Dolar 32,5658
%0.28
Euro 34,7641
%0.09
Altın 2.492,830
%0.34
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ABD Dışişleri'nin F-16 mektubuna ilişkin açıklama

ABD Dışişleri'nin F-16 mektubuna ilişkin açıklama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugüne kadar İstanbul Boğazı açıklarında üç mayının etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Akar, ABD'den temin edilmesi beklenen F-16'lara yönelik mektup için "Söz konusu mektupta bazı olumlu unsurlar olmakla beraber ihtiyatlı olmak lazım" dedi. Mariupol'deki sivillerin tahliyesi konusunda çalışmaların devam ettiğini de belirten Akar, "Biz insani bakımdan yapılması gereken ne varsa bunu gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz" dedi.

  • Ege Postası
  • 13.04.2022 - 13:22

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün yapılan kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre; Akar, Karadeniz açıklarında tespit edilen mayınlara ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Bu konuyla mücadeleye ilişkin elimizde güçlü imkânlar var. Bunları süratle seferber ettik. Mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız, helikopterlerimiz, İHA'larımız ve SAS timlerimizin alarm durumlarını yükselttik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Herhangi bir ihbar alındığında unsurlarımız süratle gereğini yapıyorlar."

Bugüne kadar İstanbul Boğazı açıklarında üç mayının etkisiz hâle getirildiğini hatırlatan Bakan Akar, "Serbest kalan mayınlara yönelik ortada birtakım rakamlar dolaşıyor. Bunları teyit etmek mümkün değil. Bu konuda bizim yapacağımız şey, teyakkuz hâlimizi sürdürmektir" diye konuştu.

Söz konusu mayınların İstanbul Boğazı açıklarına kadar nasıl bu kadar süratle geldiğine yönelik soruya Bakan Akar, şu yanıtı verdi:

"Bununla ilgili birçok yorum, varsayım var.  Elimizde bununla ilgili somut bilgi, veri olmadan herhangi bir şekilde bazı şeyleri telaffuz etmek uygun olmaz.

Her bir ihbar dikkatli bir şekilde değerlendiriliyor. Mayınlar teşhis edilmelerinin ardından emniyetli bölgeye çekilerek çevreye zarar vermeden etkisiz hâle getiriliyor. Şu anda deniz trafiğinde herhangi bir sorun yok, normal şekilde devam ediyor.”

"RUSYA VE UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIKLARI İLE SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDEYİZ"

Ukrayna'da bulunan Mariupol'deki Türk vatandaşları ve diğer sivillerin tahliye edilmesine yönelik soru üzerine Akar, şu açıklamayı yaptı:

"Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile sürekli iletişim hâlindeyiz. Türkiye olarak oradaki tahliyelerin emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için yapılması gereken ne varsa gemi tahsisi dâhil yaptık, yapıyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde olumlu bazı gelişmeler bekliyoruz. Oradaki insani durum son dönemde kötüleşti. Türklerle birlikte tüm sivilleri tahliye etme konusunda her türlü hazırlığı yaptık. İkili bir konu mevcut, kentin bir bölümü Rusya bir bölümü ise Ukrayna kontrolünde. Sonuç olarak biz insani bakımdan yapılması gereken ne varsa bunu gerçekleştirmek için gayret gösteriyoruz."

"ELİMİZDEKİ F-16'LARIN MODERNİZASYONU GEREKİYOR"

ABD'den F-16 teminine ilişkin gelinen süreçteki son duruma yönelik soruya da Bakan Akar, "Bizim Viper denilen blok 70 F-16'lara ihtiyacımız var. Bununla birlikte elimizdeki F-16'ların da modernizasyonu gerekiyor. Bununla ilgili ‘Yabancı Askerî Satışlar’ kapsamında süreci başlattık. ABD Savunma Bakanlığındaki süreç ABD Dışişleri Bakanlığı ile devam ediyor." dedi.

Kongreden gelen soruya ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği cevabın yer aldığı mektuba ilişkin soru üzerine ise Bakan Akar, "Söz konusu mektupta bazı olumlu unsurlar olmakla beraber ihtiyatlı olmak lazım. Bu uzun bir süreç, temennimiz bunun olumlu sonuçlanması" dedi.

AKAR: SAMP-T FÜZE PROJESİ İÇİN ÜÇLÜ BİR GÖRÜŞME YAPILMASI GEREKİYOR

Bakan Akar, NATO Liderler Zirvesi'nde yapılan görüşmeden sonra yeniden gündeme gelen SAMP-T füze projesi hakkında şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımız konuya ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İtalya Başbakanı Draghi ile biz de iki ülkenin savunma bakanları ile görüştük. Bununla ilgili üçlü bir görüşme yapılması gerekiyor ancak şu anda Fransa'da bir seçim süreci söz konusu. Bu bittikten sonra temennimiz beraber görüşerek daha önce başlayan sürecin olumlu şekilde sonuçlanmasıdır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.