Dolar 32,5842
%0.34
Euro 34,7970
%0.19
Altın 2.509,020
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kırmızı et piyasası için yeni düzenleme

Kırmızı et piyasası için yeni düzenleme

Et ve Süt Kurumu (ESK), ramazan ayı boyunca kesimi ve satışı yapılan veya yaptırılan sığır başına yetiştiriciye 2 bin 500 lira destekleme ödemesi yapacak.

  • Ege Postası
  • 13.04.2022 - 08:58

Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. 2 Nisan'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe giren kararda, “Bu karar, hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, besiciyi ve tüketiciyi korumak, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarını önlemek ve kamu yararı kapsamında 2022 yılı ramazan ayı içinde kırmızı et piyasasını düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır” denildi.

Karara göre; şubelerin önündeki kuyrukları azaltmak amacıyla et fiyatına yüzde 48 zam yapan, gelen tepkiler üzerine yüzde 15 indirime giden ESK tarafından kesimi ve satışı yapılan/yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira ödeme yapılacak.

Sığırların kesimi ve satışı, ESK tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde yapılacak ve yaptırılacak.

BİLGİLERİN DOĞRULUĞUNDAN EKS SORUMLU OLACAK

Kesimi yapılan hayvanların ve yetiştirici bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı icmal, ESK tarafından hazırlanacak ve Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne (HAYGEM) gönderilecek.  Hazırlanan icmallerde yer alan bilgilerin doğruluğundan ESK sorumlu olacak.

ÖDEMELER ZİRAAT BANKASI ARACILIĞIYLA YAPILACAK

HAYGEM, ESK'dan gelen icmali kesilen hayvan sayısı ve destekleme tutarı açısından kontrol ederek bütçe imkanları çerçevesinde Ziraat Bankası aracılığıyla yetiştiricilerin hesabına aktaracak.

KAYNAK BAKANLIĞIN BÜTÇESİNDEN SAĞLANACAK

Karar kapsamında yapılacak ödemeler için gerekli kaynak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı tarımsal destekleme bütçesinden sağlanacak.

Bakanlık, ödemelerde ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlenmeye ve değiştirmeye, ödemeye esas bu kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, Ziraat Bankası ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaya yetkili olacak.

BANKAYA KOMİSYON ÖDENECEK

Destek ödemeleri, ödemeye esas icmallerin elektronik ortamda Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’ne iletilmesi ile birlikte Bakanlık tarafından gerekli kaynağın bankaya aktarılmasında sonra yapılacak. Ödemeler için gerekli finansman, bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsil edilerek sağlanacak. Bu kararın uygulanmasıyla ilgili olarak Ziraat Bankası’na hizmetlerinden dolayı ödenen tutarın yüzde 0,2'si ayrıca komisyon olarak ödenecek.

ÖDEMELER HACİZ, İCRA VE TEMLİK İŞLEMLERİNE KONU EDİLEMEYECEK

Bu karar uyarınca ödeme, ESK tarafından tarımsal üretimi destekleme bütçesi ödeneğinden yetiştiricilerin hesaplarına aktarılacak ve destekleme ödemeleri kamu kaynağı niteliğinde olduğu için hak ediş sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz, icra ve temlik işlemlerine konu edilemeyecek. (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.