Dolar 32,5608
%0.23
Euro 34,9608
%-0.03
Altın 2.448,850
%0.52
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kritik görüşme sonrası açıklama: Somut adımlar atılmalı

Kritik görüşme sonrası açıklama: Somut adımlar atılmalı

İsveç ve Finlandiya heyetleri ile gerçekleşen NATO’ya üyelik başvurusu istişare görüşmeleri sona erdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Beklentilerimiz terör örgütlerinin oradaki örgütsel, finansal, propagandaya yönelik somut adımlar atılmalı" dedi.

  • Ege Postası
  • 25.05.2022 - 21:42

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularıyla ilgili Türkiye'nin itirazı devam ederken iki ülkeden heyetler bugün Türkiye'ye geldi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişare toplantısı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşti. İlk görüşme Finlandiya ile sonra da İsveç heyeti ile ikili görüşme yapıldı. İkili görüşmelerin ardından ise üçlü görüşmeye geçildi.

Türk heyetine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ederken İsveç heyetinden İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström, Finlandiya heyetinden ise Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara görüşmelere başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmeler yaklaşık 5 saat sürdü.

İBRAHİM KALIN’DAN AÇIKLAMA

Görüşmeye ilişkin Kalın şu açıklamalarda bulundu:

* İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu ülkeler için de NATO için de tarihi bir dönüm noktası. Türkiye’nin 70 yıllık NATO tarihinde NATO ilkelerine yönelik çok ciddi bir rolü vardır. NATO bir güvenlik birlikteliğidir, üye olacak ülkeler güvenlik kaygılarını gidermeli.

* Beklentilerimiz terör örgütlerinin oradaki örgütsel, finansal, propagandaya yönelik somut adımlar atılmalı. 2 ülkeden iade taleplerimizi toplantıda gündeme getirdik. PYD ve YPG’nin PKK ile aynı örgüt olduğunu ifade ettik. Türkiye’ye yönelik yaptırımların derhal kadırılmasına yönelik beklentimizi ifade ettik. Yaptırımların kaldırılması konusunda olumlu tavır gördük.

* PYD/YPG ile ilgili hazırlanan raporlarda örgütün savaş suçları işlediğini anlattık. Dolayısıyla PYD/YPG’yi aklamak için raporların hasıraltı edilmemesini ifade ettik. Türkiye’nin güvenlik kaygıları somut adımlarla karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Heyetler bizim mesajımızı aldı. Taleplerimizi liderleriyle görüşüp bize cevap verecekler.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI LINDE: YAPICI BİR RUHLA YÜRÜTÜLEN DİYALOĞUN DEVAMI HUSUSUNDA MUTABIK KALINDI

İsveç Dışişleri Bakanı Linde, İsveç ve Finlandiya heyetlerinin bugün Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin sosyal medya paylaşımı yaptı. Linde’nin paylaşımı şöyle:

"Bugün Ankara'da İsveç, Finlandiya ve Türkiye'den üst düzey yetkililer arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri ve Türkiye'nin dile getirdiği güvenlik endişelerini görüştük. Yapıcı bir ruhla yürütülen diyaloğun devamı hususunda mutabık kalındı." 

İBRAHİM KALIN: NATO LİDERLER ZİRVESİNE KADAR SÜRECİ YETİŞTİRELİM GİBİ BİR ZAMAN BASKISI ALTINDA OLMADIĞIMIZI İFADE ETMELİYİM

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye heyetinin, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerde bulunmak üzere gerçekleştirdiği toplantı sonrası basın açıklaması yaptı. Kalın şunları söyledi:

“GEÇTİĞİMİZ 10 YILDA TALEP ETTİĞİMİZ İADELER KONUSUNU DA GÜNDEME GETİRDİK”

“İsveç ve Finlandiya ve diğer Avrupa ülkelerinde FETÖ terör örgütüne yönelik mücadelemizin kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ettik. Beklentilerimiz bu terör örgütlerinin oradaki örgütsel, finansal propagandaya dönül medyadaki varlığı ile ilgili somut adımlar atılmasına odaklandık. Bu konularla ilgili bilgi ve belgeleri muhataplarımıza detaylı bir şekilde paylaştık. Bu bağlamda ilgili ülkelerden geçtiğimiz 10 yılda talep ettiğimiz iade talepleri konusunu da gündeme getirdik. Bildiğiniz gibi bizim İsveç’ten 28 Finlandiya’dan 12 iade talebimiz oldu. Fakat maalesef bugüne kadar bunların hiçbirisine olumlu bir cevap almadık. Bunların dosyalarını önlerine koyduğumuzda hiçbir adli hukuki gerekçelerin ortaya konmadığını da gördük. Muhataplarımızla bugün bu konuyu etraflı bir şekilde paylaştık. Ayrıca Türkiye karşı uygulanan açık ya da kapalı dar veya geniş yaptırımların derhal kaldırılması yönündeki beklentilerimizi de ifade ettik.

“TEMASLARIMIZ DEVAM EDECEK”

1999 senesinde NATO üyelik süreci ile ilgili temel ilkeler manzumesi açıklamıştı. 1999 yılında alınan kararla aday ülkelerin nasıl üye olacağına yönelik ilke ve prensipler belirlendi. 1999 yılından sonra NATO’ya üye olan ülkelerin tamamı bu kurallara ve prosedürlere uyarak katıldılar. Bu kural ve prosedürlerin doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Bunun dışında bir oldubitti ile aceleye getirerek, birtakım süreçlerin atlanması ve özellikle Türkiye’nin güvenlik endişelerinin karşılanmadığı ortamda sürecin ilerlemesinin mümkün olmayacağını ilettik. Muhataplarımız notlarını aldılar değerlendirmelerini yaptılar, kendi ülkelerinde gerekli kurum ve kuruluşlara iletecekler. Temaslarımız devam edecek ve önümüzdeki günlerde bizim taleplerimize karşı cevapları aldıktan sonra müzakereleri karşılıklı olarak sürdürmeye devam edeceğiz.”

"BÖYLE BİR TEKLİF GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ"

Kalın,  “Yol haritası çizildi ancak üzerinde anlaşılan bir mutabakat metni yok. Peki size ulaştıklarında nasıl bir takvim çizilecek? Öte yandan da bir sonraki toplantıya NATO’nun da dahil olması bekleniyor mu?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Bu ilk toplantı olduğu için şu tarihte veya şu formatta hemen bulaşalım gibi bir konu üzerine odaklanmak yerine temel çerçevenin doğru oturtulması üzerine odaklandık diyebilirim. Tabii ki önümüzdeki günlerde istişareler devam edecek fakat tarihi belli olan bir buluşma veya bir müzakere metni çıkmadı. Bunu biz tercih ettik. Çünkü biz temel çerçevenin doğru oturtulması gerektiğini düşünüyoruz... Bize yapacakları geri dönüşe göre sürecin nasıl ilerleyeceğini kararlaştıracağız. NATO Genel Sekreteri’nin bu konuda bir önerisi oldu. Cumhurbaşkanımızın da NATO Genel Sekreteri ile bir görüşmesi oldu. Eğer NATO'dan böyle bir teklif gelirse değerlendiririz, nasıl bir teklif geleceğine bağlı olarak. Haziran ayında Madrid’de NATO liderler zirvesi yapılacak. Bizim o zirveye kadar bu süreci yetiştirelim gibi bir zaman baskısı altında olmadığımızı ifade etmeliyim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.