Dolar 32,3673
%0.15
Euro 34,9585
%-0.3
Altın 2.324,360
%0.17
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çavuşoğlu'ndan Ermenistan ile normalleşme açıklaması

Çavuşoğlu'ndan Ermenistan ile normalleşme açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonu değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin, "Edindiğimiz izlenime göre ilk toplantı, Ermenistan'ın bu yönde bir arzusu var, Moskova'da gerçekleşecek" dedi

  • Ege Postası
  • 27.12.2021 - 12:55

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonu değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Bu yıl pek çok sorunlu konuda normalleşme adımları attık. BAE, Mısır, Bahreyn ve İsrail'deki temaslarımızı biliyorsunuz. Bu süreçleri gerçekçi bir yaklaşımla ele alacağız. Keza Fransa'daki ilişkilerdeki gerginliği azaltmaya başladık. Ermenistan ile normalleşme konusunda karşılıklı temsilciler atadık. İstanbul-Erivan uçuşları kısa sürede başlayacak.

Katar ile Kabil Havalimanı'nın işletilmesinin devralınması için çalışmaları yürütüyoruz. Arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yürütüyor.

"DOĞU AKDENİZ'DE ÇIKARLARIMIZI KORUDUK"

Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızı dikkatli bir şekilde koruduk. Kıbrıs'ta egemen eşitlik konusunda iki devletli çözümü uluslararası gündeme soktuk.

Yunanistan'ın Ege'de tansiyonu yükseltme çabaları son derece tehlikeli. Burada tutumuz son derece kararlı. 5 yıl aradan sonra istişari görüşmeleri tekrar başlattık.

#habericionecikanlar#100#left

ABD'de Biden yönetimi ile görüşmelerimiz devam etti, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile 12 kere görüştüm. Anlaşmazlıklarımız var ama aynı zamanda ilişkilerimizi geliştirmek için de çaba sarf ediyoruz. İş birliğimizi geliştirmek için çalışıyoruz.

Rusya ile de görüşmelerimizi sürdürdük, mevkidaşım Sergey Lavrov ile 5 kere yüz yüze görüştük.

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME

Ermenistan ile normalleşmeye ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Her iki taraf da özel temsilcisini atadı, görevlendirdi. Özel temsilcilerin ikili yüz yüze görüşmesi için tarih ve yer belirlemesi gerekiyor. İlk toplantının Moskova'da gerçekleşmesi planlanıyor. Bu süreçte Azerbaycan ile istişare önem arz ediyor." dedi.

KABİL HAVALİMANI

BAE'nin de Kabil Havalimanı'nın işletmek istediği hakkındaki soruyu cevaplayan Çavuşoğlu, "Taliban yönetimi devralmadan önce Kabil Havalimanı'nın askeri kanadını biz yönetiyorduk, sivil kanadını ise BAE'den bir şirket yönetiyordu. Bu süreçte farklı ülkelerin teklif vermesi normal. Somut bir teklif olmadı bizim onlara da bir teklifimiz olmadı, Katar'la olduğu gibi BAE ile oturup konuşmadık." dedi.

ABD İLE İLİŞKİLER VE F-35 ALIMI

ABD ile ilişkiler ve F-35'lere yönelik soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "CAATSA yaptırımlarına girdiği için F-35, şu an F-35'lerin alımında sorun var. Ben bu sorunların ortadan kalkmasını istiyorum. Tüm bu konuları bir bir ele almak, var olan sorunları çözmek için bir mekanizma kurmak isteniyor. F-35 konusunda bir taraftan CAATSA diğer taraftan Kongre'deki durum var; Kongre'nin de ikna edilmesi gerekiyor. Biz bazı durumlarda olumlu adımlar atarsak Kongre'nin de ikna olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

MISIR İLE NORMALLEŞME

Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkiler hakkındaki soruyu "Mısır ile diyaloğumuz devam ediyor, değişik kanallar aracılığıyla görüşmeler devam ediyor. Sayın Şükri ile görüşebiliriz, herhangi bir durum olduğunda telefonla görüşüyoruz kişisel olarak diyaloğumuz var. Deniz yetki alanları anlaşması konusunda Mısır bizimle bir anlaşma imzalarsa çok daha yetki elde edecek Akdeniz'de. Önce bir ilişkileri yoluna koyalım. Mısır'da daha fazla yetki elde edeceğini biliyor, gayri resmi görüşmeler oldu ama daha resmi bir görüşme olmadı." HABERTURK.COM

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.