Dolar 32,5674
%0.17
Euro 34,7084
%0.13
Altın 2.411,100
%-0.89
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan'dan ASTANA süreci açıklaması

Erdoğan'dan ASTANA süreci açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Tahran’daki ikili görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında, “PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belası. Biz bunları artık NATO Sözleşmesi’nin içerisine de soktuk. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun, o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır” diye konuştu. Erdoğan, ASTANA formatı kapsamında Rusya, İran ve Türkiye arasında yapılacak görüşmeye ilişkin ise “ASTANA sürecinin yeniden bir değerlendirme, yeniden ASTANA sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır” dedi.

  • Ege Postası
  • 19.07.2022 - 09:39

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün gittiği Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü. İkili görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında İran Cumhurbaşkanı Reisi şöyle konuştu:

“DOĞALGAZ İHRACATI KONUSUYLA İLGİLİ BULUNAN 25 YILLIK ANLAŞMANIN SÜRESİNİN UZATILMASI İKİ TARAFTAN DA VURGULANDI”

“Sayın Erdoğan Bey’in ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına önemli bir dönüm noktası oldu. İki ülke arasında mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerde ticaret hacmi iki ülkede bulunan potansiyele göre çok daha düşük seviyededir. Bu iki ülke yetkililerinde bulunan irade güdümünde 30 milyar dolarlık bir amaç belirledik. 30 milyar dolar, mevcut ticaret hacminin üç katına çıkarılacağı anlamına gelmektedir. Ortak sanayi siteler kurması görüşmemizde üzerinde anlaştığımız konulardan bir tanesi. Bilgi ve teknoloji parkları kurulması, bu alanda çalışan bilim şirketlerin kurulması müzakeremizin konularından bir tanesi olmuştur.

İki ülke arasında doğalgaz ihracatı konusuyla ilgili bulunan 25 yıllık anlaşmanın süresinin uzatılması konusu iki taraftan da vurgulandı.

REİSİ: TERÖRİSTLERİ İSİMLERİNE GÖRE SINIFLANDIRMALARI BİZİM TARAFIMIZDAN REDDEDİLEN BİR KONUDUR

Türkiye’de ve İran İslam Cumhuriyeti’nde bulunan şirketlerin faaliyetlerinin artması ve ortak bir şekilde çalışmaların arttırılması, iki ülke arasındaki yatırım konularının gelişmesine ve neticesinde iki ülke arasındaki ticaret ve ilişkilerin artmasına vesile olacaktır.

Terörizm, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele konuları iki ülke tarafından da vurgulandı ve görüşüldü. Terörlerin farklı isimleri olabilir. Her örgüt ki, halklarımızın güvenliğini, sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atıyorsa, teröristtir ve onunla mücadele etmemiz gerektiğini vurguladık. Batı’da uygulanan ikili standartlar var. Teröristleri isimlerine göre sınıflandırmaları bizim tarafımızda reddedilen bir konudur.

“İKİ TARAF DA SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASINI VURGULAMIŞLARDIR”

Bölgesel konularda işbirliği bugün görüştüğümüz konular arasında bulunmuştur. Özellikle her iki taraf da Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamışlardır.

İki ülke arasındaki ikili iyi ilişkiler iyi bir bölgesel ve uluslararası çaptaki işbirliği ile sonuçlanabilir. İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti bölgenin iki güçlü ülkeleri. Bunların güçlü çalışmaları, bölgenin güvenliğini hatta uluslararası düzeydeki güvenliğini artmasına ve iyiye doğru gitmesine neden olacaktır.”

ERDOĞAN: İKİ ÜLKENİN KARARLI YÜRÜYÜŞÜ İLE 30 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNE YİNE ULAŞACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da şunları söyledi:

“İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Cumhurbaşkanı Reisi’nin ortaya koyduğu İran’ın komşularla ilişkililerinin geliştirilmesi vizyonunu çok değerli buluyorum.

30 milyar dolarlık ticari hacme ulaşma hedefimiz var. Maalesef Covid olayı sebebiyle ciddi manada bir gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibariyle 7,5 milyar doları yakaladık. İnanıyorum ki, iki ülkenin kararlı yürüyüşü ile 30 milyar dolara yine ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol gerek doğalgaz alanında atılacak adımlarla bu hızlanabilir.

“BUNLAR HANGİ ÜLKEDE OLURSA OLSUN, O ÜLKENİN HUZURUNU KAÇIRAN BAŞ BELALARIDIR”

PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belası. Biz bunları artık NATO Sözleşmesi’nin içerisine de soktuk. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun, o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır. Bunlarla mücadeleyi dayanışma içinde sürdürmemiz gerekiyor.

“ASTANA ÜÇLÜSÜ OLARAK BİR ARAYA GELİYORUZ”

Bugün ASTANA üçlüsü olarak, burada liderler olarak bir araya geliyoruz. Gerek sayın Putin gerek şahsım, gerekse sayın Reisi, birlikte bir araya gelip, gelişmelerin son halini masaya yatırmış olacağız. ASTANA sürecinin yeniden bir değerlendirme, yeniden ASTANA sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşme öncesi açıklamada bulunan Erdoğan, "Tahıl koridoru konusunda alacağımız netice tüm dünyayı olumlu etkileyecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son İstanbul görüşmelerinde Rus heyetinin çok olumlu bir yaklaşım tarzı sergilediğini belirterek, "Buradan alacağımız netice, tüm dünyayı da olumlu etkileyecektir." dedi.

Erdoğan, Astana Üçlü Zirvesi kapsamında İran'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki liderin Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana ilk yüz yüze görüşmesi, Tahran Uluslararası Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Baş başa görüşme öncesi salona girişte el sıkışarak basın mensuplarına görüntü veren iki lider, kısa birer konuşma yaptı.

Konuşmasına teşekkürlerini ileterek başlayan Erdoğan, yüz yüze görüşmedikleri süreç içinde Rusya ile diplomasiyi telefonla sürdürdüklerini hatırlattı.

Bugün de Astana formatında bir araya gelinmesinin çok büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Dışarıda da dostları gördük. Gerçekten bugün yoğun bir gündemi sizlerle paylaşacağız. İnanıyorum ki bu süreç içerisinde hakikaten arabuluculuk formatında da Rusya'nın yaklaşım tarzı olumlu istikamette sürüyor. Son İstanbul görüşmelerinde de Rus heyetinin yaklaşım tarzı çok olumluydu. Buradan alacağımız netice, tüm dünyayı da olumlu etkileyecektir. Ben şahsım, heyetim adına teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizin verimli geçeceğini umuyorum."

PUTİN: İLİŞKİLERİMİZ HER ŞEYE RAĞMEN GELİŞİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı ve gıda sorunları konusunda arabuluculuk çabalarından dolayı teşekkür etti.

Putin, Erdoğan ile Astana Üçlü Zirvesi kapsamında İran'ın başkenti Tahran'da bir araya geldi.

Görüşmenin basına açık kısmında açıklamalarda bulunan Putin, Erdoğan ile yaklaşık bir yıldır yüz yüze görüşemediklerini ancak telefonla sık sık görüştüklerini söyledi.

Rus ve Türk meslektaşlarının sürekli temasta olduğunu belirten Putin, "İlişkilerimiz her şeye rağmen gelişiyor. İkili ticaret hacmi önemli ölçüde artıyor." dedi.

Astana formatı çerçevesinde görüşme imkanından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Putin, konuşacak pek çok konu olduğunu ifade etti.

Ukrayna'dan tahılın çıkarılması sorununa değinen Putin, "Arabuluculuk çabalarınız, gıda sorunları ve Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı ile ilgili müzakereler için Türkiye'de platformu sağlamanızdan dolayı sizlere teşekkür ederim. Arabuluculuğunuz sayesinde ilerleme kaydettik. Tüm sorunlar henüz çözülmedi ancak ilerlemenin olması iyidir." diye konuştu.

Suriye meselesiyle ilgili de birçok konu bulunduğuna işaret eden Putin, Karabağ meselesinin de Rusya ve Türkiye'nin ilgi odağında olduğunu dile getirdi.

Putin, Rusya ile Türkiye arasında geleceğe yönelik önemli ikili büyük projelerin de geliştiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin en son 29 Eylül 2021'de Rusya'nın Soçi kentinde yüz yüze görüşmüştü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TAHRAN'DA: “MİLLİ GÜVENLİĞİMİZİ KASTEDEN ŞER ODAKLARINI SURİYE’DEN SÖKÜP ATMAKTA KARARLIYIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; İran’ın başkenti Tahran’da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu akşam bir araya geldi. Ülke liderleri Suriye krizinin ele alındığı görüşme sonrası basın toplantısı yaptı.

Erdoğan, zirve öncesi yaptığı açıklamada Suriye krizine ilişkin, şunları söyledi:

“Fırat’ın batısında ve doğusunda terör eylemleri devam ediyor. Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik bölücü terör örgütünün işgal ettiği topraklardan tamamen sökülüp atılması olacaktır. Bölgemizin geleceğinde bölücü teröre ve Suriye’de uzantılarının yer olmadığının kesin olarak anlaşılması gerekiyor. Türkiye güney sınırı boyunca terörden arındırdığı bölgeler ile hem sivillerin hayatını korumuş hem de düzensiz göçü engellemiş hem de Suriye’nin toprak bütünlüğüne önemli katkı vermiştir. Önümüzdeki dönemde de eli kanlı terör örgütlerine yönelik tavizsiz mücadelemizi sürdüreceğiz. İhtilafın BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararı temelinde yürütülecek bir siyasi süreçte son bulması ortak temennimizdir.”    

İBRAHİM REİSİ: AMERİKALILARIN FIRAT’IN DOĞUSUNU TERK ETMESİ GEREKİYOR 

Görüşme sonrası yapılan basın toplantısında İbrahim Reisi şöyle konuştu:

“Suriye’nin toprak bütünlüğünün önemine, Suriye’nin egemenliğine vurgu yaptık. Bu ülkenin Amerikalıların Fırat’ın doğusundaki varlığı hiçbir şekilde kabul edilebilir bir şey değildir ve onların kesinlikle bu bölgeyi terk etmesi gerekiyor ve Suriye topraklarının her noktası Suriye meşru hükümetinin denetimine girmesi gerekiyor. Bu toplantıda Siyonizm rejiminin saldırılarını kınamak hususunda, bir an önce bu saldırılan durdurulması önemi vurgulandı.”

PUTİN: SURİYE’DEKİ HER ÇEŞİT TERÖRİZM İLE MÜCADELE NOKTASINDA HEMFİKİRİZ.

Vladimir Putin ise, “BM Güvenlik Konseyi’ndeki 2254 sayılı Kararlarında görüldüğü gibi diyalog temelinde ve aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğü korunması ile süreci kendileri belirlemelidir. Dışarıdan bir reçete veya model empoze etmeden. Bugün anlaştık ki, Astana formatında düzenli olarak uzman düzeyinde toplantılar yapılacaktır. Bu tür toplantılara Suriye tarafları, hükümet ve muhalefet, üç ülkenin temsilcileri ve gözlemci ülkeler (Lübnan, Ürdün, Irak gibi), BM temsilciliği de katılıyor. 19. İstişare bu yılın sonuna kadar yapılacaktır. Bizim etkin bir şekilde ortak çalışmalarımız sayesinde Suriye’de terörizm tehdidi ve şiddet seviyesi son yıllarda düşüyor. IŞID ana kuvvetleri ve diğer gruplar neredeyse imha edilmiştir. Suriye hükümeti toprakların çoğunluğunu kontrol altında tutuyor. Suriye’deki her çeşit terörizm ile mücadele noktasında hem fikiriz. Bir sonraki Astana Zirve’si Rusya’da yapılacaktır” diye konuştu.

ERDOĞAN: MİLLİ GÜVENLİĞİMİZİ KASTEDEN ŞER ODAKLARINI SURİYE’DEN SÖKÜP ATMAKTA KARARLIYIZ

Erdoğan ise şu açıklamayı yaptı:

“Terörle mücadele gündemimizin öncelikli konular arasında yer aldı. Türkiye olarak DAEŞ, YPG, PYD arasında fark görmüyoruz. Biri ile mücadele için diğerinin taşeron olarak kullanılması mülahazalarını kabul etmiyoruz. Milli güvenliğimizi kasteden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakta kararlıyız. Astana garantörleri olarak Rusya Federasyonu ve İran’dan beklentimiz bu mücadelede Türkiye’ye destek olmalarıdır. PKK, YPG, PYD hepimizin ortak meselesidir. Zira, terör örgütünün Suriye’nin toprak bütünlüğünü hedef aldığını unutmamalıyız. Suriye ithafına ancak siyasi çözümle son verebileceği yönündeki mutabakatımız bakidir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.