Dolar 32,5135
%-0.08
Euro 34,9664
%0.4
Altın 2.435,500
%0.51
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türk-İş Başkanı Atalay: Makul teklif bekliyoruz

Türk-İş Başkanı Atalay: Makul teklif bekliyoruz

Asgari ücretteki artışın belirleneceği toplantılardan ikincisi Türk-İş ev sahipliğinde saat 14.00'te başladı. Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları temsilcileri ekonomik veri ve raporları paylaşacak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantıda yaptığı konuşmada ''Kamuoyunda dile getirilen rakamların altına evet dememiz mümkün değil. Arzumuz önümüze hemen bir rakam gelmesi ve konuyu bağlamamız. TÜİK temsilcisi kusura bakmasın, enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada. Beklenti ortada, makul bir teklif bekliyoruz. Kamuoyunda dile getirilen rakamların altına evet dememiz mümkün değil.'' dedi

  • Ege Postası
  • 07.12.2021 - 14:41

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında 1 Aralık'ta başlayan süreç devam ediyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısına Türk-İş'in ev sahipliğinde başladı.

Perşembe günü de TİSK’in ev sahipliğinde toplanacak komisyonun, gelecek hafta kararını açıklayacağı tahmin ediliyor.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi heyetini ise Türk-İş temsil edecek.Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları temsilcileri ekonomik veri ve raporları paylaşacak.

'KAMUOYUNDA DİLE GETİRİLEN RAKAMLARIN ALTINA EVET DEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

TİSK başkanımızın, işverenlerimizin olaylara nasıl baktığını biliyorum. Bu ücret çok düşük bir ücret. Bu ücretin insanlarımızı 15 gün daha geçindirmeyeceğini herkes ifade ediyor. İfade ederken vergiden mi başka yönden mi telafi ederler ben ekonomist değilim bilmiyorum. Ülkeyi yönetenler makul bir mantıklı bir rakam getirirlerse arzumuz ortaklaşa işçi, işveren hükümet beraber imzalayalım

Bizim beklentimiz altında bir rakam olurlarsa biz buna katılmayacağımızı bakan beye rakamı da söyledim, bundan önceki maliye bakanı da biliyor. Sanırım ifadelerimi sayın cumhurbaşkanına da ilettiler. Arzumuz bir an evvel önümüze bir rakam gelsin kamuoyunu fazla meşgul etmenin bir anlamı yok bağlayalım. Ama arzu etmediğimiz bir rakam gelirse hemen bağlasak ne olur, 20 gün sonra bağlasak ne olur. Çabuk olmanın da bir anlamı yok o zaman arzu ettiğimiz bir rakam gelmezse.

Bu sene tarihinde olmadık şekilde toplumun tüm kesimleri bununla ilgili fikir beyan ediyor. Her gün bir araştırma yapılıyor. Toplumun beklentisi yüksek. İnsanların tebessüm edeceği, mutlu olacağı bir rakamla masada birlikte imza atmak istiyoruz.

TÜİK temsilcisi kusura bakmasın, enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada.

Asgari ücretlilerin çalıştığı işyerlerinin yüzde 90’ı 10 ve daha az işçi çalıştırıyor. Büyük şirketlerin ihracattan dolayı durumlarının iyi. Devletin bütün rakamlar ellerinde. İşyerlerimiz, büyük sanayi kuruluşlarımız iyi para kazandıklarını söylüyorlar. Kâr mı zarar mı ediyor bu rakamlar Ticaret Bakanlığı'nın, devletin elinde. Zorda olan işyerleriyle ilgili bir katkı gerekiyor. Bununla ilgili iyileştirme düzenleme ya da vergi ile ilgili bir düzenleme yapılırsa zaten vergi ile ilgili sıkıntımız var.

Ocak ayında aldığımız ücretin aşağı yukarı yüzde 25'ini Aralık ayına geldiğimizde almıyoruz. Kamuoyunda oluşan rakamların altında bir şeye evet dememiz mümkün değil. İnşallah umduğumuz gibi olur.

Taraflar üçüncü toplantı için 9 Aralık’ta TİSK’te buluşacak. Yasa gereği asgari ücretin Aralık ayı içinde belirlenmesi gerekiyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 825 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

HABERTURK.COM

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.