Dolar 32,3736
%0.17
Euro 34,9717
%-0.27
Altın 2.326,080
%0.24
Bist-100 9,07
%-0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Fuar coşkusu 90. kez başladı: Ne mesaj verildi?

Fuar coşkusu 90. kez başladı: Ne mesaj verildi?

İzmir’in sembol etkinliklerinden olan İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl 90. kez kapılarını açtı. Pandemi gölgesinde ikinci kez gerçekleştirilen fuarın açılış konuşmalarında fuardaki kültürel çeşitliliğe ve ekonomi alanındaki katkılarına dikkat çekilirken “Gelecek İzmir’de kurulacak” mesajı verildi. 

  • Ege Postası
  • 03.09.2021 - 21:07

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in hem ülke çapında hem de uluslararası platformda simge etkinliklerinden olan İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF) bugün 90. kez kapılarını açtı. 

Açılış törenine, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger,  İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Murat Bakan, Kani Beko, Sevda Erdan Kılıç, Kamil Okyay Sındır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Yaşar Kırkpınar, Necip Nasır, ilçe belediye başkanları,  İYİ Parti Grup Başkan Vekili, İzmir Milletvekili Musavat Dervişoğlu,  CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Folkart A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ve davetliler katıldı.  



“FUARIMIZ HEP HAYATA PIRIL PIRIL AYNA TUTTU”

Fuar’ın açılış konuşmasını yapan Başkan Soyer, Fuar’ın tarihi boyunca birçok ilke imza attığını ifade etti ve “İEF Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi ifadesiyle Türkiye’nin gelecek planlarını hayata geçirmek için kuruldu. Dolaysıyla bu akşamki buluşmanın menzili İzmir’in hudutlarının ötesinde. İEF İzmir’i ve dünyayı birbirine bağlıyor. 17 Şubat 12923 cumhuriyet henüz ilan edilmemişti. İzmir İktisat kongresi toplandı ve fuarının temelleri o zaman atıldı. Yıl 1943. 2. Dünya Savaşı vardı ve İzmir fuarının kapıları o yıl da açıldı. İzmir bir ilki yaptı. İzmir, yapılması imkânsızı yaptı ve cephede savaşan ülkeleri fuarda bir araya getirdi. Fuar neredeyse bir aşıra yaklaşan ömrü boyunca sayısız güzellik, mutluluk ve küresel kriz gördü. Berlin Davarı yıkıldı, Sovyetler birliği yıkıldı, alman markı yok oldu.  İEF, tüm bu olup bitenlere rağmen ayakta. Kaybolup gitmek şöyle dursun fuarımız hep hayata pırıl pırıl ayna tuttu. İEF'in cumhuriyetin yarattığı en önemli küresel markalardan biri haline getiren hayat kadar gerçek olması. İEF yalnıza bir etkinlik değil, tıpkı EXPO gibi, uluslararası bir fuar markasıdır. O yüzden sadece İEF gelineceği sürdürmekle yetinemeyiz İEF’yi bir dünya markası haline getirmek bizim asli görevimizdir” dedi.

“İEF, DÜNYANIN TÜRKİYE’DEKİ AYNASIDIR”

Fuarın kültürel açıdan olduğu kadar ticari açıdan da önem taşıdığına vurgu yapan Başkan Soyer, “İEF’nin İzmir’de olması bir tesadüf değildir. İzmir, tarihi boyunca Anadolu’nun dünyayla bağını kuran ve büyüten öncü bir ticaret ve kültür limanı oldu. İzmir, dünyayla kurduğu güçlü bağlar sayesinde değişip gelişti, kendini dönüştürdü. Şöyle de denilebilir. İzmir’in dünyadaki izi, İzmir coğrafyasından daha büyük oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i seçmiş olması şehrimizin köklü geçmişindendir. İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl “90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz” ve “Geleceği İzmir’de Birlikte Kuruyoruz”  temalarını taşıyor. İEF Türkiye ve dünyanın birçok yerinden gelen sanatçı için görkemli bir buluşma noktası. İzmir İşi Günler de bu yıl İEF’ye paralel olarak düzenleniyor. İEF, dünyanın Türkiye’deki aynasıdır. İzmir İş Günleri, bu yıl küresel sorunların en büyüğüne, belki de pandemiden bile daha büyük olan iklim krizine ayna tutuyor. İklim krizine karşı yeni nesil ticareti tartışıyor. İnsanlık artık ekonomiyi ekolojiden ayrı düşünemez” diye konuştu. 

“90 YILDIR GELECEĞİ BURADA İZMİR’DE KURUYORUZ”

Başkan Soyer, geleceğin İzmir’de kurulduğuna vurgu yaptığı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; “Bu yıl ilk kez önemi bir küresel etkinliği İEF ile düzenliyoruz. Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’ne önümüzdeki hafta ev sahipliği yaparak, dünyanın önde gelen şehirlerinin belediye başkanlarını ve kültür temsilcilerini ağırlayacağız. Zirvede, kültürü ortak bir değer olarak hem ekonomik kalkınmanın hem de doğayla uyumlu yaşamın bir kaldıracı olarak nasıl kullanabiliriz, bunu müzakere edeceğiz. Bu yılki fuarda bir başka yenilikse spor İEF, bu yıl sanatın yanında spor etkinliklerini de içeriyor. Ziyaretçilerimize spor kulüpleriyle bir araya gelme imkanı sağlıyoruz. İzmir, demokrasi ve özgürlükler şehridir. Şehrimiz bir yanıyla haksızlığa başkaldıran Amazon kadınıdır, efedir öte yandan bir halk meclisidir. İzmir bu ruh ile farklılıkları bir araya getirebilme gücü hiç değişmedi. 2. Dünya Savaşı’nın en karanlık günlerinde bile kapılarını açan İEF’ bu yıl da pandemiye rağmen kapılarını açtı. 90 yıldır geleceği burada İzmir’de kuruyoruz.”

Öte yandan Başkan Soyer, "Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Belediye Başkanı Behçet Uz olmak üzere fuarın yaşamasını sağlayan tüm belediye başkanlarımıza, Sayın Reşat Leblebicioğlu, Hulusi Selek, Rauf Onursal, Selahattin Akçiçek, Enver Dündar Başar, Faruk Tunca, Sefa Poyraz, Burhanettin Uluç, Enver Saatçigil, Rebii Başol, Osman Kibar, İhsan Alyanak, Cahit Günay, Ceyhan Demir, Burhan Özfatura, Yüksel Çakmur, Ahmet Piriştina ve Sayın Aziz Kocaoğlu'na minnet ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

"MUAZZAM BİR TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ"

CHP Genle Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise; savaş alanında kazanılan başarıların ekonomik başarılarla taçlandırılmasında İEF’nin büyük bir önemi olduğuna dikkat çekti ve “Çocuktum, rahmetli babam bizi Çanakkale’den İEF’ye getirdi. Çok keyifli anlar geçirirdik. Biraz daha büyüdük. Babam bizi yine getirirdi. Dünyasının birçok kültürünü bu fuarın pavyonlarında tanıdık. İEF’nin fuar olmasının ötesinde çok değerli yüksek anlamları da var. İktisadi, ticari, kültürel vb. açıdan ülkemizin tanıtılması açısından çok önemli. Ama aynı zamanda Cumhuriyetimizin izlerini taşıyor. Biz bu akşam olağanüstü muazzam bir tarihe tanıklık ediyoruz. İEF’nin temelleri İzmir iktisat Kongeresi’ne dayanıyor. Cumhuriyeti kuran kadrolar şunu çok iyi biliyorlardı. Savaş alanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça hiçbir anlam ifade etmez. İşte siyasi bağımsızlığımız yanında iktisadi bağımsızlığımızın da çok önemli bir mihenk taşı İEF. Bugün, dünyada alanında çok önemli büyük iktisat fuarlarını gerçekleştiriyor. Çok büyük önemi var bu fuarın bizim için. Bugün kadar bu gururu bize yaşatan tüm belediye başkanlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Biz barış içerisinde birlikte geleceği kuracağız” ifadelerini kullandı.

“FUAR İZMİR’İN VE EGE’NİN CAN DAMARLARINDAN BİRİ”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise İzmir’in uluslararası platformlarda tanıtımındaki önemine vurgu yaptı ve “İzmir’in ticaret, teknoloji, turizm ve kültür merkezi olarak anılmasında yeri ve önemi tartışılamaz İzmir Enternasyonal Fuarının ilimize, ülkemize ve katılımcılara yararlı olmasını temenni ediyorum. Aynı zamanda ilimizin ve ülkemizin fuarcılık alanındaki başarısını da kanıtlayan bu büyük Fuar organizasyonunun gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Ticaret Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İZFAŞ ve Meslek örgütleri olmak üzere bütün kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi tanıtım ve iletişim; uluslararası ticaretin ve ilişkilerin giderek arttığı günümüz dünyasının fırsat ve avantajlarından yeterince yararlanabilmenin temel araçları olarak değerlendirilmektedirler. Bunu sağlayacak en iyi enstrümanlardan biri de hiç şüphesiz ki fuarlardır. İletişimin ve tanıtımın bir arada yapılabildiği İzmir Enternasyonal Fuarı, bu anlamda İzmir’in ve Ege’nin can damarlarından biri olarak görülmektedir” dedi.

“SON İKİ SENEDİR FUAR İÇERİĞİ VE KAPSAMI DARALTILDI”

Fuarda küresel birçok soruna da değindiğinin altını çizen Vali Köşger, “Dolayısıyla Fuarın her alanda daha etkin ve amacına uygun biçimde düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak tüm dünyayı saran korona salgını nedeniyle son iki senedir Fuar içeriği ve kapsamı daraltılmış bir biçimde organize edilmek zorunda kalınmaktadır. Bu şartlar altında uluslararası ticaretin önemli buluşmalarından kabul edilen İzmir İş Günleri’nin online olarak dahi olsa gerçekleştirilmesi Fuarı daha anlamlı kılmaktadır.  İklim krizleri, küresel yoksulluk, türlerin yok olması, salgın hastalıklar, tatlı su sıkıntısı, doğal afetler gibi sorunlarla yoğun olarak mücadele etmek zorunda kaldığımız bir süreçte; döngüsel ekonomi, yeşil kalkınma, iklim değişikliği, yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler, AB Yeşil Mutabakatı gibi önemli konuların bir bütünlük içerisinde ele alınmasını önemli ve isabetli buluyorum. Bununla birlikte, Fuar ile eş zamanlı olarak Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Dördüncü Kültür Zirvesi’nin Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde İzmir’de düzenlenmesinden büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

2022 PROGRAMI GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLADI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise konuşmasında şunları söyledi; “Küresel pandemiye rağmen yaşana tüm oluşmuş gelişmeler rağmen bugün İEF'nin açılışını sizlerle gerçekleştirmekten dolayı çok memnuniyet duyuyorum İzmir köklü bir geçmişe sahip kadim bir memlekettir. İzmir Ege’nin incisidir. Millî mücadele hareketimizin sembol kentimizdir. Ülkemizin iktisadi bağımsızlığını  temelinin atılmasından kaynaklı İzmir’in gönlümüzdeki yeri ayrıdır. Yerli malları sergisi İEF'in ilk adımlarını tesis etmiştir. Ticaretimiz için ilkleri barındıran bu fuar 90 yıldır defam ediyor. Bu mirası geleceğe aktarmak için tüm dünyadan dostlarımız ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl iş günlerini geniş katılımlarda gerçekleştireceğiz. İZFAŞ ile 2022 ve sonrası programlarını görüşmeye başladık. Ülkemizin ihracatının yüzde 7'sini üstlenen İzmir Türkiye'nin kalkınmasında ve dışa açılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Koronavirüs nedeniyle dış ülke temsilcilerini ağırlamaktaydı ancak İzmir İş Günlerini sanal olarak da olsa gerçekleştirdik. Dün yaptığımız çevrimiçin açılışta çeşitli ülgerde bakan ve bakan yardımcılarını ağırladık. Yeşil ve yeşil dönüşüm tüm dünyayı etkileyecek konu haline gelmiştir. Tüm dünyada ektisin göstersen, sel müsilaj gibi felaketler hepimizin doğaya karşı değil doğa ile bir mücadele etmemiz gerektiğini göstermiştir. Tüm dünyayı etkileyen iklim krizinin ekonomiye yönelik ektileri için hep birlikte mücadele edeceğiz.”

TEPECEİK FİLARMONİ ORKESTRASI KONSER VERDİ

Fuarın açılışında şefliğini Hamdi Akatay'ın yaptığı Tepecik Filarmoni Orkestrası konser verdi. Şef Himdi Akatay, "Arka sıradakilirin abisi Başkanımız Tunç Soyer'e bize bu fırsatı verdiği için teşekkür ediyoruz" dedi. Kurdele kesim töreninin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuklarla fuarı gezdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.