Dolar 32,4783
%-0.19
Euro 34,9376
%0.31
Altın 2.436,360
%0.54
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
George Floyd davasında karar açıklandı

George Floyd davasında karar açıklandı

ABD'de geçen yıl mayıs ayında polis memuru Derek Chauvin'in dizi ile boynuna baskı uygulaması sonucu yaşamını yitiren George Floyd davasında jüri kararını açıkladı. Jüri üyeleri, Chauvin'i 3 ayrı suçtan da suçlu buldu. Chauvin 40 yıla kadar hapiste kalabilir

  • Ege Postası
  • 21.04.2021 - 08:17

ABD’nin Minneapolis kentinde geçen yıl 25 Mayıs’ta siyahi ABD vatandaşı George Floyd, gözaltına alınmak istenirken polis memuru Derek Chauvin tarafından diziyle boynuna baskı uygulanması sırasında nefes alamadığını belirterek yardım istedi.

Olay sırasında çevrede bulunan kişiler tarafından kaydedilen ve sosyal medyada infiale yol açan görüntülerde Floyd’un yaşamını yitirmesi, başta ABD olmak üzere dünya genelinde ırkçılık karşıtı protestolara neden oldu.

Görevden uzaklaştırılan ve 29 Mayıs 2020’de tutuklanan Chauvin, 10 Temmuz 2020’de ise kefaletle serbest bırakıldı. Olayla ilgili olarak hakkında 2 ve 3’üncü dereceden cinayet ile 2’nci dereceden adam öldürme suçlamalarından dava açılan Derek Chauvin’in yargılanmasına 29 Mart’ta başlandı.

görüntülerin yanı sıra sıra birçok görüntünün izlenilip, doktor raporu ve tanıkların dinlenilmesinin ardından dünyanın takip ettiği davada karar açıklandı.

8 HAFTA İÇİNDE AÇIKLANACAK

Minneapolis’teki Hennepin Bölge Mahkemesi’nde 4 hafta süren yargılama sonucunda 12 kişiden oluşan jüri üyeleri yaklaşık 10 saat süren müzakerenin ardından tarihi kararı açıkladı. Jüri sözcüsü, Chauvin’i üç suçtan da suçlu bulduğunu bildirdi. Kararın okunmasının ardından Chauvin hakkındaki kefalet kaldırılarak tutuklanıp cezaevine konuldu.

Chauvin salondan böyle çıkarıldı.

Reuters’ın aktardığına göre Chauvin’in hapiste kalacağı süre sekiz hafta içinde açıklanacak. Chauvin’in 40 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

KARAR SOKAKLARA DÖKTÜ

George Floyd’un ölümüyle ilgili olarak Chauvin’in suçlu bulunması, davayı takip eden binlerce kişi tarafından sevinçle karşılandı. Başta davanın görüldüğü Minneapolis’te olmak üzere ABD’nin pek çok bölgesinde vatandaşlar sokaklara dökülere ‘George Floyd’ sloganları attı.

Karar vatandaşları sokaklara döktü.

George Floyd’un avukatlarından Ben Crump ise jürinin kararını ‘George Floyd ve ailesi için acı ile kazanılmış bir zafer’ olarak değerlendirdi. Crump, bu karar ile Minnepolis’te polis uygulamaları ile ilgili birçok yasa değişikliğine gidileceği iddiasında bulundu.

BIDEN: CİNAYET GÜN GİBİ AÇIKTI

Chauvin'in kararının açıklanmasından sonra konuşan ABD Başkanı Joe Biden, “Bunun bir cinayet olduğu gün gibi açıktı. Karar ileriye doğru atılan bir adım. Floyd'un ölümü tüm dünyanın gözleri önünde sistemli ırkçılığı gizleyen perdeyi kaldırdı. Ülkemizin üzerindeki bir leke, siyahi Amerikalılar için adaletin boynundaki bir iz, her gün deneyimledikleri derin korku, travma, acı ve bıkkınlık” dedi.

HİÇBİR ŞEY GERİ GETİREMEZ

Floyd cinayetinin 1960'lardaki medeni haklar hareketinden bu yana görülmemiş protestolara neden olduğunu hatırlatarak George Floyd'un ailesiyle konuştuğunu belirten Biden, ‘‘Hiçbir şey kardeşlerini, babalarını geri getiremez, ancak bu karar Amerika'da adalet yürüyüşü için atılan dev bir adım. Kimse kanundan üstün değildir. Sistemli ırkçılıkla mücadelede bu kararla yetinilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Biden karar sonrası açıklamalarda bulundu.

Böyle bir trajedinin tekrar yaşanmasını önleyici önlemleri almaları gerektiğini söyleyen Biden “Siyahlar polisle temastan korkmamalı. Çocuklarının marketten çıkıp eve gelirken, parkta oynarken, araba kullanırken ölmeyeceklerinden emin olmalılar. Sistemli ırkçılık hala polis teşkilatlarında ve daha geniş ölçekte de adli hukuk sistemimizde mevcut” diye konuştu.

‘AKLIMIZI VE KALBİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ’

“George Floyd bir yıl önce öldürüldü. Adına son derece anlamlı bir polis reformu yasa tasarısı hazırlandı, ancak bu yasayı kabul etmek bir yıl sürmemeli” diyen Biden, “Kanunlarımızı ve politikalarımızı değiştirdiğimiz gibi kalbimizi ve aklımızı da değiştirmeliyiz. Şiddet gösterenler, mala mülke zarar verenler, nefret ve ayrılık fitilini ateşleyenler, ülkemizin adaletine yolculuğunu durdurmak için her şeyi yapacaklar. Bunu başarmalarına izin veremeyiz. İşimiz burada bitmiyor. George Floyd'un sözlerini duymaya devam etmeliyiz. ‘Nefes alamıyorum, nefes alamıyorum…’ Bu sözlere arkamızı dönemeyiz. Bu önemli bir değişim anı olabilir” ifadelerini kulandı. (Sözcü)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.