Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan Angola'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Angola'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Angola'nın başkenti Luanda'da Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ile görüşmesi ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji konusunda Türkiye-Angola arasında ciddi iş birliği imkanlarının olduğuna inandığını ifade etti.

  • Ege Postası
  • 18.10.2021 - 15:32

Angola'ya resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından başkent Luanda'da bulunan başkanlık sarayında resmi törenle karşılandı. İki ülke lideri törenin ardından baş başa görüşme gerçekleştirdi.

"BEKLEMEYE HİÇ GEREK YOK"

İkili görüşmenin ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütüncül bir ortaklık yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 17-18 Aralık'ta İstanbul'da 3. Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'ni icra edeceğiz. Bildiğiniz gibi 13 Ekim itibariyle Angola'ya doğrudan uçuşlara başladık. THY Angola seferlerine başladı, bunun ticari ve beşeri ilişkilerimizde çarpan etkisi yapacağına inanıyorum. Vize serbestisi konusunda değerli dostum 'beklemeye hiç gerek yok' dedi." ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Angola ile eğitim, tarım, gümrük, turizm alanlarında 7 anlaşma imzaladık" dedi. Erdoğan, enerji konusunda Türkiye-Angola arasında ciddi iş birliği imkanlarının olduğuna inandığını ifade etti.

"ADİL BİR DÜNYA TALEBİMİZ VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele konusunda Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola'nın daha önce Türkiye'den İHA ve SİHA talepleri olduğunu, bugün de zırhlı taşıyıcılarla ilgili bazı görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır." ifadelerini kullandı.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Angola'nın başkenti Luanda'da Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından resmi törenle karşılandı.

Erdoğan için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Lourenço, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makam aracından inişinde karşıladı.

Erdoğan ve Lourenço'nun tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülke milli marşları çalındı. Lourenço ile tören kıtasını denetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kıtasını selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Lourenço'nun heyetlerini birbirlerine tanıtımının ardından top atışı yapıldı.

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

ANGOLA MECLİSİ'NDE ÖZEL OTURUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Meclisi özel oturumunda yaptığı konuşmada da, "Türkiye Afrika'da 43 büyükelçiliğiyle temsil faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biridir. Ülkelerimizin birbirinden istifade edeceği çok imkan bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: "Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi son yıllarda artmış olmasına rağmen mevcut tablo gerçek potansiyelimizi yansıtmıyor. İmzalanan anlaşmalarla kuvvetlenen ahdi zemin, özel sektör temsilcilerimizin dinamizmi sayesinde 500 milyon dolarlık ticaret hacmine kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum.

Askeri ve güvenlik alanlarında da geniş işbirliği imkanlarına sahibiz. Bugün gerçekleştireceğimiz iş forumu inşallah yeni fırsat pencerelerinin açılmasına vesile olacaktır. TBMM'de Angola ile parlamentolar arası dostluk grubumuzu tesis ettik. İstanbul'da 21-22 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu elbette bize Angola ile yakaladığımız ivmeyi devam ettirme imkanı verecektir. 17-18 Aralık'ta İstanbul'da 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvemizi de bu anlayış temelinde güçlendireceğiz.

Bölgesinde ve ötesinde güvenlik, istikrar ve refaha katkı sunan Angola'nın bizlere yol arkadaşlığı yapacağına inanıyoruz. Bugün şahit olduğumuz tablo geleceğe dair umutlarımızı daha da artmıştır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.