Dolar 32,3479
%0.3
Euro 35,1166
%-0.01
Altın 2.310,380
%1.44
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Lütfi Elvan’ın istifası dış basında

Lütfi Elvan’ın istifası dış basında

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararıyla Lütfi Elvan'ın görevden ayrılıp Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine gelmesi dış basında da yankı buldu.

  • Ege Postası
  • 02.12.2021 - 10:59

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan atama kararına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan görevden affını istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu talebi kabul etti ve yerine Elvan'ın yardımcısı Nureddin Nebati'yi atadı.

Konu ile ilgili çeşitli analizlere yer veren dış basında Lütfi Elvan’ın geleneksel ekonomi politikalarının hükümet içindeki son savunucusu olduğu belirtildi. Financial Times (FT) Lütfi Elvan için ‘ekonomik ortodoksinin kalan son sesi’ derken, Bloomberg Lütfi Elvan’ın faiz indirimlerine karşı olduğunu, Reuters ise ekonomi yönetimindeki hızlı devirlerin güvensizliği tetikleyeceğini belirtti.

FT: EKONOMİK ORTODOKSİNİN SON SESİ GİTTİ

Financial Times haberi, “Maliye Bakanı istifa etti ve yerine, liradaki keskin bir düşüşün ortasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sadık olan biri geldi. Erdoğan’ın kabinesinde ekonomik ortodoksluğun son kalan sesi olarak görülen Lütfi Elvan, görevden ayrıldı” ifadeleriyle duyurdu.

Nebati’nin düşük faiz politikasını savunduğu hatırlatılan haberde, bu politika nedeniyle liranın büyük değer kaybettiği belirtilerek, “Bu yaklaşım, kontrolden çıkmış enflasyona ve finansal istikrarsızlığa neden olma riski taşıdığı için ekonomistlerin çeşitli uyarılarına yol açtı” denildi.

Analizde, “Elvan, iş dünyası tarafından saygı görmesine rağmen, son aylarda giderek daha fazla izole edilmiş olarak görülüyordu” ifadelerine de yer verildi.

BLOOMBERG: ELVAN FAİZ İNDİRİMLERİNE KARŞIYDI

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg ise yayımladığı analizde, “Erdoğan, para birimini zayıflatan ve enflasyonu ateşleyen agresif faiz indirimleri nedeniyle yönetimde derinleşen çatlakların ortasında aniden maliye bakanını değiştirdi” dedi.

Nebati’nin eski bakan Berat Albayrak’a yakın olduğu hatırlatılan haberde ayrıca Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Lütfi Elvan’ın faiz indirimlerine karşı olduğu yönünde bilgi verdi.

REUTERS: SON PİYASA DOSTU TEKNOKRAT

İngiliz haber ajansı Reuters’ta yer alan haberde de FT’ye benzer bir analiz yer aldı. Analizde, “Erdoğan, hükümette ortodoks politikaya bağlı kalan son üst düzey yetkili Lütfi Elvan’ın istifasının ardından Perşembe günü Nureddin Nebati’yi hazine ve maliye bakanı olarak atadı” denildi.

Haberde son yıllardaki Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nda ve Merkez Bankası’ndaki değişiklikler için ‘güvenilirliği zedeleyen hamleler’ yorumu yapıldı. Ayrıca, “Bu ayrılık, Erdoğan’ın son 2 yıl içinde üç merkez bankası yöneticisini aniden görevden alması da dahil olmak üzere, üst düzey ekonomik pozisyonlardaki hızlı devrin sonuncusu. Bu hamlelerin politika oluşturmanın güvenilirliğini zedelediği görülüyor” denildi.

Son olarak Elvan’ın Naci Ağbal ile birlikte, ortodoks ekonomi politikalarına yönelen piyasa dostu teknokratlardan olduğu belirtildi.

Maliye bakanlığındaki değişim Avrupa basınında da gündem oldu.

Der Spigel, “Bir ayda Türk Lirası yüzde 30 değer yitirdi. Türk halkının geliri azaldı, tasarrufu eriyor ve bir çok hane sıkıntıda“ diye yazdı. İsviçre'nin Blick gazetesi, “Tüm ekonomik aklın tersine hareket eden Erdoğan, Türk lirasını uçuruma attı“ dedi.

DER SPIEGEL

Alman Der Spigel analizinde şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan, Lira'nın kaosta olduğu anda Maliye Bakanı'nı değiştirdi. Lütfi Elvan, bir yıl aradan sonra koltuğunu bıraktı. Sadece bir ayda Lira, dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti. Bu Türk halkının gelirini azaltıyor, tasarruflarını eritiyor ve bir çok haneyi büyük sıkıntıya sokuyor. İthal ilaç bile bulunamıyor. Türk Lirası'nın ağır baskı altında olmasının nedeni, Erdoğan'ın Merkez Bankası üzerindeki baskısı. Erdoğan'ın düşündüğünün tersini söyleyenler Merkez Bankası'nda barınamaz.”

BLICK

İsviçre’nin Blick gazetesi ise zamansız faiz indirimleri nedeniyle Türk ekonomisinin acı çektiğini belirtti.

“Erdoğan, TRT'de 2023'e kadar daha düşük faiz oranları sözü verdi. Lira, dolar ve euro karşısında rekor düştü. Merkez Bankası, yedi yıl sonra müdahale edip dolar sattı. Lira biraz toparlandı. Ancak sonra Erdoğan, Ankara'daki parti grup toplantısında yine liradaki düşüşü körükledi” diyen gazete analizinde, “Uygun olmayan zamanda gelen faiz indirimleri nedeniyle Türk ekonomisi acı çekiyor. Arka planında, Erdoğan'ın Merkez Bankası'na müdahalesi yer alıyor. Bütün ekonomik aklın aksine Erdoğan, yüksek faizin enflasyonu desteklediği görüşünde. Bu ortamda yabancı girişimciler ülkeye yatırımdan çekiniyor” ifadelerine yer verdi.

BILD

Alman Bild gazetesi, “Erdoğan, Maliye Bakanı'nı gönderdi. Türk Lirası yerlerde sürünüyor, ekonomi canlanmıyor. Erdoğan'a göre bunun suçlusu Bakan Lütfi Elvan'dı. Lira düşüyor, ülkede fiyatlar artıyor. Erdoğan konuştukça Türk Lirası değer yitiriyor ve Merkez Bankası'nın müdahaleleri de işe yaramıyor. Yeni Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kasım 2020'den beri bu görev gelen üçüncü Maliye Bakanı oldu. Geçen yıl Kasım ayında, Erdoğan'ın damadı Maliye Bakanı idi” analizlerine yer verdi.

ORF TV

Avusturyalı ORF TV ise şunları söyledi:

“Ülkenin parası hızla tepe üstü gider ve buna bağlı olarak ekonomik sorunlar tavan yaparken Erdoğan, Maliye Bakanı'nı değiştirdi. Türk lirası yine değer kaybetti. Erdoğan her yerde düşük faiz sözü veriyor. Bu da lirayı hızlı bir düşüşe sokuyor ve ekonomi de acı çekiyor.”

HANDELSZEITUNG

Alman ekonomi gazetesi Handelszeitung da, Türkiye'deki son ekonomik gelişmeler geniş yer verdi.

Handelsblatt son gelişmeleri şu ifadelerle değerlendirdi:

“Türkiye Cumhurbaşkanı, kendince yüksek faiz oranlarına sert çıktı ve ülkenin para biriminin değerini uçuruma yuvarladı. Bu davranışlarıyla Lira, dağdan aşağı hızlı bir inişe geçti. Ekonomistler, gelecek yılki enflasyonu en az yüzde 30 tahmin ediyor.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.