Dolar 32,3306
%0.25
Euro 35,0565
%-0.19
Altın 2.284,980
%0.33
Bist-100 8,98
%1.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Döviz bürolarında hava parası 400 bin dolar!

Döviz bürolarında hava parası 400 bin dolar!

Döviz bürolarında devir işlemleri sırasında uygulanan hava parası 400 bin dolara kadar çıkınca yasal düzenleme yapıldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeyle hava parası yerine kamuya ödeme yapılması amaçlanıyor.

  • Ege Postası
  • 14.07.2021 - 11:17

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, döviz büroları ve kıymetli maden aracı kurumlarına faaliyet izninde başvuru ücreti alınmasını öngördüklerini belirtirken, "Bu tutarların kamuya kaynak girişine dönüşmesi sağlanacak. Burada 6 milyonluk (liralık) bir üst limit belirliyoruz" dedi.

"BİZDE BİRÇOK YERDE VAR"

Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar Kambiyo Genel Müdürü Murat Zaman da maddeyle ilgili bilgi verirken, döviz bürolarına yönelik yoğun bir talep olduğunu ancak çok sayıda döviz bürosu açılmasının istenilen bir şey olmadığını söyledi.

Genel Müdür Zaman, "Çok sayıda döviz büfesinin açılması, dolarizasyon konusunda açıkçası çok istenilen bir şey değil. Döviz büfeleri yurtdışında çoğu zaman turistik yerlerde olur, turistin olduğu merkezlerde olur ama bizde birçok yerde var. Onun sayılarını da limitte tutabilmek ve makul bir seviyeye getirebilmek için böyle bir yol izleniyor. Yeni izinler gelmedikçe, ikinci el fiyatları yukarı doğru gidiyor, orada bir rant oluşuyor. O ranttan da döviz büfelerinin sahipleri doğal olarak faydalanıyor.

Burada bir rant varsa, kontrollü ve bir lisans verildiğinde, bu rant devlete geçsin, yeni bir kamu kaynağı haline gelsin, niyetimiz, amacımız bu" diye konuştu.

İKİ YILDIR YENİLERİNE İZİN VERİLMİYOR

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül ise, 2019'dan bu yana yeni döviz bürosuna izin verilmediğini belirtirken şunları söyledi:

"Bu izin verilmediği için de piyasada ciddi bir arbitraj oluyor. Yani o arbitraj çerçevesi içerisinde aşağı yukarı 400 bin dolar civarında bir hisse devir..."

TAKSİ PLAKASI GİBİ OLDU

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da, sistemin taksi plakası sistemine benzediğini belirtti ve şunları söyledi:

"Taksi plakası gibi bir şey, dolmuş plakası gibi, yani sınırlı tuttular, şişirdiler o arada, şimdi alıp bir sürü… Diyelim ki, dün, bir tanesi 400 bin dolar hava parası verdi, işte, döviz büfesi aldı. Bugün, bu kanunu çıkartacağız, adamın 400 bin doları pul olacak." (Ajanslar)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.