Dolar 32,5691
%0.29
Euro 34,6484
%-0.24
Altın 2.508,020
%0.95
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Öztrak: Faiz sebep, enflasyon sonuç

CHP’li Öztrak: Faiz sebep, enflasyon sonuç

CHP Ekonomi Masası İzmir’de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği temsilcileriyle bir araya geldi. Ülke ekonomisinin gidişatına dair değerlendirmelerde bulunan Faik Öztrak, kötü yönetimin sebep, esnafın bütçeden hak ettiği desteği alamamasını sonuç olarak gördüğünü belirtti.

  • Ege Postası
  • 24.08.2022 - 14:22

Ezgi Yıldız/ EGEPOSTASI- CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ekonomi Masası'nın toplantısında sunum gerçekleştirdi. Toplantıya, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP milletvekilleri, CHP il yönetim kurulu üyeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu ve oda başkanları ile yöneticileri katılım sağladı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ekonomiye dair değerlendirmelerinde “Aynı anda 2 krizi birlikte yaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi Türkiye’nin 2000’li yılların başındaki krizden sonra izlemeye başladığı program artık bu ülkenin ihtiyaçlarına ve dünya konjektöründeki değişikliğe cevap vermiyor. Sıcak para ile ekonomiyi şişirme modeli yürümüyor. Sıcak para kısmı gelmiyor ama mevcut hükümet ısrarla şişirme kısmını kredi ile borçla ekonomiyi büyütme kısmını hala daha sürdürmeye çalışıyor. Sıcak para gelmeyince de bunu yapmaya çalışırken de tüm iktisadi hayatın çeşitli alanlarını ciddi anlamda tahrip ediyor. Dış denge bozuluyor cari açığımız rekordan rekora koşuyor döviz rezervlerinin çoğu tükenmiş halde, enflasyon aldı başını gitti. Çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki dengeyi bozmadan büyümenin mümkün olmadığı, çalıştıranlar lehine bozulan bir dengeyle ya da faizden ranttan kazananlar lehine bir dengeyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı. Konuşmasında faizin sebep, enflasyonu sonuç olduğunun altını çizerken pandemi sürecinde kapatılan, yarı yarıya çalışabilen esnaflar için 'en fazla borcun altında ezilen kesim' ifadesini kullandı. Devletin ödeyeceği faiz devletin ödeyeceği borcu geçtiğini söyelyerek devletin ve esnafın benzer kaderi paylaştığına da ifade etti.

“Bugün artık ülkede kural yerine kral var”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ‘ucube’ benzetmesi yapan Öztrak parlamenter siteme geçiş halinde bu sorunun giderilebileceğinin altını çizdi ve ekledi “Aslında bu bir tek adam rejimi bugün artık ülkede kural yerine kral var. Yine bu sistem kurulurken kurumsal kapasiteler önemli ölçüde aşınıyor bazı köklü kurumlar yok oluyor. Türkiye’nin uluslararası ilişkilerinde  güvenililr ortak olma algısı giderek zayıflıyor. Pandemiden sonra dünyada meydana gelen değişikler tedarik zincirlerinin kısalması Çin’deki arz merkezlerinin dağılmaya başlamasıyla birlikte önemli fırsatlar var önümüzde ama tek adam sisteminin devlette yarattığı yönetim krizi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu fırsatları kaçırma riski artıyor" dedi.

Öte yandan bütün bu sorunların yanında Türkiye’nin çok önemli avantajlara da sahip olduğunun altını çizen Öztrak “Türkiye; 4 buçuk saatlik uçuş mesafesinde, 58 ülkeye, 1 buçuk milyar nufüsa 22 trilyonluk pazara erişim imkanına sahiptir’ diyerek çözüm noktasında umutsuz olmadıklarını yeni bir ekonomik modelin devreye sokulmasıyla beraber çözümün sağlanabileceği  vurgusunu yaptı.

"Çözümü 4 ayak, 3 Yeni ile sağlayacağız"

Faik Öztrak çözüm önerilerini ‘4 ayak, 3 yeni’ olarak nitelendirdiği stratejiyle düzelmenin yolunun kaliteli yatırım ve büyüme ortamının sağlanmasıyla mümkün olduğunun altını çizdi. Yeni kurumlar, yeni  kurallar, yeni kadrolar, ile birlikte parlamenter sisteme tekrar geçiş sağlanması, ekonomide üretim odaklı rekabetçi bir yaklaşımla, büyümenin kapsayıcı olmasıyla ve sürdürülebillirlikle beraber yoksullağa son verilmesi gerektiğini ifade ederek Öztrak, CHP iktidarında esnaf bakanlığı kurulacağının da sözünü verdi.

CHP’li Faik Öztrak’ın konuşmasının ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu toplantıda sözü aldı. Kurumsal yapılarını tamamladıklarını belirtirken, pandemi döneminin en mağdur kitlesinin esnaf ve sanatkarlar olduğunu, bu süreçte hükümetten ve yerel yönetimden destek gördüklerini fakat sorunların çözümünü sağlamadığının altını çizdi. 1. Sırada elektrik faturası sorunu olduğunu belirten Mutlu, kiralardan fazla elektrik faturası ödemesi yapıldığını bu yüzden de  küçük işletmelerin kapatmak zorunda kaldığını, 2. Sırada ise akaryakıt sorunu olduğunu belirtti ve çözüm istedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.