Dolar 32,5611
%0.04
Euro 34,8933
%0.08
Altın 2.431,340
%0.05
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'İş yerlerinde kullanılan elektrikte yazlık ve kışlık tarife şart'

'İş yerlerinde kullanılan elektrikte yazlık ve kışlık tarife şart'

Elektrik kullanımında yüzde 127 zam uygulanacak sınırın konutlarda 150 değil en az 400-500 kilowatt saat olması gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız konutlardan ve sanayiciden daha fazla elektrik faturası ödemektedir. İş yerlerinde kullanılan elektrikte yazlık kışlık olarak ayrı ayrı hesaplanarak faturalandırılmalı” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.01.2022 - 14:59

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrikte uygulanan tarife değişikliği ve zamlardan mağdur olduklarını söyledi. Konutlarda tüketilen elektriğe uygulanacak zam için tüketim sınırının yükseltilmesini ve iş yerlerinde kullanılan elektriğin de yazlık kışlık olarak ayrı ayrı hesaplanarak faturalandırılmasını öneren Palandöken'in açıklaması şöyle:

“ELEKTRİK TARİFELERİNDEKİ ÖTV VE KDV’NİN KALDIRILMASI ESNAF BİRAZ RAHATLATIR: Elektrik ve doğal gaz faturalarındaki yüksekliğin giderilmesi esnafı rahatlatacak. Ülkemizde, konutlar, sanayi ve ticarethaneler için 3’lü tarife sistemi var. Esnafımız konutlardan ve sanayiciden daha fazla elektrik faturası ödemektedir. Elektrikte konutlarda uygulamaya konulan 150 kw/saat uygulamasında ise kullanım ortalamaları alınarak bu sınır yükseltilmeli ve iş yerlerinde kullanılan elektrikte yazlık kışlık olarak ayrı ayrı hesaplanarak faturalandırılmalı. Dolayısıyla elektrik tarifelerindeki gerçekten ÖTV ve KDV kaldırılırsa belki esnaf biraz rahatlayacak.

ZORUNLU İHTİYAÇLAR İLE BİLE AYLIK 150 KW/SAAT YETERLİ DEĞİL: Faturalandırma sisteminde kademeli sisteme geçildi ve yüzde 50 ile yüzde 127 değişen oranlarda aylık 150 kilovatsaatlik tüketim sınırına göre zam yansıtılmaya başlandı. Ancak konutlarda bile buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, ütü gibi aylık belirlenen bu sınır aşılıyor.

ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR: İş yerinin tabelaları caddeyi sokağa aydınlatan ışıklar. Sokaktan geçen insanların güvenliğini sağlayan tabelalar mutlak ve mutlak elektrik tüketiminde önemli bir rol almakta. Artık kara kara esnaf düşünüyor, tepkilerini ‘Biz bu dolapları başkanım nasıl çalıştıracağız’ diye zaman zaman beyan ediyorlar. Soğuk meşrubat veyahut malların muhafazası için kullanılan dolapların elektrik tüketimi çok yüksek. Terzihanede terzi ütüsünü kullanmasa, makinesini çalıştırmasa bir kasap dükkanında dolap çalışmazsa işler nasıl devam edebilir?

HER ŞEY ELEKTRİK, ELEKTRONİĞE BAĞLI: Günümüzde teknoloji gelişti. Dolayısıyla elektrik kullanım da arttı. Her şey elektrik, elektroniğe bağlı. Bunun için 150 kilowatt kullan miktarı esnafın, kullandığı makinelere orantılı olarak düzenlenmeli. Geçenlerde sayın Enerji Bakanımız açıkladı ve belki bir kademelendirme yapılabileceğini söyledi. Bu biraz daha sevindirici ama esnaf gerçekten çok mustarip. Esnaf, ‘Biz bu elektrik faturasının altından kalkamayız’ diyor. Bu hem enflasyonu azdırıyor hem esnafın girdi maliyetlerini arttırıyor.

ESNAF TARİFE DÜZENLEMESİ BEKLİYOR: Esnaf zaten iş yapamaz halde. Daha önce de gündeme getirmiştik yazlık ve kışlık elektrik tarifi uygulansın istiyorduk. Dolayısıyla şimdi esnafın bu yükün altından kalkması gerçekten zor. Yetkililer ticarethane tarifesinde ciddi bir düşüşün sağlamalı.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.