Dolar 32,4493
%0.12
Euro 34,4845
%-0.03
Altın 2.470,450
%-0.51
Bist-100 9.569,00
%-1.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Merkez'in faiz kararı sonrası dolar rekor kırdı

Merkez'in faiz kararı sonrası dolar rekor kırdı

Dolar karşısında hızla değer kaybeden Türk Lirası faiz kararı ile ağır yara aldı. 200 baz puanlık indirim sonrası dolar 9.48 TL ile rekor seviyeye çıktı. Euro ise ilk kez 11 liranın üzerini gördü. Dolar/TL'nin son 1 aydaki yükselişi yüzde 9.5 oldu. Borsa İstanbul'da bankacılık endeksi yüzde 2'yi aşan kayıp yaşadı.

  • Ege Postası
  • 21.10.2021 - 14:20

Merkez Bankası politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya indirdi.

2 gün önce 9.37 lirayla tarihi zirvesini gören dolar, dün akşam düşük hacimli piyasada 9.20 liraya kadar geriledi.

Bu dalgalanma sonrası dolar yeni güne 9.25 liradan başladı. Öğleden sonra ise 9.31 lirayı gördü. Faiz kararına dakikalar kala 9.27 liraya çekildi.

200 baz puanlık sürpriz faiz indiriminin ardından dolar 9.48 lirayı gördü. Euro ise ilk kez 11 lirayı aştı. Piyasa beklentisi 50 baz puan indirim gelmesi yönündeydi.

2021'DE YÜZDE 28 YÜKSELDİ

Merkez Bankası geçen ay da sürpriz bir biçimde politika faizini 100 baz puan indirmişti. Söz konusu faiz indirimi öncesi dolar 8.65 lira civarındaydı. Yani son 1 ayda dolar/TL yüzde 10 yükseldi. 2021 genelindeki yükselişi ise yüzde 28'i buldu.

Faiz kararlarının yanında Merkez Bankası'ndaki görev değişiklikleri de doların ateşini yükseltti. Geçen hafta Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı.

Boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak oturdu. PPK Üyeliğine ise Yusuf Tuna atandı. Bu değişiklikler Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda özellikle yabancı yatırımcı nezdinde soru işaretlerinin artmasına yol açtı. Faiz indirimi beklentileri yukarı yönlü revize edildi.

'DAHA FAZLA DEĞER KAYBI ETKİSİ YARATACAK'

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan kararın ardından yaptığı değerlendirmede "Merkez Bankası, bir kez daha piyasa beklentilerinin ötesine geçerek alışılmışın dışında bir perspektif çerçevesinde bu sefer çekirdek enflasyonun da altına doğru bir faiz indirimi gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

Liranın bu yılki değer kaybının gelişmekte olan standardının çok üzerinde olduğunu belirten Erkan "Bu da, Fed'in oluşturacağı yeni finansal koşullar çerçevesinde liranın daha az dayanıklı olmasına zemin oluşturan bir varyete faktörüne dayanmaktadır. Politika belirsizliği çerçevesinde finansal istikrarsızlık riskleri, özellikle borçlanma maliyetleri tarafındaki piyasa yansımasının, resmi faiz oranlarındaki düşüş doğrultusunda olmamasına neden olabilir. Özellikle, dış borçlanma maliyetleri kapsamında döviz kurunun katmanlı etkilerine ek durumların oluşabileceğini düşünüyoruz. Muhtemelen, Merkez Bankası'nın değişen tandansının lira üzerinde daha fazla değer kaybı etkisi yaratacak olmasını öngörebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

'ÖNDEN YÜKLEMELİ FAİZ İNDİRİMİ'

İnfo Yatırım tarafından yollanan değerlendirme notunda da politika faizinin yüzde 16.98'lik çekirdek faizin altında kaldığına dikkat çekildi.

Faiz kararı metninde, 'geçici enflasyon' vurgusu yapıldığı belirtilen değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:

"Metinde ''Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir.'' ifadesine yer verildi. Para politikasının ana hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadan sürdürülebilir finans uygulamalarını uzun vadeli bir politika olarak destekleme kararı alınarak 200 baz puan indirime gidildi. Karar metnine , ''Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirildi'' ifadesi eklendi. Bu ifade önden yüklemeli faiz indirimi olarak algılanabilir.

BORSADA DÜŞÜŞ

Bu arada kararın etkisi Borsa İstanbul'da da hissedildi. Sabah seansında yatay bir seyir izleyen BIST 100 endeksinde yüzde 1'i aşan bir düşüş yaşandı. BIST Banka endeksindeki düşüş ise yüzde 2.2'yi buldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.