Dolar 32,5437
%0.01
Euro 34,9217
%0.27
Altın 2.427,060
%0.16
Bist-100 9.675,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Nebati'den büyüme mesajları

Bakan Nebati'den büyüme mesajları

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye ekonomisinin yılın 3’üncü çeyreğinde, bir önceki döneme göre yüzde 0,1 küçülmesine karşın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyümesine ilişkin “Uyguladığımız politikalarla; zorlu küresel koşullara rağmen ülkemiz yatırımda, istihdamda, üretimde ve ihracatta pozitif ayrışmaya devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

  • Ege Postası
  • 30.11.2022 - 17:17

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hâsıla (GSYH) verilerini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla değerlendirdi. TÜİK, 3’üncü çeyrekte; bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında küçülen ekonominin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüme kaydettiğini açıklamıştı. Bu rakamın yıl sonunda yaklaşık yüzde 5 olacağını belirten Bakan Nebati’nin açıklaması şöyle:

“POLİTİKALARIMIZIN OLUMLU SONUÇLARINI ALMAYA DEVAM EDİYORUZ: Nitelikli ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uyguladığımız selektif kredi politikası ile ekonomimizdeki kaynakların etkin ve verimli alanlarda kullanılmasını sağlıyoruz. Politikalarımızın olumlu sonuçlarını da almaya devam ediyoruz.

BU YIL DA EN GÜÇLÜ BÜYÜYEN ÜLKELERDEN BİRİ OLACAĞIZ: Ekonomimiz 2022 yılı üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 3,9 büyümüştür. Böylece ilk dokuz aylık dönemde büyüme yüzde 6,2 olmuştur. Orta Vadeli Program’da (2023-2025) öngördüğümüz şekilde yüzde 5 civarı büyüme ile kapatarak bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız.

İÇ VE DIŞ TALEP 7 ÇEYREKTİR POZİTİF KATKI VERMEKTE: Büyümemize iç ve dış talep 7 çeyrektir pozitif katkı vermekte ve 9 çeyrektir kesintisiz büyüme sürecimiz devam etmektedir. Büyümeye iç talep 3,2 yüzde puan, net dış talep ise 0,7 yüzde puan katkı vermiştir. Türkiye Ekonomi Modelimizin önemli amaçlarından biri olan ihracat ve makine-teçhizat yatırımlarının üçüncü çeyrek büyümesine katkısı toplam 4,4 yüzde puan olmuştur.

ÜLKEMİZ POZİTİF AYRIŞMAYA DEVAM ETMEKTEDİR: Uyguladığımız politikalarla; zorlu küresel koşullara rağmen ülkemiz yatırımda, istihdamda, üretimde ve ihracatta pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Üçüncü çeyrekte mevsimsel düzeltilmiş istihdam yıllık 1,7 milyon kişi artmış ve işsizlik oranı yüzde 10’a gerilemiştir.

İSTİHDAM ODAKLI POLİTİKALARI UYGULAMAKTA KARARLIYIZ: Ülkemizin kendine özgü dinamiklerini, geçmiş tecrübelerini ve potansiyelini dikkate alarak; Türkiye’yi büyüten, yatırımcılarımızın önünü açan, istihdam odaklı politikaları uygulamaya devam etmekte kararlıyız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.