Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nobel Barış Ödülü'nün sahipleri belli oldu

Nobel Barış Ödülü'nün sahipleri belli oldu

2021 Nobel Barış Ödülü, ifade özgürlüğünü koruma çabaları nedeniyle Filipinli gazeteci Maria Ressa ve Rus gazeteci Dmitry Muratav'a verildi.

  • Ege Postası
  • 08.10.2021 - 12:14

2021 Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu. 2021 yılının Barış Ödülü Filipinler ve Rusya’da ifade özgürlüğüne yönelik verdikleri cesur mücadele nedeniyle gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov’a verildi.

Ressa ve Muratov, “demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı” ödüle layık görüldü. Oslo'da bulunan Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Ressa ve Muratov, demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada bu ideali savunan tüm gazetecilerin temsilcileridir” ifadeleri yer aldı.

Reiss-Andersen, “Özgür, bağımsız ve gerçeklere dayalı gazetecilik, gücün kötüye kullanılmasına, yalanlara ve savaş propagandasına karşı koruma sağlamaya hizmet ediyor.” ifadesini kullandı.

OTORİTERLİĞİ İFŞA ETTİ

Filipinler'de 2012 yılında çevrimiçi haber sitesi Rappler’ı kuran Maria Ressa'nın “İfade özgürlüğünün korkusuz bir savunucusu olarak, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte rejiminin uyuşturucuya karşı verdiği tartışmalı mücadeleye odaklandığı” ve “ülkede gücün kötüye kullanılmasını, şiddet kullanımını ve artan otoriterliği ifşa etmek için ifade özgürlüğünü kullandığı” belirtildi.

"ŞOKTAYIM"

Filipinli-ABD’li gazeteci ve yazar Maria Ressa, Filipinler merkezli haber portalı Rappler’in kurucu ortağı ve CEO’su olarak görev yapıyor.

Ödülü kazandığını öğrenen Ressa'nın ilk sözleri "Şoktayım" oldu.

Rusya'da 1993 yılında yayın hayatına başlayan muhalif gazete Novaya Gazeta'nın Yazı İşleri Müdürü Dmitry Muratov'un ise “Cinayetlere ve tehditlere rağmen gazetenin bağımsız politikasından vazgeçmeyi reddederek, gazetecilerin haklarını sürekli savunduğu” ifade edildi.

Nobel komitesi, "Novaya Gazeta, bugün Rusya'nın en bağımsız gazetesi ve iktidara karşı temelde eleştirel bir tutum sergiliyor." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Nobel Barış Ödülü'nü kazanması beklenen isimler arasında bu sene çevre aktivisti Greta Thunberg, Belaruslu muhalif siyasetçi ve aktivist Svetlana Tikhanovskaya, Rus muhalif lider Aleksey Navalni gibi isimler de bulunuyordu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.