Dolar 32,5883
%0.23
Euro 34,8068
%0.41
Altın 2.424,230
%-0.35
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Çavuşoğlu'ndan tahliye açıklaması: Lavrov beni aradı

Bakan Çavuşoğlu'ndan tahliye açıklaması: Lavrov beni aradı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesiyle ilgili olarak “Lviv'den 2 otobüsü kaldırmayı planlıyoruz. Odesa'dan da otobüs kaldırmayı planlıyoruz. Diğer ülkelerin vatandaşlarının tahliyesi için de çaba harcıyoruz. Mariupol'daki vatandaşlarımızın tahliyesi için dün gece (Rusya Dışişleri Bakanı) Lavrov beni aradı, bir iki güne bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.03.2022 - 22:16

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fildişi Sahili Devlet, Dışişleri, Afrika Entegrasyonu ve Diyaspora Bakanı Kandia Camara ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. İki bakan, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı yaptı.

ÇAVUŞOĞLU: VATANDAŞLARIMIZIN TAHLİYESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Ukrayna’da bulunan Türk vatandaşları ve talep eden diğer sivillerin tahliyesine ilişkin çalışmalarla ilgili bilgi veren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bugüne kadar Ukrayna’da 14 bin 800’den fazla vatandaşımızı tahliye ettik. Mariupol’de 100’den fazla vatandaşımız var. Sivillerin ve vatandaşlarımızın tahliyesi için iki taraftan da destek istedik. Ukrayna’nın sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Vatandaşlarımızın tahliyesi için çalışmalarımız devam ediyor. Lviv'den 2 otobüsü kaldırmayı planlıyoruz. Odesa'dan da otobüs kaldırmayı planlıyoruz. Diğer ülkelerin vatandaşlarının tahliyesi için de çaba harcıyoruz. Mariupol'daki vatandaşlarımızın tahliyesi için dün gece Lavrov beni aradı bir iki güne bu sürecin tamamlanmasını bekliyoruz.”

“FİLDİŞİ SAHİLİ BİZİM İÇİN AFRİKA’DA ÖNEMLİ BİR ORTAK”

Çavuşoğlu’nun basın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Fildişi Sahili bizim için Afrika’da önemli bir ortak. Afrika’nın kuzeyindeki terörden etkilenmesine rağmen istikrar ülkesi. Afrika’nın ilk ekonomisi arasında yer alıyor. Sahra Altı Bölgesinde de en önemli ortaklarımızdan birisi. Sayın Bakan ile ekonomi, ticaret, yatırımların arttırılması, turizm, sağlık alanında işbirliği, ki Sağlık Bakanı da kısa süre önce ülkemizdeydi. Terörle mücadelede tüm Afrika ülkelerine destek veriyoruz. Eğitim alanında Fildişi Sahili’nden öğrenciye burslar veriyoruz. İmamlar da Türkiye’de eğitim görüyorlar.

“EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Ekonomik işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz 827 milyon dolara çıktı. Bu yıl içinde 1 milyar doları geçeceğimizi inanıyoruz. Hızlı ve dengeli bir şekilde artıyor. Fildişi Sahilinde Türk yatırımlarını arttırmak istiyoruz. Şu andaki yatırım miktarı 240 milyon dolar civarında. Bana göre yetersiz. Önemli firmalarımızla da bunu arttırabiliriz. Sayın Camara İstanbul’da iş insanlarımız ile görüşecekler. Fildişi Sahili’nin ulusal kalkınma planı ve planın sunabileceği fırsatlar hakkında firmalarımıza anlatacaklar. Birlikte firmalarımızı teşvik edeceğiz."

KANDİA CAMARA: FİLDİŞİ SAHİLİ TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLİ PARTNERİ OLMAK İSTİYOR

Türkiye’den gelecek desteğin önemine değinen Fildişi Bakanı Camara ise şunları söyledi:

“Bizim sizin desteğinize gerçekten ihtiyacımız var. Sevgili Türk kardeşlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Ülkemize gelin, Fildişi Sahili’nin kalkınmasına destek verin. Hayat şartlarımızı ve çalışma şartlarımızı iyileştirmiş olalım. Türkiye çok farklı Afrika ülkesinde yer alıyor. Erdoğan’ın bu vizyonunu gerçekten tebrik etmek istiyorum. Afrika’ya gerçekten yardımcı olmak istediğini ifade etti. Biz, en iyi çalışabileceğimiz partnerler arıyoruz. Fildişi Sahili Türkiye’nin öncelikli partneri olmak istiyor. Dolayısıyla beraber çalışıyoruz. Sevgili kardeşim, dostum, sayın Mevlüt Bey, sizin sayenizde bu hedeflerimize ulaşabileceğimizi umut ediyorum.”

SAĞLIK VE GÜVENLİK KONULARI ÖNE ÇIKTI

Camara, sağlık alanında Türkiye’nin önemli bir referans olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Uluslararası Terörizmle Mücadele Akademisi kurdu. Burada Afrika’dan askerler, akademisyenler ve eğitmenleri ağırlıyoruz. Sevgili kardeşim, sevgili Bakan, biz Türkiye’ye güvenebilmek istiyoruz. Ki bu konuda büyük bir ülkesiniz. Sizin desteğinize güveniyoruz. Bu akademiye de destek verelim. Bu şekilde güvensizlik ve terörizm Afrika dışına itilebilsin. Çünkü biz barışçıl bir dünya istiyoruz. Terörizmi istemiyoruz. Türkiye sağlık alanında dünyada önemli bir referans. Aralık ayında sağlık bakanımız burada mevkidaşı ile bir araya geldi. Bizim doktorlarımızın ve sağlık personelimizin Türkiye’ye gelip eğitim alabilmeleri için anlaşma imzaladılar.”

Antalya Forumu’ndan övgüyle söz eden konuk Bakan Camara, “Barışın en önemli silahının bu tür görüşmeler olduğunu”  söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.