Dolar 32,5925
%0.36
Euro 34,7627
%0.09
Altın 2.494,150
%0.39
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beklentilerin aksine politika faizini 2 puan artırarak yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti. Merkez böylece iki yıl sonra ilk kez faizde yukarı yönlü adım atmış oldu.

  • Ege Postası
  • 24.09.2020 - 14:08

Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı geldi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın 9. toplantısını gerçekleştirdi.

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin aksine 2 puan artırarak yüzde 10,25'e yükseltti. Ekonomistler faizde değişiklik beklemiyordu.

İKİ YIL SONRA İLK FAİZ ARTIŞI

Merkez Bankası haziran ayına kadar 9 kez art arda faiz indirmiş ve faizi yüzde 24'ten yüzde 8,25'e getirmişti. Sonraki toplantılarda ise değişiklik yapılmamıştı.

Merkez Bankası en son 14 Eylül 2018'de faiz artışına gitmişti. Böylece iki yıl sonra ilk faiz artışı gerçekleşti.

"TOPARLANMAYA İLİŞKİN BELİRSİZLİKLER YÜKSEK"

Merkez Bankası'ndan faiz kararıyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

"TURİZM GELİRLERİNDE KISMİ İYİLEŞME BAŞLADI"

İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlenmektedir. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur. Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. 

"DEZENFLASYON SÜRECİ VE FİYAT İSTİKRARI İÇİN 2 PUANLIK ARTIŞ"

Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla Ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir.

"TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK"

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir."

TURŞUCU: DAHA STABİL BİR KUR GÖREBİLİRİZ

Faiz artışı kararını değerlendiren İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu şunları kaydetti: “Piyasalar politika faizinin sabit tutulup, geç likidite pencerisinde artırım olabileceğini bekliyordu. Bu açıdan piyasanın önünde bir adım olarak nitelemek mümkün.

Açıklamasında TCMB enflasyon beklentilerindeki bozulmaya, dahası enflasyondaki ısrarlı güçlü duruşuna dikkat çekiyor. Yılın sonuna doğru enflasyonda düşüş olabileceği beklentisini bırakmış görünüyor. Bu nedenleri faiz artırımının temel nedeni olarak gösteriyor.

Bu faiz artırımının kurda daha stabil bir süreç getirmesi muhtemel. En azından her gün yükselen bir dolar kuru görmeyebiliriz. Bu seyir yerini belli bir aralıkta stabil bir seyre bırakabilir.

Doğu Akdeniz konusunda ılımlı gelişmeler, cari açıkta pozitif gelişmeler oluşması durumunda faiz artırımının etkisi ileride daha fazla hissedilebilir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.