Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolarda yeni rekor

Dolarda yeni rekor

Dolar haftaya 11.17 liradan başladı. Öğleden sonra, ABD'de Powell'ın yeniden Fed Başkanı olarak gösterilmesiyle dolar endeksindeki yükselişe bağlı olarak kur 11.25 üzerine çıktı. Piyasa kapanışının ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kur ve faizle ilgili açıklamalarının etkisiyle dolar, 11.47 lirayı aşarak yeni tarihi zirvesini gördü

  • Ege Postası
  • 22.11.2021 - 20:10

Geçen hafta piyasaya Merkez Bankası'nın faiz indirimi damga vurdu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e çekti.

Bu indirime kurun tepkisi sert oldu. Karar öncesi 10.54 lira civarında olan dolar/TL kararın ardından geçen hafta 11.32'ye kadar çıkmıştı

TÜKETİCİ GÜVENİNDE TARİHİ DİP

Dolar yeni haftaya ise 11.17 liradan başladı. Sabah saatlerinde 11 liranın altına geriledi ancak daha sonra yönünü yukarı çevirdi.

Yükseliş Tüketici Güven Endeksi'nin kasım ayında tarihinin en düşük seviyesine gerilediğinin açıklanmasının ardından hızlandı.

ABD'de Jerome Powell'ın yeniden Fed Başkanı olarak gösterilmesiyle dolar endeksindeki yükselişe bağlı olarak kur 11.25 üzerine çıktı.

'OYNADIKLARI OYUNU GÖRÜYORUZ'

Piyasa kapanışının ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının üzerine dolarda yeni rekor geldi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına bilgilendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

'KUR VE FAİZ OYUNUNU GÖRÜYORUZ'

"Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar. Ülkemizi bunca tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız. Finansal kriz yönetimlerinde birikim ve tecrübe sahibi bir ülke olarak dünyanın içinden geçtiği kritik dönemin açtığı fırsatları değerlendirmekte kararlıyız. Kurdaki yükselişi bahane ederek hiçbir mantıklı izahı olmayan fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine bineceğiz. Ülkemizi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışı üzerinden oynadıkları oyunu görüyor, kendi oyun planımızla devam etme irademizi ortaya koyuyoruz. Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız. Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz.

'FAİZ SEBEP ENFLASYON NETİCEDİR'

"Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Ekonomi politikalarının aracı olan faizin seviyesini belirleyecek olan ülkenin ihtiyaçlarıdır. Enflasyonun parasal daralmalarla düşürebileceği kapalı ekonomiler dışında hiçbir karşılığının bulunmadığını gördük. Mandacı iktisatçıların ülkemizi açlığa, yoksulluğa mahkum edecek politikaları reddediyoruz. Bunun yerine sorunlarımızı kendi çözümlerimizle aşacak adımlarını atıyoruz."

Bu açıklamaların ardından dolar 11.47 liranın üzerini gördü. (HABERTÜRK)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.