Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cari işlemler ağustos ayında 3,1 milyar dolar açık verdi

Cari işlemler ağustos ayında 3,1 milyar dolar açık verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’nin cari işlemler hesabı ağustos ayında 3 milyar 112 milyon dolar açık verirken 12 aylık cari işlemler açığı 40 milyar 889 milyon dolara yükseldi.

  • Ege Postası
  • 11.10.2022 - 10:11

Merkez Bankası, ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini bugün açıkladı. Buna göre; geçen yılın ağustos ayında 1 milyar 75 milyon dolar fazla veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı döneminde 3 milyar 112 milyon dolar açık verdi. Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6 milyar 816 milyon dolar artarak 9 milyar 700 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. TCMB’nin açıkladığı veriler şöyle:

ÇEKİRDEK AÇIK, 6 MİLYAR 276 MİLYON DOLAR FAZLA VERDİ

Geçen yılın aynı döneminde 4 milyar 971 milyon dolar olan altın ve enerji hariç cari işlemler fazlası, 6 milyar 276 milyon dolara yükseldi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 515 milyon dolar artışla 7 milyar 236 milyon dolara oldu. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 1 milyar 432 milyon dolar artışla 5 milyar 132 milyon dolara ulaştı.

KAYNAĞI BELİRSİZ PARA GİRİŞİ ARTTI

Net hata noksan kalemi ağustos ayında 3 milyar 958 milyon dolar oldu. Böylece kaynağı belirsiz para girişi olarak da bilinen 8 aylık net hata noksan kalemi 28 milyar 307 milyon dolara ulaştı. 

BİRİNCİL GELİR DENGESİ KAYNAKLI ÇIKIŞLAR DÜŞTÜ

Birincil gelir dengesi kaynaklı çıkışlar, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre 152 milyon dolar azalarak 685 milyon dolara geriledi. Bu dönemde, ikincil gelir dengesi kaleminden kaynaklı net girişler ise 38 milyon dolarlık düşüşle 37 milyon dolara indi.

Öte yandan, temmuz ayına ilişkin cari işlemler açığı 4 milyar 10 milyon dolardan 4 milyar 93 milyon dolara revize edildi.

AĞUSTOSTA 812 MİLYON DOLAR PORTFÖY GİRİŞİ

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 573 milyon dolar oldu. Portföy yatırımları 812 milyon dolar tutarında net giriş gösterdi. Alt kalemler itibarıyla, yurt dışı yerleşikler, hisse senedi piyasasında 761 milyon dolar net alış, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 6 milyon dolar net satış yaptı.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE ARTIŞ

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 28 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 750 milyon dolar net azalış kaydetti.

Resmi rezervler ise ağustos ayında net 10 milyar 786 milyon dolar arttı.

FAİK ÖZTRAK: 'ÇİN İŞİ’, ‘MAÇİN İŞİ’ DİYEREK SAÇMALAMAYA BAŞLADIKLARINDA 12 AYLIK CARİ AÇIK 18,1 MİLYAR DOLARDI, BU YILIN AĞUSTOS AYINDA 40,9 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Faik Öztrak, Nureddin Nebati Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandıktan sonra uygulanan yeni ekonomi modeline ilişkin istatistikleri yayınladı. Öztrak, sosyal medya hesabında bugün yaptığı paylaşımlarda şunlar kaydetti:

“Geçen yıl bu zamanlar ‘Çin modeli’ diyerek, Nasreddin Hoca’nın borç ödeme fıkrasına benzer bir safsata uydurdular. Faiz düşecek, TL değer kaybedecek, ihracat ithalatı aşacak, cari denge fazla verecek, rezervler dolup taşacak, TL değerlenecek, nihayetinde enflasyon düşecekti. Peki ne oldu? ‘Çin Modeli’ dedikleri, Çin işkencesine döndü. Safsataları önce kendi ellerinde, sonra da milletin ensesinde patladı. Faiz düştü. Milli paramız pul oldu. Ama ithalat, ihracatı aşmaya devam etti. Cari açık daha da şahlandı.”

“'ÇİN İŞİ’, ‘MAÇİN İŞİ’ DİYEREK SAÇMALAMAYA BAŞLADIKLARINDA 12 AYLIK CARİ AÇIK 18,1 MİLYAR DOLARDI, BU YILIN AĞUSTOS AYINDA 40,9 MİLYAR DOLARA ÇIKTI”

Öztrak, Ağustos 2021’den Ağustos 2022’ye uzanan dönem boyunca cari açıkta yaşanan artışı da paylaştı. Öztrak’ın paylaşımına göre cari açık, Ağustos 2021’de 22,5 milyar iken Ağustos 2021’de 40,9 milyara yükseldi. Öztrak, bu tabloyu, “‘Çin işi’, ‘Maçin işi’ diyerek saçmalamaya başladıklarında 12 aylık cari açık 18,1 milyar dolardı. Bu yılın ağustos ayında 40,9 milyar dolara çıktı. Şimdi aynı saçmalıklara ‘heteredoks politika’, ‘epistemolojik kopuş’, ‘nöro ekonomi’ diyerek yeni kulplar takıyorlar” mesajıyla yayınladı.

“TL’DE YÜZDE 40 DEĞER KAYBINA RAĞMEN, 8 AYDA CARİ AÇIK HEDEFİ İKİYE KATLANDI”

Öztrak, cari açık ve ortalama dolar kuruna ilişkin verileri de paylaşarak, “Bu kifayetsizler, 2022’ye 9,27 TL dolar kuru tahmini, 18,6 milyar dolarlık cari açık hedefiyle başladılar. 2022’nin ilk 8 ayında, ortalama dolar kuru 15,56 TL olurken cari açık 39,7 milyar dolara sıçradı. TL’de yüzde 40 değer kaybına rağmen, 8 ayda cari açık hedefi ikiye katlandı” dedi.

“TL’DEKİ HIZLI DEĞER KAYBINA RAĞMEN REKABET GÜCÜMÜZ ERİDİ. ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ENFLASYONU REKORLAR KIRDI”

Öztrak, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeri olan ‘Reel Efektif Döviz Kuru’ndaki yükselişi gösteren tabloyu da “TL’deki hızlı değer kaybına rağmen rekabet gücümüz eridi. Üretici ve tüketici enflasyonu rekorlar kırdı. Şahlanan enflasyon, yurt içinde üretilen mal ve ürünlerin fiyatını yukarı çekti. Döviz kurundan gelen rekabet avantajı, enflasyon tsunamisi ile hızla yok oldu” mesajıyla paylaştı.

Öztrak’ın paylaşımları şöyle devam etti:

“2022'de cari açığımız katlanırken açığın finansman kalitesi de bozuldu. Kaynağı belirli yollardan ilk 8 ayda ülkemize gelen finansman, cari açığın yarısını bile kapatamadı. İlk 8 ayda cari açığın yüzde 71’i, kaynağı belirsiz yollardan finanse edildi.

“İLK 8 AYDA KAYNAĞI BELİRLİ OLMAYAN YOLLARDAN ÜLKEYE GİREN FİNANSMAN 28,3 MİLYAR DOLAR. BU BİR REKOR”

İlk 8 ayda kaynağı belirli olmayan yollardan ülkeye giren finansman 28,3 milyar dolar. Bu, bir rekor. Hem de hiç hoş olmayan bir rekor. Özellikle 2011’den sonra ülkeye kaynağı belirsiz para girişi patlıyor. O kadar sorumuza rağmen sorumlular kulağının üstüne yatıyor.

Onlar kaçmaya, biz sormaya devam edelim. 2011’e kadar sıfır etrafında dalgalanan kaynağı belirsiz finansman giriş-çıkışlarının izlendiği ‘net-hata noksan’, ne oldu da 2011’den sonra patladı? Kaynağı netleştirilmeyen finansman girişi 79 milyar doları aştı. Bunlar kimin parası?

“RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİNİN ARDINDAN OLİGARKLAR ÜLKEMİZE DOLUŞTU”

Ülkemiz, uluslararası mafyanın AVM'lerde hesaplaştığı arenaya döndü. Muz konteynırlarında patlayan uyuşturucu zulaları, vakayı adiye oldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından oligarklar ülkemize doluştu. Kaynağı belirsiz finansman girişleriyle tüm bunların bağı var mı, yok mu?

“‘ÇİN MODELİ’ DENEREK UYGULAMAYA KONAN SAFSATALAR, MİLLETİMİZ İÇİN ÇİN İŞKENCESİNE DÖNDÜ”

Tekrarlıyorum; bir yıl önce ‘Çin Modeli’ denerek uygulamaya konan safsatalar, milletimiz için Çin işkencesine döndü. Enflasyon üç haneleri gördü. Paramız pul olurken cari açık şaha kalktı. Ülkemiz, kaynağı belirsiz finansman hareketlerinin cennetine dönüştü.

Bu saçmalık daha fazla sürdürülemez. Türkiye’de hiç kimse önünü göremez oldu. Erdoğan’ın şahsi hırsları, takıntıları, ekonomimizi esir aldı. Beceriksiz, kifayetsiz kadrolar, milletimizi bıktırdı.

Bu kifayetsizlerden kurtulmaya artık çok az kaldı. Milletin ekmeğini, aşını, işini büyütecek, refahın hakça paylaşılmasını sağlayacak, siyasi tarihimizin farklı ve köklü damarlarından gelen altı parti bir araya geldi. Biz kazanacağız, 85 milyon yurttaşımız kazanacak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.