Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda’yı ağırladı

Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda’yı ağırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yı Çankaya köşkünde ağırladı. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler, Rusya’nın askeri müdahalede bulunduğu Ukrayna’daki gelişmeler ve yaşanan göçmen sorunu ele alındı. Polonya Cumhurbaşkanı Duda, uluslararası kuruluşlara seslenerek, “Bugün, Polonya’ya yaklaşık 2 milyon mülteci giriş yapmış bulunuyor. Bizim hesaplarımıza göre her gün 100 bin kişi sınırdan geçiyor. Bugün bir mülteci krizinden bahsedebiliriz. Eğer uluslararası yardımdan faydalanamazsak zor duruma düşebiliriz” dedi. Erdoğan ise “Sekiz yıldır en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak, Polonya’nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi Türkiye anlar” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 16.03.2022 - 23:31

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak bugün Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Andrzej Duda’yı Çankaya Köşkü’nde ağırladı. Erdoğan ve Duda, yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“24 MART’TA NATO LİDERLER ZİRVESİ OLACAK”

“Özellikle Türkiye-Polonya ilişkilerini ele almak suretiyle bu ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi yönündeki irademizi, Sayın Cumhurbaşkanı Duda’nın geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gerçekleştirdikleri resmi ziyarette güçlü bir şekilde ele almıştık. Sayın Duda’nın bugünkü çalışma ziyareti de bu iradenin somut bir göstergesidir. Görüşmemizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya’daki gelişmeleri ele aldık. İki NATO müttefiki olarak fikir alışverişinde bulunduk. Zaten ayın 24’ünde tekrar NATO Liderler Zirvesi olacak, bu liderler zirvesinde de kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatını da bulabiliriz. Çünkü Rusya-Ukrayna arasındaki süreç devam ediyor. İki NATO müttefiki olarak, neler yapılabilir, ne gibi adımlar atılabilir, bunları tekrar değerlendirme imkanını da bulacağız. Avrupa güvenliğine dair değerlendirmelerimizi paylaştık. Savaşın sona erdirilebilmesi için diplomatik temasların hızlandırılması gerektiği noktasında mutabık kaldık. Türkiye olarak, ateşkesin sağlanması amacıyla matuf girişimlerimizi sürdürüyoruz. Nitekim Dışişleri Bakanı bugün Moskova’da temaslarda bulunuyor; yarın da Ukrayna’ya geçecek. Yoğun bir mekik diplomasisi sürdürüyoruz. Bu süreçte Polonya ile istişare ve iş birliğimizi sürdüreceğiz. Malum, 24 Mart’ta Brüksel’de NATO Olağanüstü Zirvesi yapılanacak.

“STRATEJİ ORTAKLIĞIMIZI, YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK İŞ BİRLİĞİNİN TESİSİYLE TAÇLANDIRMA FİKRİ ÜZERİNDE DE DURDUK”

Polonya, savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciyi kapılarını açarak örnek bir duruşu sergiliyor. Her türlü takdirin üstünde olan bu ev sahipliğinden dolayı da ben, değerli dostum Duda’yı kutluyorum. Sekiz yıldır en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak, Polonya’nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi Türkiye anlar. Bu vesile ile Ukrayna’daki vatandaşlarımızın tahliyelerinde, sınır geçişlerinde sağlanan kolaylıklar için Polonya makamlarına bir kez daha teşekkür ederim. İnsani yardımların Ukrayna’ya ulaştırılması noktasında gösterdikleri destek takdire şayandır. Görüşmemizde, strateji ortaklığımızı yüksek düzeyli stratejik iş birliğinin tesisiyle taçlandırma fikri üzerinde de durduk.  Konseyin ilk toplantısını bu yılın ikinci yarısında Varşova’da gerçekleştirmek üzere çalışmalarımıza hız vereceğiz.  

Ticaret hacmimiz salgın koşullarına rağmen yüzde 28 artış göstererek 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyarlık hedefimize yaklaşmış durumdayız. Savunma Sanayi alanındaki ilişkilerimizin gelişmesine de memnuniyet duyuyoruz. Polonya ile bölgesel konularda ve çok taraflı platformlarda da yakın bir iş birliğimiz mevcut. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarımızın yapıcı tutum ve desteğinin devam edeceğine inanıyorum.”  

Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise şöyle konuştu:

“POLONYA-TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİ GENİŞ KAPASİTEYE SAHİP”

“Polonya’nın komşularından Ukrayna’da savaş yaşanıyor. Rusya Federasyonu, bağımsız bir ülkeye saldırı gerçekleştiriyor. Görüşmemizin ana konusu Ukrayna konusuydu. Sayın Cumhurbaşkanı yılın ikinci yarısında gerçekleştireceğimiz görüşmenin davetini kabul ettiği için teşekkür ederiz. Ekonomik iş birliğinin yanı sıra askeri iş birliğinin de devam etmesini isteriz. Hatta geçen sene de bahsettiğimiz gibi mayısta savunma alanında iş birliği başlattık. Şuna inanıyorum ki bu iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz. Karşılıklı çıkarlarımızınsa 10 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Bu Polonya-Türkiye iş birliği, güçlü, geniş kapasiteye sahip. Biz, bu boşluğun doldurulmasını istiyoruz.

Bugünkü konuşmamızın en önemli konusu, Ukrayna konusuydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barış için ne kadar uğraştığını biliyorum. Türkiye de aynı Polonya gibi barışın bir an önce yapılmasını istiyor. Türkiye, coğrafya olarak ve siyasi olarak da çok önemli bir devlet olarak bu bölgede barışın sağlanması konusunda büyük bir rol oynuyor.

“HESAPLARIMIZA GÖRE HER GÜN 100 BİN KİŞİ SINIRDAN GEÇİYOR”

Bir an önce Rus saldırını engellememiz gerekiyor. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa yaşanan bu acı görüntüleri hemen durdurmamız lazım. Bunun için yaptığınız katkılardan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederim

Bugün, Polonya’ya yaklaşık 2 milyon mülteci giriş yapmış bulunuyor. Bizim hesaplarımıza göre her gün 100 bin kişi sınırdan geçiyor. Bugün bir mülteci krizinden bahsedebiliriz. Eğer uluslararası yardımdan faydalanamazsak zor duruma düşebiliriz. Türkiye, aynı sorunu yaşayan ülke durumunda. Halen daha mülteci krizini yaşıyor. Buradan uluslararası devletlere çağrı yapıyorum. Kendi vatandaşlarıma da teşekkür ediyorum, kendi evlerine kabul ediyorlar. Gönüllülere, yardım edenlere teşekkür ederim.

“UKRAYNA’DAN GELENLERE KALİTELİ BİR ORTAM SUNMAK İSTİYORUZ”

Biz, Ukrayna’dan gelenlere kaliteli bir ortam sunmak istiyoruz. Uluslararası kuruluşlara çağırı yapıyorum; bu desteğe lütfen katılın. Ukrayna’da barış inşa edildiğinde her türlü yardıma ihtiyaç duyacaktır. Türkiye stratejik noktada bulunduğu için Türkiye’nin fikri bizim için çok kıymetlidir. Burada geçirebildiğim birkaç saat benim için çok kıymetli. Sizler de benim gibi Ukrayna Cumhurbaşkanı ile iletişim halindesiniz. Umarım Ukrayna tekrar özgür, bağımsız bir ülkeye dönüp hayatına devam eder.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.