Dolar 32,5509
%0.01
Euro 34,8696
%0.01
Altın 2.430,770
%0.03
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım'

"Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Polonya-Ukrayna sınırına düşen füzeye ilişkin, "Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşme hakkında "Biden F-16'larla olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi." dedi. Erdoğan ayrıca, tahıl koridoruna ilişkin Putin ile görüşeceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 16.11.2022 - 09:11

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ndek açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

Terör tehdidini kaynağında bertaraf etme stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Bir kez daha terör saldırısında vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum.

G20'nin bu seneki teması "Birlikte toparlanma daha güçlü toparlanma" idi, bu kapsamda zirveye katkıda bulunduk. Dünyamız son 3 yıldır salgınla başlayıp, çatışmalarla devam eden sancılı bir süreçten geçiyor. Avrupa ve ABD dahil pek çok bölgede son 50 60 yılın en yüksek enflasyon rakamına ulaşılması durumun ciddiyetini gösteriyor. Küresel ekonomiyle ilgili giderek artan resesyon tartışmaları yakın gelecekte bizleri bekleyen tehlikeyi işaret ediyor. Bu kriz tüm ülkelerin krizidir. Ancak küresel ekonomide krizin en şiddetli vurduğu ülkeler Afrika ülkeleridir. Somali'den Yemen'e Sudan'dan Afganistan'a uzanan geniş bölgede milyonlarca insan açlıkla mücadele ediyor.

7 milyon vatandaşı yurtdışında yaşayan bir ülke olarak nefret söylemlerinin aşırılığının nelere yol açabileceğini biliyoruz. Türkiye, üzerine düşeni yerine getirme çabasındadır.

Yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye yıllardır ev sahipliği yapıyoruz,i nerede ihtiyaç varsa yardımına koşuyoruz. Ukrayna'da ihtilafın ilk gününde bu yana savaşın kazananı, adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Tarafları pek çok defa aynı masa etrafında getirme başarısını sağladık. Karadeniz'de tahıl koridorunu inşa ettik, bu şekilde gıda krizinin çözümünü sağladık. 11 milyon tahılın sevkiyatını gerçekleşti.

Dünya genelinde halen her yıl 1 milyar ton gıda çöpe gidiyor, 2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığı gerçeğiyle yaşıyoruz.

Küresel sağlık sisteminin iyileştirilmesi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk, Türkiye'nin salgın sürecinde ortaya koyduğu çabayı muhataplarımıza anlattık. Türkiye'nin salgın döneminde büyük bir başarı ortaya koyduğuna inanıyorum. Yerli aşı üreten 9 ülke arasında girdik.

Zirvede dijital dönüşüm başlığı altında dijital ekonominin geliştirilmesi konusunu ele aldık.

Endonezya'nın Cumhurbaşkanı Widodo, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Meloni ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile temaslarda bulunduk."

BIDEN İLE F-16 GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD Başkanı Biden F-16'larla olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'daki terör saldırısının ardından sınır ötesi bir operasyon gündeminize geldi mi?" sorusuna "Ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız" cevabını verdi.

TAHIL KORİDORU

"Rus mevkidaşınıza herhangi bir şekilde temasınız oldu mu, tahıl anlaşmasının devam etmesi için?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Anlaşmanın süreceğini düşünüyorum, döner dönmez Putin ile görüşeceğim. Bu sürecin devam etmesi tüm dünya için geçerli." dedi.

POLONYA SINIRINA DÜŞEN FÜZE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Ukrayna sınırında gerçekleşen saldırıya ilişkin,"Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım. Rusya'nın bizimle bu işim bir alakası yoktur demesi bizim için önemli. Tüm bunların yanında sabah Scholz ile yaptığımız görüşmede bunların detay araştırmasının yapılması gerektiğini söyledi. Biden'ın bu füzelerin Rus yapımı olmadığını söylemesi de önemli." dedi

"PUTİN İLE TELEFON DİPLOMASİSİNİ SÜRDÜRECEĞİM"

Erdoğan, "Bu sabah Scholz ile de yaptığım görüşmede 6 NATO ülkesi olarak birbirleriyle irtibat kurduklarını söyledi. Bu füzenin Rus yapımı olmadığını söylemesi bir yol açıyor, burada ısrarla Rus yapımıdır diye üzerine gitmek bu işi tahrik etmektir. Burada tahrik metodunu kullanmak doğru olmasa gerek. Barışın yolu diyalogdan geçer. Döner dönmez Sayın Putin ile telefon diplomasisini sürdüreceğim. " açıklamasında bulundu.

Yunanistan'ın tansiyon yükselten açıklamalarına ilişkin, "Yunanistan'ın bu tür yaklaşımları benim her zaman söylediğim "Bir gece ansızın gelebiliriz" kelam-ı kibarını tekrarlamak. Hadlerini bilmiyorlar biz bu noktada diyoruz ki komşuluk hukukunu bil, bizimle fazla dalaşma. Burada Türkiye var, yerini yurdunu iyi bileceksin. Bu iş kürek işi değil, yürek işidir." yanıtını verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.