milletvekillini seferber etmişsin. Allah’tan bir AK Partili milletvekili bulmuş ki sahibine teslim etmiş” diye cevap verdi. Kayıp cüzdan meselesinin yeniden açılması milletvekilleri arasında gülüşmelere neden oldu.

AĞBABA’NIN KAYBETTİĞİ CÜZDANI ELİTAŞ BULMUŞTU

CHP’li Ağbaba, cüzdanını 23 Aralık’ta meclis başkanvekilinin odasında unutmuştu. Cüzdanı bulan AK Parti’li Elitaş da TBMM Genel Kurulu’nda konuşarak, “Sayın Ağbaba, AK Partililer güvenilir adamlardır. Niye biliyor musun? Şu ne? CHP Milletvekilli Veli Ağbaba’nın cüzdanı. Nerede unutmuşsun? Ya, cüzdanına sahip olamayan adam bu ülkenin bütçesine nasıl sahip olacak?” diyerek Ağbaba’nın unuttuğu cüzdanı kürsüden göstermişti.

AĞBABA: EY YERLİLER, EY MİLLİLER, HEM SİZE SÖYLÜYORUM

Komisyonda süren teklifin görüşmeleri, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba arasında yaşanan atışmaya sahne oldu. Ağbaba, Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilere, Türk vatandaşlığı verilmesi şartlarındaki düzenlemeye ilişkin eleştiride bulundu. Ağbaba, “Bu memleketin namusu, bu memleketin şerefi sayılan, onuru sayılan pasaport hepimizin ortak değeri. Pasaport bir ülkenin şerefidir, gururdur, değeridir. Pasaportu 500 bin dolar karşılığında satışa çıkardınız. Ey yerliler, ey milliler, hem size söylüyorum” dedi.

Daha önce apartmanlarda, yeni inşaatlarda; ilanların asıldığını, satılık daire, yanında pasaport promosyonlu, vatandaşlık promosyonlarının vaat edildiğini belirten Ağbaba, “Geldiğimiz nokta ne? 2010’dan beri Türk Lirası yazıyordu, dün akşam Türk Lirası kaldırıldı. Şimdi, üç yıl boyunca 500 bin doları bankada yatıranlara Türk vatandaşlığı verilecek, geldiğimiz nokta bu. Parayı veren düdüğü çalıyor. 500 bin dolar karşılığında vatandaşlık bedava” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

CÜZDAN ATIŞMASI DEVAM ETTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, oturduğu yerden ‘sataşma var’ diyerek, Veli Ağbaba’nın, kendisine “Cüzdanımı yürüttü” dediğini ifade etti. Veli Ağbaba da güler bir şekilde, “Vallahi yürüttü” dedi. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ise “Vallahi ‘cüzdan yürütme’ çok ağır bir kelime hakikaten” diye karşılık verdi.

Veli Ağbaba, cüzdanını unutmadığını masanın üzerine bıraktığını söyledi. Elitaş da ısrarla Ağbaba’nın cüzdanı unuttuğunu dile getirdi. Elitaş ile Ağbaba arasındaki cüzdan atışmasını Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz sonlandırdı. Elitaş oturduğu yerden Ağbaba ile ilgili açıklamalar yapmaya devam ederek, “En az asgari ücretin yarısı kadar değeri var o cüzdanın” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.