Dolar 32,3240
%0.23
Euro 35,1085
%-0.04
Altın 2.299,790
%0.98
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kavcıoğlu: Enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum…

Kavcıoğlu: Enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Zor bir süreci geçirdik. Geldiğimiz nokta itibariyle enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum… Gıda fiyatlarında bizim öngörümüz dışında bir durum söz konusu. Alınan tedbirlerle gıdada da aşağıya doğru fiyat artışlarının başlayacağını düşünüyorum” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.12.2022 - 17:52

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün İstanbul’da yapılan ‘Türkiye 2023 Zirvesi’ne konuşmacı olarak katıldı. Enflasyon ile ilgili değerlendirmeler yapan Kavcıoğlu, şunları söyledi:

“ENFLASYONU YÜKSELTEN TÜM SEBEPLER GERİDE KALDI DİYE DÜŞÜNÜYORUM: Zor bir süreci geçirdik. Geldiğimiz nokta itibariyle enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum. Kurun bir dengede gitmesi, faiz maliyetlerinin önemli miktarda aşağıya gelmesi, uluslararası boyuta baktığımızda ham madde fiyatlarının aşağıya gelmesi, tedarik zincirindeki fiyatların aşağıya gelmesi… Bu süreç içerisinde enflasyonu besleyen önemli maliyetler. Bunu, aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız politikalarla bu dengeyi bundan sonra koruyarak gittiğimiz sürece, enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini ön görüyoruz. Bu ay, beklediğimiz gibi, kısmi olarak gerileme oldu. Aralık, ocakta da baz etkisiyle beraber önemli bir gerileme bekliyoruz, ön görüyoruz. Kasım ayı enflasyonuna baktığımızda da hem enerji fiyatlarında hem ulaşım fiyatlarında, temel mal ve hizmetlerde önemli düşüşün olduğunu görüyoruz.

ALINAN TEDBİRLERLE GIDADA DA AŞAĞIYA DOĞRU FİYAT ARTIŞLARININ BAŞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM: Gıda fiyatlarında bizim öngörümüz dışında bir durum söz konusu. Alınan tedbirlerle gıdada da aşağıya doğru fiyat artışlarının başlayacağını düşünüyorum. Önemli nokta, kur hareketlerinin dengede olması. İkincisi de finansman maliyetlerinin temmuzdan bu tarafa KOBİ'lerde yaklaşık 20-25 puan, orta ölçekli ve onun üzerindeki firmalarda 15 puanın üzerinde faiz maliyetlerinde iniş söz konusu, liralaşma stratejilerimizle beraber. Türkiye'de yıllardır ne zaman yükselme ya da gelişme olduğunda hep döviz kuru üzerinden spekülasyonlarla oluşan bir çarpık yapılaşma var. Liralaşma stratejisiyle bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.

ASGARİ ÜCRETİN ENFLASYON ÜZERİNDE ETKİSİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM: Asgari ücretle ilgili şu çok önemli. Bizim çalışmalarımızda farklı düşünceler de olmakla beraber zaten bir kısmı şu an giydirilmiş durumda fiyatlara. Ocaktan sonra, gelecek enflasyonun içerisinde asgari ücretle ilgili bizim beklentimiz şöyle. Geçmiş dönemlerde de asgari ücret artışının direkt enflasyonu çok yüksek bazda etkileyen bir yapı söz konusu değil. Geriden gelerek, giydirilerek fiyatlara yansıtılarak gelen bir asgari ücretin enflasyon üzerinde, fiyatlar üzerinde çok etkisi olacağını düşünmüyorum. Geçmiş yıllarda bunun örneği var. Farklı yıllarda, asgari ücretin yüksek olmasına rağmen enflasyonun düşük olduğu dönemler var.

NET HATA NOKSAN TÜM ÜLKELERDE BİZDEN DAHA FAZLA: Bu sene enerji faturamız 100 milyar doları aşıyor. Enerji normal fiyatlara geldiğinde Türkiye, cari fazla veren bir ülke haline geldi. Net hata noksan, tüm ülkelerde bizden daha fazla. İlk 6 ayda Türkiye 13,8, ABD 159,8, Almanya 88, İngiltere 68-69 milyar dolar net hata noksan veriyor. 2021 Eylül'de Türkiye'nin net hata noksanı kaçtır diye sorduğunuzda, 10,5. Bugün 1,3'e gelmiş. Bu, dünyada da böyle… Net hata noksanı bu ay azalmış olarak göreceğiz. Tüm ülkelerin net hata noksanları bu kişilerin söylediği gibiyse zaten üzerinde tartışmaya gerek yok.

MERKEZ BANKAMIZA DEPO YAPAN BİRÇOK ÜLKE VAR, SUUDİ ARABİSTAN DA ONLARDAN BİRİ: Suudi Arabistan ile Çin arasında geniş kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandı. Swap anlaşmalarının ticaret hacminin artmasına büyük katkısı olacağını söyleyebilirim. Merkez Bankamıza depo yapan birçok ülke var, Suudi Arabistan da onlardan biri, görüşmelerde sona gelindi, yakında hesaplarımıza girer diye düşünüyorum. İstanbul Finans Merkezi'ne taşınmamız ile oluşan enerji ile beraber, finansal güç olma yolundayız. Merkez Bankası; altında, dolarda, depo ve çeşitli rezerv kaynaklarıyla merkezi bir rol üstlenecek konumda.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.