Dolar 32,5433
%0.01
Euro 34,9241
%0.27
Altın 2.420,100
%-0.41
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZTO'da KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi

İZTO'da KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, 2'nci KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi'nde yaptığı konuşmada, temel hedeflerinin inovasyon ve girişimcilik alanlarında İzmir'i marka kent yapmak olduğunu söyleyerek katma değerli ürün ya da hizmet üretmek için dijitalleşme, inovasyon, girişimcilik, teknoloji, Endüstri 4.0 gibi kavramların önemine dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 03.10.2019 - 12:20

Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) bu yıl ikincisini düzenlediği 'KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi' İZTO, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve KOSGEB işbirliğiyle hayata geçirildi. 'Ekonominin İtici Gücü KOBİ'ler KOBİ'lerin İtici Gücü Bilişim' sloganı ile dezenlenen kongrede İzmirli KOBİ'lerin Sanayi 4.0'a hazırlamak, gelişim, rekabetçilik endekslerinin yükseltilmesi, kamu finans ve destekleri, KOBİ'lerde bilgi güvenliği ve kişisel verileri koruma kanuna kadar birçok konu masaya yatırıldı. Toplantıya İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Ertuğrul Çetinkaya ile birlikte çok sayıda oda ve borsa başkanı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, bilişimin ve bilgi akışını sağlayan sistemlerin hayatın her alanında kendini hissettirdiğini belirterek eskiden lüks olarak görülen cep telefonu bilgisayar gibi araçların artık bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çekti. Teknolojik gelişmişlik düzeyinin, ülkelerin gelişmişlik seviyesinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Kızılgüneşler, "Firmalar, küresel rekabet koşullarına uyum sağlamak için teknolojik gelişmelere adapte olmak zorunda. Aksi halde, rakibi koşarken o yerinde sayacaktır. Bu tip organizasyonlar farkındalığın artması, KOBİ'lerin bilişimin önemini anlaması açısından oldukça önem taşıyor" dedi. Bilişim sektörünün katma değeri en yüksek sektörlerden biri olduğunu anlatan Kızılgüneşler, teknolojiyi üreten, pazarlayan, satan ve inovasyona önem veren ülkelerde kısa sürede, kişi başına ortalama gelir düzeyinin yükseldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Teknolojiyi kullanan ülkelerin önemli rekabet avantajları yarattıklarını görüyoruz. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, dördüncü sanayi devrimi teknolojileri dünya ekonomisine 2025 yılına kadar 3.7 trilyon dolar ek katkı sağlayacak. Almanya, bilişim tabanlı akıllı imalat konusunda hem üretici hem de kullanıcı olarak dünya lideri olma hedefi ile Endüstri 4.0 inisiyatifini ilk başlatan ülke olmuştur. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız tarafından Sanayi ve Teknoloji Stratejisi açıklandı. Strateji belgesinde, 2023 yılında İhracatta Orta Yüksek ve Yüksek Teknoloji Ürün Payının yüzde 44.2 ve yüzde 5.8 olması hedefleniyor. Oda olarak, üyelerimizin bilişim teknolojilerini kullanımının artması, dijitalleşme süreçlerine daha fazla katılmalarını sağlamak için Gezici Dijital Karavan Projesini başlattık. Gezici Dijital Karavan projesi ile Odamız bir Karavan aracılığı ile üyelerimizin dijitalleşmesi için bir ortam sunacağız. Dijitalleşmeyi firmalarının süreçlerine nasıl entegre edebileceklerini görme ve anlama fırsatı sunacak, böylelikle dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlayacağız. Temel hedefimiz inovasyon ve girişimcilik alanlarında İzmir'i marka kent yapmak. Katma değerli ürün ya da hizmet üretmek için dijitalleşme, inovasyon, girişimcilik, teknoloji, Endüstri 4.0 gibi kavramların ne kadar önemli olduğunun farkındayız."

'BİLİŞİM GELECEKTİR, GÜÇTÜR'

Türkiye Bilişim Derneği olarak, bilişimi Türkiye'nin geleceği için, güç ve beka meselesi olarak gördüklerini ifade eden Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Rahmi Aktepe, 4. Sanayi Devrimini tamamlayarak Toplum 5.0'ı konuşanların yani dijital dönüşüm teknolojilerine sahip olanların geleceğe de sahip olacaklarını söyledi. Aktepe, "Son yıllarda ülkemizde sosyal ve ekonomik gelişmenin, kalkınma politikalarının ve planlarının içinde en çok konuşulan kavram kuşkusuz KOBİ'ler oldu. İstihdam yaratma, girişim geliştirme ve bölgesel kalkınma aracı olarak önemli görevler üstlenen KOBİ'ler, ülke ekonomisinin dinamiğidir. Bilişim ise gelecektir, güçtür. Bugün girişimciliğin desteklenmesi ve yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesi, ekonomide dönüşüm sağlayacak en etkili yol olarak görülüyor. Türkiye girişimcilikte hızlı yol aldı. Girişimcilik kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılmasında farkındalık her geçen gün artıyor. Bu ruhun korunması, yeni iş fikirlerinin hayata geçirilmesi ve hızlı bir dönüşümle başarıya ulaşılması için rekabet edilebilir bir alt yapıya sahip olmak gerekiyor" diye konuştu.

Yapılan araştırmalara göre bilişim teknolojilerinden istenen oranda faydalanılamadığını öne süren Rahmi Aktepe, öncelikle bilişimcilerle işletme sahipleri, yöneticileri arasında yeni bir iletişim biçimi geliştirmek gerektiğini öne sürdü. Değişim ve dönüşümü KOBİ'lerin tek başına yapmasını bekleyemeyeceklerini anlatan Aktepe, kamu, üniversite, ticaret ve sanayi odaları finans kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının KOBİ'lere yol gösterebileceğini ifade etti. Aktepe şöyle devam etti:

"KOBİ'ler bilişim yatırımlarına proje yaklaşımıyla bakarak ve proje takımları oluşturarak bilinçli bir alıcı olmayı becerebilmelidir. İçinde bulunduğumuz dönem daha karmaşık ve çok hızlı teknolojik gelişmelerin olduğu baş döndürücü bir dönem. 4. Sanayi Devrimi kapsamında telaffuz edilen neslerin interneti, sanal gerçeklik, karmaşık gerçeklik, büyük veri bulut bilişim, robotlar, akıllı fabrikalar gibi kavramlar her geçen gün daha da gelişiyor. KOBİ'lerimiz buna hazırlıklı olmalı. Farkındalık çabası içinde olmalılar. Bilişimciler, KOBİ'lere önerdikleri çözümleri kullanarak verilen kararların sorumluluklarını paylaşmalıdırlar. Teknoloji satıp, kurup giden değil KOBİ'lerle birlikte işleten onlarla birlikte yaşayan olmalıdırlar."

Daha sonra söz alan EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytekin Öztaş ise dijitalleşme ve Sanayi 4.0 için büyük önem taşıyan bilişimin bu değişim sürecinde KOBİ'leri şekillendiren temel sektör niteliğinde olduğuna dikkat çekerek tüm KOBİ politikalarının bilişim odağında yeniden tasarlanmasını gerektiğini ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.