Dolar 32,5594
%0.14
Euro 34,8278
%0.47
Altın 2.418,580
%-0.59
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Çavuşoğlu: Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse...

Bakan Çavuşoğlu: Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan son gelişmelere ilişkin “Yunanistan’ın agresif olmasının başka bir sebebi nedir? Yunanistan 1923 Lozan Anlaşması ve 1947 Paris Anlaşması ile silahlandırmama koşuluyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve bizim de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmemiz. Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılacaktır. Bu kadar net. Anlaşmalara uyacaksın” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.06.2022 - 14:59

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani ile ortak basın toplantısı düzenledi. 16 Haziran’da Makedonya’yı ziyaret edeceğini söyleyen Çavuşoğlu toplantıda özetle şöyle konuştu:

“Ekonomik ilişkilerimiz memnuniyet verici bir düzeyde ama daha geliştirmemiz gerektiği konusunda mutabıkız. Geçen sene ikili ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde 42 artış gösterdi. 772 milyon dolara çıktı. Bu seneki rakamlara bakıyoruz, 900 milyon dolar civarında olacak. Dolayısıyla en geç gelecek sene 1 milyar dolara çıkarma konusunda mutabıkız.

“ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRME ARZUSUNDAYIZ”

Serbest Ticaret Anlaşması’nı revize ediyoruz. Özellikle tarım ürünleri ve servislerin de dahil edilmesi söz konusu.

Enerji alanında da iş birliğimizi geliştirme arzusundayız. Ukrayna savaşından sonra Rusya’nın tek taraflı aldığı kararlar var. Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırım kararları var. Balkan ülkelerinden, komşu ülkelerimiz Bulgaristan, Romanya olmak üzere Macaristan’dan enerji konusunda iş birliği talepleri geldi. Kuzey Makedonya ile de bu anlamda nasıl iş birliği yapabiliriz ve dost ülkelerin sorunlarını nasıl çözüm için katkı sağlayabiliriz bunu da konuştuk.

“MAKEDONYA’DAKİ TÜRK TOPLUMU, TÜRKİYE İLE MAKEDONYA ARASINDA ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ”

Kuzey Makedonya zorlu bir dönemde Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı dönem başkanlığını üstlenecek. Kendilerini güçlü bir şekilde destekleyeceğimizi söyledik.

Makedonya’daki Türk toplumunun Türkiye ile Makedonya arasında önemli bir köprü oluşturduğunu her iki taraf da kabul ediyor. Sonuçta mükemmel siyasi ilişkilerimiz var. Her alanda ilişkilerimizi güçlendirme konusunda tam kararlılığımız var.”

OSMANİ: TÜRKİYE KUZEY MAKEDONYA’YA BÜYÜK DESTEK SAĞLADI

Çavuşoğlu’nun ardından konuşan Osmani’nin açıklaması şöyle:

“Bu sembolik ziyaret iki ülkenin diplomatik ilişkilerimizde 30. yıl dönümünü kutlayacağız. Elbette Türkiye Cumhuriyeti ilk kez Makedonya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıdı ve ilk elçisini de görevlendirdi. Büyük destek sağladı ve bunlar da fonksiyonel, çok kültürlü bir etnik yapıya sahip Makedonya’ya tüm alanlarda desteğini sürdürdü. NATO’ya entegrasyonumuz için teşekkür ediyoruz. Devletimiz için çok önemli olan bu konu hakkında sağladığınız destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Eğitim, kültür alanlarındaki iş birliğimiz ve ekonomik ilişkilerimizdeki iş birliğini geliştirmek için biz istekliyiz. Türkiye Cumhuriyeti ekonomik ve ticaret olarak yedinci sırada bulunmaktadır.

“TÜRKİYE’NİN BU ASKERİ İŞGALDE ALMIŞ OLDUĞU ADIMLARI DESTEKLİYORUZ”

Karşılaştığımız bu durumda hepimiz de akıllıca davranmamız gerektiriyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, işgal hareketi 21. yüzyılın başlarında bu gibi olaylara şahit oluyoruz ve ben de Ukrayna’ya ziyarette bulundum. Kuzey Makedonya’nın desteklerini ilettim. Türkiye’nin bu askeri işgalde almış olduğu adımları da destekliyoruz.”

ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İHLALLERDEN VAZGEÇMEZSE BU ADALARIN EGEMENLİĞİ TARTIŞILACAKTIR

Ortak basın açıklamasının ardından bakanlar, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan son gelişmelere ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Cumhurbaşkanımızın Başbakan Miçotakis ile İstanbul’da yediği yemekten sonra Yunanistan’ın sergilediği tavır aslında şaşırtıcı değil. Bu kadar yoğunlaştırılmış bir şekilde Türkiye karşıtlığına girmelerinin bir sebebi olmalı.

Yunanistan’ın agresif olmasının başka bir sebebi nedir? Yunanistan 1923 Lozan Anlaşması ve 1947 Paris Anlaşması ile silahlandırmama koşuluyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve bizim de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmemiz. Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılacaktır. Bu kadar net. Anlaşmalara uyacaksın. Uluslararası hukuktan bahsediyorsun. Sürekli herkese ders vermeye çalışıyorsun. ‘Demokrasi Yunanistan’dan başladı’ diyorsun ama anlaşmalar ortada. Bizim gönderdiğimiz mektuplara hukuki çerçevede cevap veremedikleri için agresifleşiyorlar.

“HALK HER GÜN ‘YUNANİSTAN’I ELEŞTİR’ DEMİYOR”

Türkiye’ye ithamlarda bulunuyorlar. ‘Türkiye yayılmacı politikalar izliyor’, ‘Adalarımızı aldı’ diyorlar. Yazdığımız mektup gayet net.

Yunanistan’daki siyasetçilerin bir kompleksi var. Her gün Türkiye’ye saldırmazlarsa sanki kendi halklarını memnun edemeyecekler. Bu aslında aşağılık kompleksinin bir yansıması. Ben her gün çıkıp Yunanistan’a saldırmıyorum. Halkın beklentisi de yok. Her gün ‘Yunanistan’ı eleştir’ demiyor halk.

“HİÇBİR ZAMAN İŞ İNSANLARIMIZA ‘TİCARETİMİZ KÖTÜ, YATIRIMINI DURDUR’ DEMEDİK”

Ayrıca Yunanistan bize 25 maddelik teklifle geldi. Bu çerçevede önemli görüşmeler de gerçekleştirdik. Başka ülkelerle de sorunlar yaşadık. Şimdi birçok ülkeyle ilişkilerimizi normalleştiriyoruz. Ama hiçbir zaman iş insanlarımıza ‘Ticaretimiz kötü, yatırımını durdur’ demedik.

Yunanistan’ın içine düştüğü durum içler acısı. Bir şeyi çok iyi başarıyorlar. En haksız durumda bile haklılığını anlatmada ve ağlamada başarılılar. Yüzümüze sarılırlar, toplantıya girince nefret, kin, yalan, iftira. Bunlar siyasetçilere ve ülkelere yakışan bir tavır değil.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.