Dolar 32,5818
%0.21
Euro 34,7982
%0.39
Altın 2.412,990
%-0.82
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolarda yeni zirve: TL'de erime sürüyor

Dolarda yeni zirve: TL'de erime sürüyor

Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerindeki faiz indirimiyle yükselişe geçen dolar/TL 9.66'nın üzerine tırmanarak yeni tarihi zirvesini gördü. Dolardaki aylık yükseliş yüzde 11'i aştı. Euro ise 11.25 liraya kadar yükseldi. Dolardaki bu yükseliş, başta gıda ve perakende harcamaları olmak üzere yeni zamların kapıda olduğuna işaret etti.

  • Ege Postası
  • 22.10.2021 - 09:04

Dolar/TL dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) politika faizini 50 baz puanlık ortalama piyasa beklentisinin üzerinde indirmesiyle hızlı bir yükseliş yaşadı.

PPK'nın politik faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya çekmesiyle dolar ilk anda 9.27 liradan 9.48 liraya yükseldi.

Piyasa kapanışının ardından dolar 9.50 liranın üzerine tırmandı. TL, dün dolar karşısında yüzde 3.3 eridi. Saat 2.00 civarında ise düşük hacimli piyasada 9.54 lirayı aştı. Bu sabah önce 9.50'ye çekildi, ardından 9.66 lirayı aşarak yeni tarihi zirvesini gördü.

Bu arada Euro da 11.18 liraya kadar yükselerek rekorunu ilerletti.

'GRİ LİSTE' DE ETKİLEDİ

Gece yaşanan yükselişte OECD'ye bağlı Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemedeki eksiklerini gerekçe göstererek Türkiye'yi gri listeye alması da etkili oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuçtur. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır" denildi.

Tabii bu açıklama etkili olsa da TL'deki erime 1 aydır hızlı bir şekilde devam ediyor. Geçen ay PPK yine sürpriz bir biçimde 100 baz puanlık faiz indirimine gitmeden önce dolar 8.65 lira civarındaydı. Son ayda dolar/TL'deki yükseliş yüzde 11.7'yi buldu.

ENERJİ FİYATLARI BASKISI

Bu süreçte TL'deki gerilemede dünyada artan enerji fiyatları da etkili oldu. Brent petrolün varil fiyatı son 1 ayda yüzde 21 yükselişle 84 dolara çıktı. Bu hızlı artış Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelerin para birimlerinde baskıya yol açtı.

Tabii farklı etkenler olsa da dolar/TL'nin ana hikayesini Merkez Bankası yazdı.

KARARA TEPKİLER

Bu arada Merkez Bankası'nın faiz indirim kararına farklı tepkiler de gelmeye devam ediyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan kararın ardından dün yaptığı açıklamada "Merkez Bankası, bugünkü kararıyla enflasyonu önemsemediğini ve dikkate almadığını ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak da son gelişmelerle ilgili olarak "Bugün döviz kurlarına ve tahvil faizlerine bakıp eserleriyle gurur duyuyorlardır umarım. Yarın azan enflasyona ve döviz borcu nedeniyle batanlara da bakıp ne iyi ettik, hepsi bizim eserimiz diyecekler" ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.