Dolar 32,5877
%0.35
Euro 34,8366
%0.3
Altın 2.508,650
%0.97
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir iş dünyasından 9 Eylül mesajları

İzmir iş dünyasından 9 Eylül mesajları

İzmir iş dünyası temsilcileri, İzmir’in kurtuluşu günü olan 9 Eylül’ü, yayınladıkları birer mesaj ile kutladı. İzmir’in kurtuluşunun Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun müjdecisi olduğunu ifade eden STK temsilcileri, 9 Eylül tarihinin sadece İzmirlilerin değil tüm Türkiye’nin kutlayacağı bir gün olduğunu vurguladılar. İş dünyası temsilcileri 9 Eylül'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsızlığının da simgesi olduğuna işaret ettiler.

  • Ege Postası
  • 08.09.2021 - 10:32

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:

99 yıllık gurur!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaliyle başlayan karanlık süreç, 3 yıl sonra yine İzmir’de son bularak, kesin bir aydınlığa kavuşmuştur. Küllerinden doğarak bağımsızlığın simgesi olan İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olarak belirlenip,  ülkemizin modern dünyaya açılan kapısı olma misyonunu da üstlenmesi, 9 Eylül’ü çok daha önemli kılmıştır” dedi. 

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO)Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar  “99. yıl dönümüne erişmenin haklı gururunu yaşadığımız ve eşsiz bir mücadele sonucu ulaşılan 9 Eylül zaferi, sadece kentimizin değil, ülkemizin de askeri, siyasi ve ekonomik yönden işgalden arınıp bağımsızlığa kavuşmasını temsil ediyor. Zira, 9 Eylül dünyanın çok hızlı bir değişim sürecinden geçtiği 19. yüzyıldan itibaren, büyük ülkelerce hasta adam olarak nitelendirilip yok edilmek istenen bir imparatorluktan, kısa bir süre içerisinde yine aynı büyük güçlerce yarışabilecek düzeyde, bağımsız ve modern bir Cumhuriyet kurmanın miladıdır. Böylece, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaliyle başlayan karanlık süreç, 3 yıl sonra yine İzmir’de son bularak, kesin bir aydınlığa kavuşmuştur. Küllerinden doğarak bağımsızlığın simgesi olan İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olarak belirlenip,  ülkemizin modern dünyaya açılan kapısı olma misyonunu da üstlenmesi, 9 Eylül’ü çok daha önemli kılmıştır” dedi. 

19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başında olduğu gibi küresel ölçekte çok ciddi bir değişim-dönüşüm sürecinden geçildiğini belirten Başkan Yorgancılar  “Hemen her gün yeni bir teknolojiyle tanışılan, dördüncü sanayi devriminin yerini beşincisine bıraktığı ve robotların hemen her alanda gündelik hayatın bir parçası olduğu bu bilişim çağı, iş hayatının ve ekonominin prensiplerini başlı başına değiştiriyor. Diğer taraftan; bölgesel savaşlar, mülteci akınları ve son olarak da yaşadığımız pandemi, görülmemiş insani krizler yaşanmasına sebep oluyor. Şüphesiz ki; bu sancılı değişim sürecinde mutlak galibiyet kazanmak, değişime uyum sağlamaktan geçiyor. İşte 9 Eylül ruhu tıpkı, 99 yıl önce değişimin ve modernleşmenin simgesi olduğu gibi, içinden geçtiğimiz zorlu günlerde de yolumuza ışık tutuyor. Bu vesileyle, bağımsızlığın ve modernleşmenin simgesi olan bu yola her zamankinden daha fazla sahip çıkmamız temennisiyle, 9 Eylül zaferinin 99. yılını kutluyor, ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, tüm gazi ve şehitlerimizle, kahraman atalarımızı minnetle anıyorum” diye konuştu. 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener:

99 yıldır hep ileriye

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 9 Eylül’den aldıkları güç ve kararlılıkla Türkiye’nin gelişimine katkı koymak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Özgener, “Kurtuluş mücadelesinin, bağımsızlık ve vatanseverliğin sembol şehri olan İzmir, bugün de ülkemizin gelişimi için kilit rol oynamakta, Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşına yaklaştığımız bu dönemde ülkemizin itici gücü olmaktadır” dedi. 
İzmir’in çok zor günlerden geçtiğinin altını çizen Özgener, sözlerine şöyle devam etti:
"Ulusal Kurtuluş Savaşında Ordumuzun İzmir’i kurtarmasından hemen dört gün sonra, 13 Eylül’de meydana gelen Büyük İzmir Yangını, İzmir’in tüm ekonomik, sosyolojik ve fiziksel görüntüsünü değiştirdi. Söz konusu yangında İzmir’in hayati önem taşıyan birçok yeriyle birlikte Kordon’da bulunan İzmir Ticaret Odası binası da Oda’ya ait tüm belge ve kayıtlarla birlikte kül oldu. Buna rağmen yangından sonra kendini en çabuk toparlayan kurumlardan biri olarak Odamız, sadece iki ay gibi kısa bir sürede Yönetim Kurulu Toplantısını gerçekleştirdi. Lozan’da yapılan barış görüşmelerinin özellikle iktisadi konulardaki uyuşmazlık nedeniyle kesintiye uğradığı bir sırada, 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanan İzmir İktisat Kongresi, Türkiye’nin geleceğine damga vuran en önemli buluşmadır. İşgalin ve savaşın yıkımını yaşayan, büyük yangın ve nüfus yapısında meydana gelen değişikliğin sonucunda iktisadi bakımdan çökmüş olan İzmir, Kurtuluş Savaşının adeta bir sembolü haline geldi. Bu nedenle, Türkiye İktisat Kongresi İzmir’de toplandı.” 

“İzmir’in ticari geleneğinin güçlü olması, İzmirli tüccarın ekonomik bağımsızlığına düşkün olması nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ekonomik Kurtuluş Savaşı’nı, İzmir İktisat Kongresi’ni İzmir’de toplayarak başlattı. İzmir İktisat Kongresi’nden dört yıl sonra İzmir Ticaret Odası Meclisi’nin İzmir’de 9 Eylül’de bir sergi açılması yönündeki kararı çerçevesinde “9 Eylül Sergisi” 4-25 Eylül 1927 tarihinde gerçekleştirildi. 72’si yabancı olmak üzere 338 müessesenin yer aldığı serginin başarısı İzmir’de fuarcılık kültürü ve geleneğinin temelini oluşturdu ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nın başlangıcı oldu.”
“Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 31 Ocak 1931 tarihinde İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti ve tarihi bir konuşma yaptı. Harap bir haldeki şehrimizin ve Ege İktisadi Mıntıkasının 1923 yılında 33 milyon Lira olan ihracatının 1929 yılında 99 milyon Liraya çıkmasını takdire şayan bir husus olarak değerlendirdi. Odamızın sunmuş olduğu rapora her anlamda katıldığını beyan etti.”

 “Milletimiz, kurtuluş mücadelesi boyunca eşine rastlanmayacak bir kahramanlık göstererek tarih yazdı. 9 Eylül 1922'de İzmir'e giren şanlı ordumuz, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolu da açmış oldu. Milletimiz, bu zaferden aldığı güçle kısa sürede büyük işler başardı. Bizlere düşen Türkiye'yi en üst noktaya taşımak, ülkemizin gelişimi için tüm gücümüzle çalışmak. İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yılında başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi:

"9 Eylül, Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesidir"

9 Eylül 1922'de Türk ordusunun İzmir’i Yunan kuvvetlerinin işgalinden kurtarmasının üzerinden tam 99 yıl geçti. 

1919 yılında Samsun'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kesin ve kalıcı bir şekilde zafere ulaştı. 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Geçmişimizde; bir milleti bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırıp, Mîsâk-ı Millî ile Türkiye’nin, Mîsâk-ı İktisadî ile de ekonominin sınırlarını çizen, her anlamda tam bağımsızlık sağlamış bir mücadele, bir emek, bir akıl ve bir strateji var. Mustafa Kemal’in 17 Şubat 1923’te söylediği gibi; “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferle taçlandırılmazsa meydana gelen zaferler payidar olmaz.” Ve 17 Şubat - 4 Mart 1923 tarihleri ülke ekonomisi için büyük bir dönüm noktasıydı. İzmir İktisat Kongresi’ne işçi, çiftçi, tüccar, sanayici bin 135 temsilci katıldı.” dedi.  

Ötekileştiren, yok sayan değil; adalet, liyakat ve ortak akıl ile; birleştiren taraf olmalıyız

Eskinazi, Kongre sonunda Mîsâk-ı İktisadî oy birliğiyle benimsenerek yeni tam bağımsız Türkiye'nin İktisat Politikası oluşturulduğunu hatırlattı. 

“Ekonomi Andı olan Mîsâk-ı İktisadî’nin özü şöyleydi: Ekonomide bağımsızlıktan fedakârlık edilmemeli. Öncelikle millî kaynaklar değerlendirilmeli. Büyük devletlerin boyunduruğu altına girilmemeli. Üretici, sanayici, ihracatçı desteklenmeli. Çiftçiye kredi verilerek, girişimciler teşvik edilmeli. Dış rekabete dayanabilmek için sanayi toplu ve bütün olarak kurulmalı.” 

Jak Eskinazi, “Bu bağımsızlık mücadelesine yakışır bir millet olmak ve demokratik, laik hukuk devleti olarak muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için çok çalışmalı ve tarihimizden gereken dersleri almalıyız. Ayrıştıran, ötekileştiren, yok sayan değil; tevazu, samimiyet, adalet, liyakat, dürüstlük, şeffaflık ve ortak akıl ile; birleştiren, kaynaştıran taraf olmalıyız. İzmir’in kurtuluşunun 99’uncu yıldönümünde bize bu zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerimizi saygı ve şükranla anıyorum. 9 Eylül’ün 99’uncu yıldönümü tüm İzmirlilere ve ülkemize kutlu olsun.” diye konuştu. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk:

"Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum"

Birinci Dünya Savaşı sonrası işgal ordularının çizmesi altında ezilen Anadolu’nun kurtuluşu için dört yıl boyunca cepheden cepheye koşan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’i kurtararak, kesin zaferi ilan etmişlerdir. 99 yıl önce İzmir’e ayak basan Türk süvarileri, sadece Türkler için değil büyük devletlerin işgali altındaki tüm topraklar için umut ışığı oldular.

İzmir’e sevgisini “Bütün cihan işitsin ki efendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır!” sözleriyle ifade eden Büyük Önder Atatürk için İzmir’i işgalden kurtarmak, Anadolu’nun kurtuluşunun ve Türk halkının bağımsızlığının tescili olmuştur.

İzmir, kurtuluştan bir yıl sonra kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi ve ekonomik bağımsızlığının, Anadolu’dan yeni baştan imarının da öncüsü olmuştur. Kurtuluşundan beş ay gibi kısa süre sonra İzmir İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapan şehrimiz, Cumhuriyetin ekonomi politikalarına yön vermiştir. Ege’nin tarımsal zenginliğinin sonucu oluşan canlı ticaret kültürü, bu ürünlerin dünya pazarlarına gönderildiği limanı, bir panayırdan başlayarak dünya ölçeğinde bir sergiye dönüşen fuarı, devletin ve başarılı girişimcilerinin kurduğu tarım ve sanayi işletmeleri ile İzmir, Türkiye’nin muhtaç olduğu ekonomik altyapıyı da kurmuştur.  1925 yılında 200 milyon doları ancak bulan ihracatımızın çoğu İzmir’den gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla İzmir, kurtuluşun ve kuruluşun şehri unvanını haklı bir gururla taşımaktadır.

Geçen yıllarda İzmir, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmiş, her alanda birçok ilkin gerçekleştirilmesine imza atmış, ancak daha sonraki yıllarda öncü şehir olma kimliğini ne yazık ki kaybetmiştir. Bugün 9 Eylül ruhunu yeniden hatırlayarak, ülkemizin kalkınma hedefinde yine öncülük yapabiliriz. Denizcilikte, tarımda, sanayide, ticarette, lojistikte, turizmde yeni bir atılım yapacak potansiyelimizin mevcut olduğuna inanıyoruz. Bu düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyor, 9 Eylül’ü, İzmir’in kurtuluşunun 99. yılını kutluyorum.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı:

“Türkiye’nin kutlu günü”

9 Eylül, İzmir’in kurtuluşu olarak kutlanır. Misakı Milli sınırlarının en batı ucundan, düşman çizmesinin bu topraklardan tamamen ve ilelebet atıldığı günün adıdır 9 Eylül. Bize bu değerli ve anlamlı günü armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve özlemle, bir kez daha anıyorum.  İstanbul Boğazı’nda itilaf devletlerinin savaş gemilerine bakıp, “Geldikleri gibi giderler” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, il il, kasaba kasaba örgütlediği milli mücadelenin finali İzmir’de olmuştur. O sebeple sadece İzmir’in, İzmirlinin değil tüm Türkiye’nin bir kutlu günüdür 9 Eylül. Bu vesile ile tüm Türkiye’nin ve güzel İzmir’imizin bu kutlu günü, 99. kurtuluş günü kutlu mutlu olsun.

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı:

“Bağımsızlığımızın simgesi”

Türk milletinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği kurtuluş mücadelesinde, ordularımızın 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e girmesiyle birlikte, ülkemizin düşman işgalinden kurtarıldığı ve Kurtuluş Savaşımızın kazanıldığı tüm dünyaya ilan edilmiştir. İzmir’in kurtuluşu, tüm vatanın kurtuluşunu temsil etmektedir. 9 Eylül, Türk milletinin bağımsızlığını elde edişinin önemli bir simgesidir.

Atatürk, İzmir Hükümet Konağı balkonundan, İzmirlileri selamlayarak yaptığı kısa konuşmada, ”Bu başarı milletindir, artık savaş bitmiştir, yeni işlerimize bakacağız” diyerek modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk sinyallerini İzmir’de vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Batılılaşma reformlarını güçlü bir kararlılık ve iradeyle hayata geçiren Atatürk, ülkenin çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkarılması yönünde dinamik bir hedef koymuştur. Yaptığı inkılâpların amacını ise, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağa uygun, medeni bir toplum haline ulaştırmak olarak tanımlamıştır. Çeşitli medeniyet ve kültürlerin birikimleriyle zenginleşmiş bir şehir olan İzmir ve İzmirlilerin, Atatürk’ün çizdiği Türkiye Cumhuriyeti vizyonu ve çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda örnek olmaya devam edeceği inancıyla İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’ün tüm kentimize ve ülkemize kutlu olmasını diliyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt:

“9 Eylül özgürlüğün habercisi oldu”

9 Eylül İzmir’in kurtuluş günü tüm kentimize, tüm ülkemize hayırlı olsun, kutlu olsun. 99. Yılını idrak ettiğimiz bu mutlu gün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen direniş ve özgürlük mücadelesinin başarıyla sonlandırıldığının ilanı anlamına gelmektedir.  Bu sebeple 9 Eylül tarihi sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de kurtuluşu, Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve özgürlüğün habercisi, simgesi olmuştur.

O sebeple 19 Mayıs nasıl ki bir mücadelenin başlangıcıysa, 9 Eylül de o mücadelenin zaferinin ilanıdır, tüm Türkiye’ye kutlu olsun.

EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul:

“İzmir Cumhuriyet’in şehridir”

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün dahice planı sayesinde kazanılan 30 Ağustos zaferinin ardından geri çekilmek zorunda kalan Yunan ordusu, Afyon’dan İzmir’e kadar uzanan 400 kilometrelik yolu takip ederek kaçmak zorunda kalmıştır. 1 Eylül 1922’de Mustafa Kemal, Türk ordusuna “Ordular, İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emrini vererek Ege kıyılarına kadar amansız bir takip sonucunda, 9 Eylül’de İzmir düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Tarihsel süreç içinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir, Osmanlı için bir ticaret şehri olması bakımından da oldukça önemli bir kenttir. Batı’ya açılan kapı olan bir şehir olan İzmir’in bu değerini bilen Mustafa Kemal Atatürk, İktisat Kongresi’ni İzmir’de toplamasının altında yatan nedenlerden de biri budur. İzmir İktisat Kongresi, yeni Türk devletinin ekonomik koşullarının belirlediği gibi kesintiye uğrayan Lozan Barış Görüşmeleri için de bir sembol olmuştur. 9 Eylül’de kurtarılan ve İktisat Kongresi ile dünyaya adını bir kez daha duyuran güzel İzmir’imiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık simgesi olma durumundadır.

Bu vesile ile bağımsızlık ateşimizin sembolü olan İzmir’in düşman işgalinden kurtulmasının 99. Yılı kutlu, mutlu olsun.

Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter:

“Türkiye’ye kutlu olsun”

Öncelikle kuruluş ve kurtuluşumuzun şehri güzel İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılı kutlu olsun.  Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bağımsızlığımız için mücadele eden bütün kahramanlarımızı saygıyla yâd ediyorum.

Kurtuluş ateşi Hasan Tahsin’in düşmana sıktığı kurşun ile İzmir’de yakılırken, 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu ile milli mücadele başarıya ulaştırılmıştır, nihayete erdirilmiştir. İzmir bu anlamda kurtuluş mücadelemizde çok önemli yer tutmaktadır.

Bu önemli günün 99. yılını tekrar kutluyor, tüm İzmir’e ve Türkiye’ye kutlu olsun diyorum.

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak:

“Tam bağımsızlığın yolu açıldı”

9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu 99 yıl sonra da tüm ülkemize tüm kentimize kutlu ve mutlu olsun. İstanbul Boğazı’nda itilaf devletlerinin savaş gemilerine bakıp, “Geldikleri gibi giderler” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı bu uzun yürüyüşün finali işte 9 Eylül’de İzmir’de oldu. Bir milli mücadelenin, bir istiklal mücadelesinin sonunu işaret eden bir gündür 9 Eylül. O sebeple sadece İzmir’in, İzmirlinin değil tüm Türkiye’nin bir kutlu günüdür.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle Yunan ordusunuyenen Türk ordusu, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in tarihi ''Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emriyle 9 Eylül 1922'de İzmir'in 3 yıl 3 ay 24 gün süren işgaline son vererek, Lozan Barış Antlaşması'na uzanan tam bağımsızlığın yolunu açtı.

Bu sebeple bu kutlu gün tüm Türkiye’ye, tüm vatandaşlarımıza kutlu olsun.

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin:

“Milli mücadele ateşinin finali”

9 Eylül 1922 tarihi sadece İzmir’in değil, tüm Anadolu’nun kurtuluşunu müjdeler. Bu anlamda son derece anlamlı, son derece değerlidir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük bir özveri ve canları hayasına ördüğü direnişin, ‘hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh da tüm vatandır’ şiarı ile tüm Anadolu insanına aşıladığı mücadele ateşinin finali İzmir’de görülmüştür.Bu anlamda İzmir’in kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun temel taşı, en önemli adımıdır. O sebeple kutlu olsun, bu uğurda can veren tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun, huzurla uyusunlar.

9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 99. yılı tüm İzmirlilere ve ülkemize kutlu olsun.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç:

“9 Eylül’ü coşkusu hiç kaybolmasın”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos’taki zaferden sonra “İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emri ile harekete geçen Türk ordusunun bu güzel İzmir’imizi kurtararak bizlere armağan ettiği gün olan 9 Eylül, tüm İzmir’e ve İzmirlilere kutlu olsun.

İzmir ve İzmirliler de 9 Eylül’ü, diğer ulusal bayramlarımızı kutladığı ve andığı gibi, aynı coşkuyla bugüne kadar kutladı, bundan sonra da kutlayacaktır. 9 Eylül coşkusu hiç kaybolmasın. Bu bilinçle 9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü’nün 99. yılını tekrar kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda şehit düşen tüm insanlarımızı saygıyla anıyorum.

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Melih Sebastien Durmuş:

“Dünyaya gür sesimizi duyurdu”

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk ordusu, 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e girerek sadece güzel İzmir’imizi değil tüm Anadolu’yu düşman işgalinden kurtarmıştır. 9 Eylül, sadece düşman işgalinden kurtulduğumuz bir gün değil aynı zamanda dünyaya kurulmakta olan Türkiye Cumhuriyeti’nin gür sesini de duyurmaya vesile olmuştur. İzmir’de başlayan milli mücadelenin yine İzmir’de başarıyla sona ermesi açısından 9 Eylül ayrı bir öneme sahiptir. Başta İzmirliler olmak üzere Türk milletinin düşman işgalinden kurtuluşunu kutlarken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun aziz silah arkadaşlarını saygıyla anıyorum. 

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer:

"9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Bağımsızlık Mücadelemizin Simgesidir"

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yapan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun tarihte sembolleştiğine dikkat çekerek, “9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu Bağımsızlık Mücadelemizin Simgesidir” dedi.

İzmir'in, 15 Mayıs 1919 yılında Yunan güçleri tarafından işgal edilmesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin başlamasında önemli bir aşama olarak kabul edildiğini hatırlatan Yelkenbiçer, “O tarihe kadar Anadolu’da işgallere karşı dağınık olan düşünce ve örgütlenme biçimleri, İzmir’in işgali sonrası Anadolu insanının direniş ve karşı koyuş düşüncesini körüklemiştir. Artık İzmir, Anadolu harekâtı için temel sembollerden biri haline getirilmiştir. Bu sembol kent her daim özgürlüğün, kurtuluşun, Cumhuriyet’in simgesi olmuştur” diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği bir sözün bunun en güzel kanıtı, simgesi olduğunu hatırlatan Yelkenbiçer, “Atamızın: “İzmir, bu kadar derin bir tarihe sahip olmakla beraber coğrafî durumu sebebiyle ekonomik ve siyasi çok büyük bir öneme sahiptir. İşte bunun içindir ki, Türkiye’yi mahvetmek isteyen düşmanların, her şeyden evvel gözleri bu tarihi, bu önemli beldeye döner. Çeşitli görüş noktalarından çok değerli olan İzmir, elbette düşmanların elinde bırakılamazdı ve nitekim bırakılmadı. Ben, bütün İzmir’i ve bütün İzmirli’leri severim. Güzel İzmir’in temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim.” ve devam eder, 1 Eylül 1922, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri.” sözü çok anlamlıdır” dedi.

İzmir, Cumhuriyet’in Kentidir

“9 Eylül, Anadolu insanının özgür birey, özgür insan olma tarihinin başlangıcıdır” diyen EGİAD Başkanı Yelkenbiçer, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı yolculuğunun, 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona ererek, Türk insanının bu mücadeleyle özgürleştiğine dikkat çekti. Yelkenbiçer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İzmir bundan sonra, kurtuluşun, barışın, özgürlüğün, doğuşun, dirilişin ve Cumhuriyet’in kenti olmuştur. Mustafa Kemal’in önderliğindeki ulusal özgürlük ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı o büyük destanın adıdır. Güzel İzmir’imiz, bir milletin uyanışının ve başkaldırışının başarıya ulaştığı nokta olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerinin, son düşman kovuluncaya kadar verdikleri emsalsiz savaşın ve büyük zaferin taçlandırıldığı yerdir burası. İzmir’deki bu zafer ile Türk insanı göstermiştir ki, bağımsızlığına ve toprağına el uzatan kim olursa olsun, birlik içinde mücadele etmeyi, kenetlenmeyi ve vatanında gözü olanları göndermeyi çok iyi bilir. Ne mutludur ki, küllerinden yepyeni bir ülke yaratmış, olağanüstü bir halkın çocukları olarak İzmir’de doğmuş ve bu destanın simge kenti İzmir’de yaşamaktayız. Medeniyet yolculuğunda en önemli halkayı oluşturan İzmir'de yaşıyor olmak büyük bir gururdur. Öyle ki İzmir, o gün hürriyet ve vatan sevgisinin meşalesini yaktığı gibi vatanın bölünmez bütünlüğünü korumaya ve kahraman atalarımızın emanetlerini büyük bir kararlılıkla taşımaya her zaman gönüllü olmuştur. İzmir'de yanan meşale tüm coğrafyamızı aydınlatan bir meşaledir. İzmir'in hudutları, fiziki koşulları ile izah edilemeyecek bir öneme sahiptir. Bu yüzden 9 Eylül sadece İzmir’de değil tüm yurtta kutlanması gereken çok önemli ve özel bir gündür. Tüm bu duygu ve düşüncelerimle, bu anlı şanlı destanın son durağı olan İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılını, başkanı olmaktan onur duyduğum, Ulu Önderimizin açtığı yolun, gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin takipçisi olan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği adına kutluyor, bu uğurda kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.