Dolar 32,3496
%0.31
Euro 35,0999
%-0.06
Altın 2.307,710
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu!

Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu!

Dünyanın en prestijli ödüllerinden Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor... Dün Nobel Tıp Ödülü'nün kazananı açıklanırken bugün ise Nobel Fizik Ödülü'nün kazananları duyuruldu. Nobel Fizik Ödülü'nü "karmaşık fiziksel sistemleri anlamamıza çığır açan katkıları için" Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi kazandı.

  • Ege Postası
  • 05.10.2021 - 13:20

Dünyanın en prestijli ödülleri olan Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor… Dün, tıp dalında büyük ödülün kazananı açıklanırken bugün ise bu Nobel Fizik Ödülü açıklandı.

Bu yılki ödül 3 bilim insanı arasında paylaşıldı. Ödülün yarısı Syukuro Manabe ve Klaus Hasselmann’a verilirken ödülün diğer yarısı ise Giorgio Parisi’ye verildi.

“İKLİM MODELLERİNİN TEMELİNİ ATTI” 

2021 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Manabe’nin çalışmalarının atmosferdeki karbondioksitin Dünya’nın yüzeyindeki sıcaklığı nasıl artırdığını gözler önüne serdiği belirtildi. Manabe’nin çalışmalarının şu an kullanılan iklim modellerinin temeli olduğu kaydedildi.

Ödülü Manabe ile paylaşan Hasselmann hakkında ise, “Nobel Ödülü kazanan Hasselmann, iklim ve hava durumu arasındaki bağlantıyı kuran modeli yarattı. Onun metodu atmosferin ısısının artmasının insanların yaydığı karbondioksit olduğunu ortaya koydu” açıklaması yapıldı.

“BU KEŞİF BİRÇOK ALANDA KULLANILDI”

Parisi hakkındaki açıklamada ise, “1980 civarında, Parisi, düzensiz karmaşık materyaller arasında gizli bir düzen keşfetti. Onun keşfi, karmaşık sistemler teorisine büyük katkılarda bulundu. Bu keşif sayesinde sadece fizikte değil, matematik, biyoloji, nörobilim ve makine öğrenimi gibi alanlarda birçok şeyi öğrenmemizi sağladı” denildi.

10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 10 milyon TL) para ödülünün yarısının 1931’de dünyaya gelen Japon Manabe ve aynı yıl Almanya’da doğan Hasselmann’a verileceği belirtildi. Ödülün diğer yarısının ise 1948 yılında Roma’da doğan Profesör Parisi’ye verileceği kaydedildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.