Dolar 32,5761
%0.28
Euro 34,9512
%-0.06
Altın 2.444,780
%0.35
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ukrayna heyetinin başkanı: NATO’nun 5. maddesine benzer bir garanti istiyoruz

Ukrayna heyetinin başkanı: NATO’nun 5. maddesine benzer bir garanti istiyoruz

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’na yapılan müzakere sona erdi. Ukrayna heyeti, 4,5 saat süren müzakerede güvenlik garantileri konusunda anlaşma sağlanamadığını açıkladı. Ukrayna heyetinin başkanı David Arakhamia, “NATO’nun beşinci maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail’i görmek istiyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.03.2022 - 17:27

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Dolmabahçe Sarayı’nda bugün yaptıkları müzakere 4,5 saat sürdü. Müzakerenin ardından Ukrayna heyeti açıklama yaptı. Aynı zamanda Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı olan ve heyet başkanı David Arakhamia, şunları söyledi:

“NATO’nun beşinci maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Olası bir saldırı halinde üç gün içinde yanıt verilmesini istiyoruz. Konsültasyonları üç gün sürecek bir mekanizma istiyoruz. Bu konuda bir güvenlik sağlanması için hava sahasının kapatılması ve gereken tüm güvenlik önlemlerinin alınmasını istiyoruz. Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail’i görmek istiyoruz. Bu anlaşmayı açık bir şekilde imzalayarak diğer ülkelerin de katılması taraftarayız.”

PODOLYAK: BAHSEDİLEN GÜVENLİK GARANTİLERİ İÇİN REFERANDUM YAPILACAK

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Danışmanı Mykhailo Podolyak ise şöyle konuştu:

“Ukrayna, Rusya’dan farklı bir şekilde yönetiliyor. Bizim açımızdan devletin vatandaşlarıyla iletişim halinde olması önemli. Garantör ülkelerle yapılacak olan tamamen farklı bir güvenlik ve askeri durumdan bahsediyoruz. Bu sebeple bu anlaşmanın uygulanması da öncelikli olarak bir referandumu gerektirecek.”

CHALY: ANA MADDELERDE ANLAŞMA SAĞLANIRSA TARAFSIZLIK, NÜKLEERDEN ARINDIRMA KABUL EDİLEBİLİR

Ukrayna heyetinde bulunan Oleksandr Chaly, güvenlik garantileri konusunda anlaşma sağlanmadığını belirtti. Chaly, açıklamasında şunları kaydetti:

“Savaşı sona erdirmek için Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve güvenlik geleceğini sağlamak önemlidir. Delegasyon liderimiz ana taleplerimizi ortaya koydu. Bunlar son derece net, hukuki olarak bağlayıcı güvenlik garantileridir.

Ana maddelerde anlaşma sağlayabilirsek Ukrayna, mevcut durumu görüşmeye, tarafsızlığı görüşmeye ve nükleerden arınmış bir ülke olmayı kabul edecektir.”

RUSYA HEYETİNDEN AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından Rusya heyetinden bir temsilci de şöyle konuştu:

“Ukrayna’daki güvenlik konusunda bugünkü müzakerelerde iki taraf bazı maddelerde uzlaşabildik. Dışişleri bakanlarımız bu maddeleri daha detaylı çalışacaktır. Bazı siyasi incelikler ve detaylar aralarında konuşulacak ve en hızlı şekilde barış mümkün olacaktır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.