Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Giydirme Cephe Hakkında

Giydirme Cephe Hakkında

Giydirme cephe, modern mimari çizgiler içeren, özellikle gösterişli yapılarda tercih edilen, çeşitli tasarımları olan mühendislik, yapım ve montaj sistemidir.

  • Ege Postası
  • 09.01.2020 - 11:02

Amaç hem gösterişli bir yapı oluşturma hemde binanın ömrünü uzatmaktır. Günümüz mimarisinde binanın dış kabuğunu oluşturan giydirme cephe sisteminde taş, cam, kompozit ya da metal levhalar gibi malzemeler kullanılır.

Giydirme cephe yapılan binalar yada yapılar diğer binalardan her bakıdan ayrılır. Giydirme cepheler, mimar ve mühendislerin bir numaraları tercihleri arasındadır. Ancak giydirme cephe sistemleri ayrı bir uzmanlık, bilgi ve bakış açısı isteyen bir sistemdir. Çünkü; modern yapı teknikleri arasında yer alan sistem, diğer standart bilgilerin dışında bir birikim ister.

GİYDİRME CEPHE FAYDALARI

Fonksiyonel, estetik ve hafif olmalarının dışında güneş ışınları, yağmur, gürültü ve diğer çevresel zararlardan korunması, binanın dış cephesinde daha önceden oluşan veya var olan şekil hatalarını gidermesi, renk ve doku bozukluğu gibi estetik kusurların bulunmayışı, yalıtım ile enerji tasarrufu sağlaması gibi çeşitli faydalara sahiptir.

Ekonomik açıdan uzun vadede çok yarar sağlayan giydirme cephe dolaylı yönden çevre kirliliğinin de önüne geçer. Şöyle ki; cephe giydirmesi sağlam olan binalarda ısı ve serinlik kaybı en aza düşer. Bu durumda enerji tasarrufu ve çevreye zarar veren yakıtların kullanımı azalır.

GİYDİRME CEPHE ÇEŞİTLERİ

Giydirme cephe sistemi, ağır asma ve hafif asma olarak ikiye ayrılır. Bu ayırım kaplamanın cinsine ve ağırlığına göre adlandırılır. Ağır asma sisteminde panel ağırlığı 100kg/m2’ den büyüktür. Hafif asma panel sisteminde ise, 100kg/m2’den küçüktür. Bunların dışında çeşitlendirme, kaplamanın cinsine göre de şekillenir. Giydirme cephe sisteminde çeşit 7' ye ayrılır.

 - Kapaklı cephe sistemi

 - Panel cephe sistemi

 - Kompozit panel cephe sistemi

 - Strüktürel silikon cephe sistemleri

 - Transparan cephe sistemleri

 - Skylight( Işıklık) cephe sistemi

 - Doğrama cephe sistemleri

Yukarıda sayılan sistemler dışında cam ile kaplama sistemi de mevcuttur. Statik olarak asla taşıyıcı özelliğe sahip değildirler. Genel olarak döşemelere ve kolonlara asılan bir giydirme çeşididir. Dış cephe sistemleri arasında yer alan giydirme cephe sistemi, özellikle teknolojik ve kültürel estetik anlayışın yansımasıyla toplumsal bakış açısı hakkında önemli ip uçları verebilir.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.