Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ABD Başkanı Biden'dan Rusya'ya yeni yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Biden'dan Rusya'ya yeni yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Birliği ve G7 ülkelerinin, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya’nın ‘kalıcı normal ticari ilişki’ statüsünü kaldıracağını açıkladı. Biden, “Bütün ülkeler, Rusya’dan ‘en çok kayırılan ülke’ statüsünü geri alacak. İki ülke arasındaki ticari işlemler önünde herhangi bir engel olmuyor ve en düşük gümrük vergisi uygulanıyor. Avrupa Birliği ile bunu ‘kalıcı normal ticari ilişki’ olarak adlandırıyoruz. Bu ilişki statüsü kaldırıldığında Rusya’nın ABD ile ticareti zorlaşacak ve diğer uluslarla birlikte bunu uyguladığımız zaman Rus ekonomisine ciddi bir darbe indirmiş olacağız” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.03.2022 - 00:54

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Müttefikleriyle tek ses olup Rusya’ya tepki verdiklerini belirten Biden’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Kalıcı normal ticari ilişki statüsünün ortadan kaldırılması noktasında müttefiklerimizle ortak bir duruş sergiliyoruz. Ukrayna’da demokrasiyi savunuyoruz. Putin’in saldırıları karşısındayız. Özgür dünya şu an Putin’e meydan okuyor. Biz, öncülük rolü üstleniyoruz. Yeni bir kanunla kalıcı normal ilişki statüsünü ortadan kaldıracağız.

Bütün ülkeler, Rusya’dan ‘en çok kayırılan ülke’ statüsünü geri alacak. İki ülke arasındaki ticari işlemler önünde herhangi bir engel olmuyor ve en düşük gümrük vergisi uygulanıyor. Avrupa Birliği ile bunu ‘kalıcı normal ticari ilişki’ olarak adlandırıyoruz. Bu ilişki statüsü kaldırıldığında Rusya’nın ABD ile ticareti zorlaşacak ve diğer uluslarla birlikte bunu uyguladığımız zaman Rus ekonomisine ciddi bir darbe indirmiş olacağız.

“ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDEKİ ÜRÜNLERİN İTHALATINI SINIRLAYACAĞIZ”

Çeşitli sektörlerden deniz ürünleri, votka ve elmas ürünlerinin ithalatına da sınırlar getireceğiz. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile birlikte adım atacağız. Putin saldırgan konumunda ve bedel ödemesi gerekir. Rusya, uluslararası barışa ve istikrara saldırıyor.

G7 ülkeleri de Rus oligarklarına karşı önlem almaya devam ediyor. Aileleriyle birlikte onlara yönelik hedeflerimiz var. G7 ülkeleri olarak haksız kazanç sahibi oligarklara yönelik adımlar atıyoruz. Bu insanlar, Rus halkından para çalan insanlar. Bu insanlar, haksız kazançlarını bizim ülkemizde saklıyorlar.

“YAPTIRIMLARIN SONU PUTİN’E DAHA AĞIR BİR DARBE İNDİRMEK OLACAK”

Ülkemizdeki yüksek değerli ürünleri almalarına yönelik adımlar atacağız. Bizim attığımız adımların sonu, Putin’e daha ağır bir darbe indirmek olacak. Çünkü müttefiklerimizle birlikte tek bir ses olarak adım atıyoruz. Yaptırımlarımızın tamamı Rus ekonomisine ciddi bir darbe indiriyor. Rublenin değeri yüzde 50 azaldı. 240 ruble şu an 1 dolara denk geliyor. Moskova Borsası, ekonomi çökmesin diye iki hafta boyunca kapalı kaldı.

“ASKERİ VE İNSANİ YARDIMLAR DEVAM EDECEK”

Ukrayna’ya 1 milyar dolardan fazla askeri yardımda bulunduk. Sevkiyatlarımız devam ediyor olacak. Müttefiklerimizle birlikte ortak bir güvenlik yardımında bulunuyoruz. BM ve insani yardım örgütleriyle Ukrayna’ya halkına yardım ediyoruz. On binlerce ton insani yardım ürünü ulaştırıyoruz.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı Rus zaferiyle sonuçlanmayacak. Transatlantik ittifakın zayıflamasını ümit etti ama bu olmadı. Demokrasileri zayıflatmak istedi, başarısız oldu. Bütün dünya ortak bir duruş sergilemeye çalışıyor. Biz, Ukrayna’nın yanındayız. İmparator olmak isteyen insanlara dünyaya egemen olma hakkını vermeyeceğiz. Dünyada barış ve güvenlik tesis etmek istiyoruz.”

KİMYASAL SİLAHLARA İLİŞKİN SORUYU YANITLAMADI

Biden, gazetecilerin kimyasal silahlara ilişkin sorusunu yanıtlamadı. Biden, “İstihbarat konusunda bilgi paylaşmayacağım. Ancak Rusya kimyasal silah konusunda ciddi bir bedel ödeyecektir” diyerek basın toplantısını bitirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.