Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0518
%-0.04
Altın 2.326,810
%0.28
Bist-100 9,10
%0.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir esnafı perakende sektörü için yasal düzenleme istedi

İzmir esnafı perakende sektörü için yasal düzenleme istedi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Perakende Ticareti Taslağı’nı değerlendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, perakende sektöründe yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 11.12.2019 - 11:32

Taslağın yerinde bir çalışma olduğunu kaydeden Mutlu, ‘Perakende ticareti üzerinde yapılan çalışmaları büyük bir dikkatle izliyoruz ve önemsiyoruz. Çünkü perakende ticareti düzenleyen 6585 sayılı Kanun artık beklentileri tam olarak karşılayamamakta. Planlanan çalışmalar ve kesimimize gösterilen ilgi için teşekkür ediyoruz. Bu yönde Ticaret Bakanlığı’nın Ankara’daki toplantısına da katıldık. Neticede çalışmaların esnaf teşkilatları ile işbirliği altında hayata geçirilmesi, düşünülen uygulamaların verimliliği açısından gereklidir.’ diye konuştu.

Taslağın içeriği

Taslağın önemli sorunları ele aldığını belirten İESOB Başkanı Mutlu, ‘Zincir marketlerin küçük yerleşim yerlerinde açılması için 3-5 bin nüfus kriteri sınırı getirilmesi ve bunların da belirli bir alan büyüklüğün altına inmemeleri öngörülüyor. Ayrıca bakkalların kooperatifleşmesi veya tarım kooperatifleriyle birlikte çalışmalarının sağlanması, ucuz gıda için ‘tedarik ve dağıtım kooperatifi’ modelinin geliştirilmesi düşünülüyor. AVM’lerin çalışma saatlerinden zincir marketlerin açılış izinlerine kadar düzenlemelere yer verilen taslağı olumlu buluyoruz’ dedi.

Her geçen gün artan AVM ve zincir mağazaların esnaf sanatkarlarla haksız rekabete girdiğini hatırlatan Mutlu, ‘Bizim Yelki, Seyrek gibi ulaşımı kolay ve şehir dışında kalan yerlere AVM kurulmasına itirazımız yok Ama kentin merkezinde de dev bir AVM olmaz. Bunların şehir merkezlerinde çalışmalarına izin verilmesi, ciddi bir trafik sorununu da beraberinde getiriyor. Belediyeler, AVM’lere çalışma ruhsatı vermeden ilgili meslek odalarının da görüşünü alarak  teknik analizler yapmalıdır.

Ayrıca pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, AVM’lerin çalışma gün ve saatleri de sınırlandırılmalı, kurala bağlanmalı, kampanya ve sürekli indirim gibi uygulamalarının sıkı denetimleri yapılmalıdır.’ şeklinde konuştu.

İstihdam potansiyeli

AVM’lerin yarattığı istihdam potansiyelinin sık sık gündeme getirildiğini  hatırlatan Mutlu, ‘Esnaf sanatkarların toplamda yarattığı istihdam imkanları hipermarketlerin çok çok üzerindedir. Bugün küçük bir esnaf dükkanında bile 2-3 kişi çalışmakta, ailelerinin geçimini sağlamaktadır. AVM’ler nedeniyle üyemiz işini kaybederse,  yanında çalışan insanlar da işsiz kalmaktadırlar. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarların istihdam yaratma potansiyelleri dikkate alınarak, kesime daha fazla destek sağlanmalıdır’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.