Dolar 32,4827
%-0.18
Euro 34,9587
%0.37
Altın 2.432,910
%0.4
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dolarda sert dalgalanma

Dolarda sert dalgalanma

Gün genelinde sakin bir seyir izleyen dolar/TL piyasa kapanışının ardından 17.36'dan 16.49'a kadar geriledi. Günlük düşüş bir anda yüzde 5'i buldu. Dolar sert düşüşün ardından 16.80 liranın üzerine tırmandı. Bu dalgalanma BDDK'nın ticari kredilere yönelik yeni düzenlemesinin açıklanmasıyla benzer saatlerde başladı. BDDK, ticari TL cinsi kredi kullanılabilmesi için şirketlerin döviz varlıklarını 15 milyon TL'nin üzerine çıkarmama şartı getirdi. Halihazırda nakdi döviz varlığı 15 milyon TL üzeri olan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. Peki bu karar ne anlama geliyor?

  • Ege Postası
  • 25.06.2022 - 09:21

Hafta genelinde ağırlıklı yatay bir seyir izleyen dolar/TL’de bugün piyasa kapanışının ardından büyük hareketlilik yaşandı.

Dolar güne ise 17.36, Euro 18.32 liradan başlamıştı. Gün içerisinde kurlarda önemli bir hareket olmadı.

Piyasa kapanışının ardından ise BDDK'nın ticari kredilere yönelik düzenlemesiyle birlikte dolar önce 16.49 liraya kadar düştü. Dolar/TL'de günlük kayıp yüzde 5'i buldu. Dolar ardından yeniden 16.80 liranın üzerine tırmandı. Euro da önce 17.39 liraya geriledi, ardından 17.75 liranın üzerine çıktı.

BDDK'DAN DÜZENLEME

Kurlardaki hareketlenme BDDK'dan ticari kredilere yönelik yeni bir düzenleme açıklamasıyla benzer zamanda geldi.

BDDK düzenlemesiyle döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlığı aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10'unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak.

DÜZENLEMENİN ETKİLERİ NE OLACAK?

BDDK'nın söz konusu düzenlemesine piyasadan farklı tepkiler geldi. Kaynaklar dövizle ara malı ithalatı yapan ve benzeri bazı firmaların TL'deki değer kaybı nedeniyle sermayelerini yabancı para cinsinde tutarak döviz varlığını güçlendirdiğine ve maliyeti enflasyonun altındaki kredilerle araç, gayrimenkul ve hammadde yatırımlarını finanse ettiğine dikkat çekiyor.

Kamu bankalarının daha önce ticari kredilerle arsa alımına imkân verdiğine dikkat çekilirken, son dönemde bu taleplerin bankalara tarafından reddedildiği, BDDK'nın son düzenlemesiyle de bu gibi hamleleri tamamen engellenmiş olduğunu belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere, liralaşma stratejisine yönelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hafta Türk lirası cinsi reeskont kredisi kullanacak ihracatçılar için vadeleri uzatırken, faiz oranlarını da düşürmüş fakat firmalara kredi vadesine kadar gelen mal veya hizmet ihracı gelirlerinin yüzde 40’ını TCMB’ye, yüzde 30’unu bir bankaya satmayı ve satışı müteakip 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt etme şartı getirmişti.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun dün ihracatçılara yaptığı ziyarette de konu gündeme gelmiş ve şirketlerin döviz varlıklarına rağmen TL fonlamaya yönelmesi tartışılmıştı.

Getirilen bu sınırlamaların ardından uzmanlar şirketlerin spot piyasada döviz satmak zorunda kalabileceğine ya da vadeli işlemler opsiyon piyasalarına yönelebileceğini belirtiyor.

DÜNYADA RESESYON ENDİŞESİ

Dünyada ise piyasalara resesyon endişeleri hakim olmaya devam ediyor. Fed'in son toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve faiz artırımlarının devam edeceğini net bir şekilde ortaya koymasıyla ABD ekonomisinde durgunluk yaşanabileceğine yönelik tahminler artmaya başladı.

Fed Başkanı Jerome Powell da son açıklamasında resesyonun kesinlikle ihtimaller dahilinde olduğunu belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.