Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0551
%-0.03
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,09
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Babacan'dan '2001 krizi' örneği

Babacan'dan '2001 krizi' örneği

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde yurttaşlar ile bir araya geldi. Bir yurttaşın “Düzelmesi mümkün değil” demesi üzerine Babacan, “2001 krizi berbat değil miydi? 20 banka batmamış mıydı? Gecelik faizler yüzde 7500’lere çıkmamış mıydı? Nasıl düzelttik? Güçlüydük. 2008-2009’da bütün dünya kırılırken Türkiye ayaktaydı. O krizden güçlenerek çıktık. Mesele dürüst ve ehil insanların yönetimde olması” yanıtını verdi.

  • Ege Postası
  • 06.04.2022 - 09:45

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde yurttaşlar ile bir araya geldi. Babacan, şunları söyledi:

“ŞU ANDA HÜKÛMET DÖVİZ KURUNUN KONTROLÜNÜ ELİNDEN KAÇIRDI”

“Pazarda bir hanımefendi yanımıza geldi. ‘Ben 2008’de emekli oldum’ dedi. Bizim ekonominin başında olduğumuz dönem. ‘O dönemde emekli maaşından her ay kenara para koyup altın alıyordum. Bankada mevduatım birikiyordu. Şimdi bırakın bunları, hazırdan yiyorum’ dedi. Fiyatların korkunç artması asıl problem. Onun asıl sebebi de döviz kuru. Şu anda hükûmet döviz kurunun kontrolünü elinden kaçırdı. Üretim maliyetlerinin kökünde kur var.

Karşıdaki perdeci arkadaşı düşünelim. Üretici fiyatı, perdeyi aldığı fabrikanın fiyatı. Tüketici fiyatı da bu perdeyi sattığı fiyat. Eğer borcu varsa elindeki malı eski fiyata satmaya devam ediyor. Yapacak bir şeyi yok. Üretimdeki fiyatlar, tüketici fiyatlarına bir süre sonra yansıyor. Üretici fiyatındaki enflasyon, bir süre sonra tüketici fiyatlarına yansıyacak. Döviz kuru çok hızlı artınca önce maliyetler artıyor. Tamamen istikrarsızlıktan kaynaklanıyor.”

“TÜRKİYE’NİN GERÇEKTEN KALKINMASINI İSTEDİK. BÜYÜK EMEK KOYDUK”

Bir yurttaşın, Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin “Tüketici ile üretici arasındaki uçurum çok azdı. Yüzde 5 ile yüzde 7’ydi” demesi üzerine Babacan, “Enflasyon zaten tek haneye düşmüştü. Uzun yıllar tek hane gitti. 2002’de Kasım’da yüzde 32’ydi” karşılığını verdi.  

“Amerika’da enflasyon 7 kat artmış, Almanya ölüyor diyor. Böyle bir algı yaratabiliyor. Buradaki enflasyonu millet unutmuş, Amerika’nın enflasyonu ile uğraşıyor” diyen başka bir yurttaşa Babacan şu yanıtı verdi:

“13 yıl bakanlık yaptık, az değil. Başkalarının niyetini bilmiyoruz da biz samimiydik. Hep doğru bildiğimizi konuştuk. İnandığımızı savunduk. Türkiye’nin gerçekten kalkınmasını istedik. Büyük emek koyduk.”

“MESELE DÜRÜST VE EHİL İNSANLARIN YÖNETİMDE OLMASI”

Başka biri vatandaşın Türkiye’deki ekonomiye ilişkin, “Düzelmesi mümkün değil” demesi üzerine Babacan şunları söyledi:

“2001 krizi berbat değil miydi? 20 banka batmamış mıydı? Gecelik faizler yüzde 7500’lere çıkmamış mıydı? Nasıl düzelttik? Yunanistan’ın eski başbakanı Papandreu Başbakanken ‘Size yardım edelim, finansal destek verelim’ dedik. Güçlüydük. 2008-2009’da bütün dünya kırılırken Türkiye ayaktaydı. O krizden güçlenerek çıktık. Mesele dürüst ve ehil insanların yönetimde olması.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.