Dolar 32,3606
%0.13
Euro 34,9545
%-0.32
Altın 2.325,550
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

Buckingham Sarayı, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybettiğini açıkladı.

  • Ege Postası
  • 08.09.2022 - 22:04

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tıbbi gözetim altında tutulduğu İskoçya Balmoral Kalesi'nde bugün öğle saatlerinde hayatını kaybetti. Kraliyet ailesi, 70 yıl tahtta kalan 2. Elizabeth’in vefatını, “Kraliçe Balmoral'da bugün öğleden sonra huzur içinde vefat etti. Kral ve Kraliçe bugün akşam Balmoral'da kalacak ve yarın Londra'ya dönecek” sözleriyle duyurdu.

2. Elizabeth’in Covid-19 testi 20 Şubat’ta pozitif çıkmıştı. Geçen sonbahardan beri hareket sorunları yaşayan Kraliçe Elizabeth, sağlık problemleri nedeniyle son dönemde parlamentonun açılışı ve tahta çıkışının 70’inci yılı kutlamaları gibi çeşitli etkinliklere katılamamıştı.

BAŞBAKAN’A "LONDRA KÖPRÜSÜ DÜŞTÜ" PAROLASIYLA HABER VERİLDİ

Bir saray memuru, Başbakan Liz Truss telefonla arayarak, "Londra Köprüsü düştü" parolasıyla haberi verdi. Başbakan Truss, Kraliçe’nin ölmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Kraliçe Elizabeth’in yerine geçecek olan Kral Charles, İngiltere saati ile 18:00'de televizyondan ulusa sesleniş konuşmasını yapacak ve Londra'daki St. Paul Katedrali'nde bir anma töreni düzenlenecek.

Kraliçe Elizabeth’in 10 günlük cenaze programı ise şöyle:

Birinci gün: Charles saat 10:00'da St. James Sarayı'nda resmen kral ilan edilecek. Saat 15:30'da başbakan ve kabinesi Kral Charles ile bir görüşecek.

İkinci gün: Kraliçe’nin naaşı Buckingham Sarayı'na getirilecek.

Üçüncü gün: Kral Charles'a parlamentodaki Westminster Hall'da başsağlığı dilekleri sunulacak ve ardından Kral, İskoçya'dan başlayarak Birleşik Krallık'ta yas turuna çıkacak.

Dördüncü gün: Kral Charles'a Kuzey İrlanda'da başsağlığı dilekleri sunulacak. Öte yandan Kraliçe’nin naaşının saraydan Westminster'a getirilişi prova edilecek.

Beşinci gün: Naaş, saraydan Westminster'daki parlamento binasına getirilecek ve parlamentodaki Westminster Hall'de bir tören düzenlenecek.

Altıncı ve dokuzuncu günler arası cenaze provaları yapılacak ve Kraliçe’nin naaşın bir katafalka konularak üç gün süreyle 24 saat boyunca halkın ziyaretine açılacak.

Yedinci gün: Kral Charles, Galler'e gelerek burada başsağlığı dileklerini kabul edecek ve Galler Parlamentosu’ndaki törene katılacak.

Onuncu gün: Westminster Abbey'de cenaze töreni düzenlenecek ve öğlen saat 12:00'de iki dakikalık saygı duruşu yapılacak. Kraliçe Windsor Kalesi'ndeki Kral 6. George Anma Kilisesi'nde toprağa verilecek.

KRALİÇE 2. ELİZABETH 70 YILDIR TAHTTAYDI

21 Nisan 1926’da Londra’nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı’ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen Elizabeth, 6 Şubat 1952’de babasının ölümü üzerine kraliçe olmuş, 2 Haziran 1953’te resmi törenle taç giymişti. Kraliçe Elizabeth, 9 Eylül 2015'te dedesinin babaannesi Kraliçe Victoria’nın saltanatını geride bırakarak Britanya'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, tarihte en uzun hüküm süren kraliçe ve en uzun hüküm süren ikinci hükümdar oldu.

DÜNYA LİDERLERİNDEN İNGİLTERE KRALİÇESİ 2. ELİZABETH İÇİN TAZİYE MESAJI

Dünya liderleri, 96 yaşındaki 2. Elizabeth’in vefatının ardından yayınladıkları taziye mesajlarında, kraliyet ailesine ve İngiltere halkına başsağlığı diledi. Bazı devlet ve hükümet başkanlarının sosyal medya hesaplarında yayınladıkları mesajlar şöyle:

ABD Başkanı Joe Biden: Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth, bir hükümdardan daha fazlasıydı. Bir dönemi tanımladı. Sürekli değişimin olduğu bir dünyada, ülkelerini onsuz hiç tanımamış olanlar da dahil olmak üzere, nesiller boyu Britanyalılar için istikrarlı bir varlık, rahatlık ve gurur kaynağıydı. Kraliçe 2. Elizabeth'e yönelik kalıcı bir hayranlık, Commonwealth'teki (aralarında bazı ABD eyaletlerinin de yer aldığı İngiliz Milletler Topluluğu) insanları birleştirdi. Tarih yazan saltanatının 70 yılı, benzeri görülmemiş bir insani ilerleme çağına ve insanlık onurunun ileriye doğru yürüyüşüne tanıklık etti. Mirası, İngiliz tarihinin sayfalarında ve dünyamızın hikayesinde büyük bir yer tutacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle derinden üzüldüm. 70 yılı aşkın bir süredir özverili liderliğin ve kamu hizmetinin örneğini oluşturdu. Kraliyet ailesine, NATO müttefiklerimiz Birleşik Krallık ve Kanada'ya ve İngiliz Milletler Topluluğu halkına en derin taziyelerimi sunuyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmaunel Macron: Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth, 70 yılı aşkın bir süredir İngiliz ulusunun sürekliliğini ve birliğini somutlaştırdı. Onu Fransa'nın bir dostu, ülkesi ve asrı üzerinde kalıcı izler bırakan iyi kalpli bir kraliçe olarak hatırlıyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Kraliçe 2. Elizabeth’in vefatını bugün üzüntüyle öğrendim. Kraliyet Ailesi ile dost ve müttefik Birleşik Krallık halkı ve hükümetine en içten taziyelerimi sunuyorum.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau: Kanada'nın en uzun süre hüküm süren hükümdarı Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatını yüreklerin en derininden öğrendik. Hayatımızda sürekli bir varlıktı ve Kanadalılara yaptığı hizmet sonsuza dek ülkemiz tarihinin önemli bir parçası olarak kalacak.

İsrail Başbakanı Yair Lapid: İsrail Hükümeti ve İsrail vatandaşları adına, Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatı dolayısıyla kraliyet ailesine ve Birleşik Krallık vatandaşlarına taziyelerimi iletiyorum. Kraliçe, anavatanına bağlılığı ve sevgiyi simgeleyen sıra dışı bir figür, eşsiz bir liderdir. Huzur içinde yatsın.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünü derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ukrayna halkı adına, kraliyet ailesine, tüm Birleşik Krallık'a ve İngiliz Milletler Topluluğu'na bu onarılamaz kayıptan dolayı içten başsağlığı diliyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız sizinle.

Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer: Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle birlikte tarihi bir kişiliğimiz ve onunla birlikte, onlarca yıldır istikrarı koruduğu 70 yıllık bir dönem sona eriyor. Ailesine ve Birleşik Krallık halkına en derin taziyelerimi sunuyorum.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö: Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatı beni derinden üzdü. 70 yıllık saltanatında tarihe tanıklık etti ve şekillendirdi. Görev bilinci ve hizmete olan bağlılığı hepimize örnektir. Kraliyet ailesi ve Birleşik Krallık halkına en derin başsağlığı dileklerimizi sunarız.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin: Kraliyet ailesine, Birleşik Krallık halkına ve İngiliz Milletler Topluluğu'na en derin taziyelerimi sunuyorum. Düşüncelerimiz Majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth'in ailesi ve sevdikleriyle birlikte.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.