Dolar 32,5042
%-0.11
Euro 34,9587
%0.37
Altın 2.429,560
%0.26
Bist-100 9.800,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ukrayna'nın 4 bölgesi Rusya'ya bağlandı!

Ukrayna'nın 4 bölgesi Rusya'ya bağlandı!

Ukrayna topraklarının yüzde 15’ini oluşturan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin protokol Kremlin Sarayı’nda imzalandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ne Ukrayna ne de Batı, bizim birliğimizi, ortak geleceğimizi elimizden alamaz. Kendini Rusya’nın bir parçası olarak görenlerin iradesine ve yardım çığlığına biz karşılık verdik” dedi.

  • Ege Postası
  • 30.09.2022 - 15:41

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı'nda, Ukrayna'ya bağlı 4 bölgenin Rusya'ya ilhakına yönelik tören düzenlendi.

Dört bölgede düzenlenen referandumlarda, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde halkın yüzde 99,23’ünün, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 98,42’sinin, Herson’da yüzde 87,5’inin ve Zaporijya'da yüzde 93,11’inin, oylarını Rusya’ya katılmaktan yana kullandığı açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imza töreninde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“DONETSK, LUHANSK, ZAPORİJYA VE HERSON’UN RUSYA’YA BAĞLANMASI İÇİN İMZALAR ATACAĞIZ”

“Rusya Federasyonu vatandaşları, Donetsk’te, Luhansk’ta, Zaporijya ve Herson’da referandumlar düzenlenmiştir. Burada oylar sayılmış ve sonuç ortaya konmuştur, halk seçimini yapmıştır. Hiçbir şüpheye mahal vermeksizin bir seçim yapılmıştır. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un Rusya’ya bağlanması için imzalar atacağız ve federal parlamentonun da gerekli kanunlar ile bu dört bölgenin Rusya’ya bağlanmasını destekleyeceğini eminim. Çünkü bu milyonlarca kişinin, halkın iradesi bu yöndedir; bu onların hakkıdır. BM şartının iki maddesinde yer alan temel hakları ve kendi kaderlerine karar verebilme haklarıdır. Bu, temel bir insan hakkıdır ve tarihi bir haktır. Atalarımızın kanları ile yüzlerce yıldır geleneklerimiz ile Rusya’yı koruyan atalarımızın miraslarından gelen haktır. Babalarımız ve dedelerimiz, vatanseverce savaştıkları Dünya Savaşı’nda bu toprakları savundular ve Ukrayna’da 2014’teki Nazi Darbesi’ni kabul etmeyenlerin; kendi dillerini ve kendi kültürlerini, değerlerini, inançlarını savunmak isteyen bu insanların iradesidir. Rejimin terör saldırılarına maruz kalan sivillerin, kadınların, çocukların ve yaşlıların hakkıdır. Geçmişe sahip olan halkın seçimindeki etkin komutanları alkışlıyorum ve bölgedeki halkımızı savunmak için özel operasyonda ölen bütün askerlerimiz gerçek kahramanlardır.

“KENDİNİ RUSYA’NIN BİR PARÇASI OLARAK GÖRENLERİN İRADESİNE VE YARDIM ÇIĞLIĞINA KARŞILIK VERDİK”

Donetsk’te, Luhansk’ta, Zaporijya ve Herson bölgesindeki milyonlarca kişi kararını vermiştir. Bizim ortak geçmişimizle ortak kaderimiz doğrultusunda karar vermişlerdir. Tüm zorluklara karşın Rusya’ya bağlılıklarını korudular ve bunu hiç kimse yok edemez. İşte bu nedenle ne Ukrayna ne de Batı, bizim birliğimizi, ortak geleceğimizi elimizden alamaz. Sovyetler Birliği’nin çöküşünde siyasetçiler, insanların anavatanından kopması için birliği ortadan kaldıracak felakete imza attılar. Burada ülkeyi bölerek, perde arkasından sınırlar çekerek ve referandumun tam aksi davranışlarda bulunarak büyük ülkemizi parçalamışlar ve yok etmişlerdir. Bu da bir gerçektir. Ancak ne yaptıklarını bilmiyorlardı. Belki bunun sonuçlarının ne olacaklarını bilmiyorlardı ama bunların hiçbirinin önemi yok. Artık Sovyetler Birliği yok, geçmişin içerisinde yaşamıyoruz ve Rusya’nın buna ihtiyacı yok bugün. Biz, Sovyetler Birliği’ne geri dönmek istemiyoruz. Ancak milyonlarca kişinin kendi dillerinde, kendi geleneklerinde ve kendini Rusya’nın bir parçası olarak görenlerin iradesine ve yardım çığlığına biz karşılık verdik. İşte bu sebeple kendi vatanlarını tarihi anavatanlarına bağlanmalarının önünde hiç kimsenin kalamayacağını, kimsenin durmayacağını göstermiş olduk.

“DONETSK’TE LUHANSK’TA, ZAPORİJYA VE HERSON’DAKİLER BİZİM VATANDAŞLARIMIZ OLMUŞLARDIR, SONSUZA KADAR”

Top atışlarına, bombalara hedef oldular, kendilerine yönelik nefrete hedef oldular. İnsanlık dışı işkencelere, teröre hedef oldular. Buradaki sandık görevlilerini korkutmaya çalıştılar, insanların oy vermelerine engellemeye çalıştılar. Ancak Donetsk’te, Luhansk’ta, Zaporijya ve Herson’da korkmadan iradelerini gösterdiler, herkesin bunu hatırlamasını istiyorum. Donetsk’te, Luhansk’ta, Zaporijya ve Herson’dakiler, bizim vatandaşlarımız olmuşlardır, sonsuza kadar. Kiev rejimine, bu bölgede bu çatışmaları sona erdirilmesi, onların 2014’te başlattığı savaşı sona erdirmesi ve müzakere çağrısında bulunuyoruz. Biz, buna hazırız. Biz, bunu söyledik ancak Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson halkının geleceğini tartışmayacağız. Bu karar verilmiş ve Rusya bu kararı sorgulamayacaktır.

“BATI’YA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

Niçin savaştığımızı anlatmak istiyorum. Düşman kimdir, ne için dünyayı savaşa sürüklemeye çalışan, bundan çıkar sağlamaya çalışanlar olduğunu anlatmak istiyorum. Bizim Ukrayna halkının, onları yönetenlerin insanlık için ne istediği görmelerini istiyorum. Artık maskeleri düştü ve gerçek yüzlerini gördük. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Batı, dikte ettiklerini takip etmemiz gerektiğini ve Rusya’nın bu şoku asla atlatamayacağını düşündüler ve çöküşe devam edeceğimizi düşündüler. Rusya’nın umutsuzluğa kapanacağını zannettiler ancak yeniden doğdu Rusya. Ve Batı, Rusya’nın zayıflaması için, yok edebilmek için fırsat kollamaktan asla vazgeçmedi. Azınlıkları birbirine karşı kışkırttılar. Ellerindeki tüm imkanlar ile tüm doğal kaynaklara sahip bu büyük ülkeyi elimizden almaya çalıştılar. Biz, Batı’ya boyun eğmeyeceğiz. Kolonileşme sistemini kendilerinin güçlendiği şekilde, dünyanın bütün kaynaklarını ele geçirerek kullanabileceklerini zannettiler ancak biz Rusya olarak çökmedik, ayaktayız.”

Avrupa Konseyi’ne üye 27 ülke ise söz konusu ilhaka ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“RUSYA, BM SÖZLEŞMESİ'NDE VE ULUSLARARASI HUKUKTA YER ALAN TEMEL İLKELERİ AÇIK BİR BİÇİMDE İHLAL EDEREK KÜRESEL GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATIYOR”

“Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya tarafından hukuka aykırı ilhak edilmesini kesinlikle reddediyor ve kınıyoruz. Rusya, kuralcı uluslararası düzeni kasten baltalayarak ve Ukrayna'nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü haklarını, BM Sözleşmesi'nde ve uluslararası hukukta yer alan temel ilkeleri açık bir biçimde ihlal ederek küresel güvenliği tehlikeye atıyor.

Rusya'nın, Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal etmesinin mazereti olarak planladığı yasa dışı referandumları ve bunların sahte ve yasa dışı sonuçlarını asla tanımıyoruz ve tanımayacağız. Bu hukuk dışı ilhakı asla tanımayacağız. Bu kararlar hükümsüzdür ve herhangi bir hukuki sonuç ortaya koyamaz. Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk, Ukrayna'dır. Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları bu hukuk dışı ilhakı kesin biçimde reddetmeye çağırıyoruz.

“RUSYA'NIN HUKUK DIŞI EYLEMLERİNE KARŞI KISITLAYICI TEDBİRLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Rusya'nın saldırganlık savaşı ve Moskova'nın son yükselişi karşısında Avrupa Birliği, Ukrayna ve halkının yanında kararlılık içinde duruyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine verdiğimiz destek konusunda tereddütsüzüz. Ukrayna, topraklarının tam kontrolünü tekrar kazanmak amacıyla Rus saldırganlığına karşı kendini savunmak için meşru hakkını kullanıyor ve uluslararası kabul görmüş sınırları içinde işgal altındaki toprakları kurtarma hakkına sahiptir. Kremlin’in nükleer tehditleri, askeri seferberlik ve Ukrayna topraklarını yanlış bir biçimde Rusya'nın toprakları olarak sunma yolundaki stratejisi ve savaşın şu anda Rusya topraklarında yaşanıyor olabileceğini iddia etme stratejisi kararlılığımızı sarsmayacaktır.

Rusya'nın hukuk dışı eylemlerine karşı kısıtlayıcı tedbirlerimizi güçlendireceğiz. Taarruz savaşını sona erdirmesi için Rusya’ya yönelik baskıyı daha da artıracağız. Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın yanında olduğunu ve gerektiği müddetçe Ukrayna'ya güçlü ekonomik, askeri, sosyal ve mali destek sağlamaya devam edeceğini tekrar ediyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.