Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AB liderleri, Rus petrolünün alımını yasaklamayı kabul etti

AB liderleri, Rus petrolünün alımını yasaklamayı kabul etti

Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'dan petrol ithal etmenin yasaklanması konusunda anlaştı. 27 ülkeden oluşan AB'de tüm ülkeler yasağa destek verirken, yıl sonuna kadar Rus petrolü ithalatı yüzde 90 oranında azaltılacak. Ayrıca, Rus bankası Sberbank da SWIFT sisteminden çıkarıldı.

  • Ege Postası
  • 31.05.2022 - 09:37

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Rusya'ya bir dizi yaptırım uygulayan Avrupa Birliği, Rusya'dan petrol satın alımını yasakladı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ına yasak getirecek 6'ncı yaptırım paketi konusunda anlaşma sağladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin ilk gün oturumlarının ardından basın toplantısı düzenledi.

"Liderlerin 6'ncı yaptırım paketi üzerinde prensipte anlaşmalarına çok sevindim" diyen von der Leyen, yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ına yasak getirileceğini söyledi.

MACARİSTAN KARŞI ÇIKIYORDU

Rusya'dan boru hatları ile petrol alan, Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya petrol ithalatında ek süre tanımıştı. Söz konusu tavizlere rağmen Macaristan hala ikna edilememişti.

Buna rağmen Macaristan enerji arz güvenliği tamamen sağlanana kadar ithalatın tamamen kesilmesine karşı çıkıyordu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bugünkü AB Liderler Zirvesine girişinde, AB Komisyonunun kendilerine danışmadan teklif hazırladığını ve "sorumsuzca davrandığını" söylemişti.

Zirve sonrası sosyal medya hesabından video paylaşan Orban, anlaşma kapsamında Rusya'dan boru hattı petrolünün yaptırımlardan muaf tutulmasının Macaristan'daki enerji arz güvenliğini sağlayacağını ve fiyatlarını düşük tutacağını açıkladı.

AB petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini, doğal gazının da yüzde 40'ını Rusya'dan sağlıyordu.

Liderler ayrıca Rus bankası Sberbank'ın SWIFT sisteminden çıkarılması ve Rus devletine ait üç yayıncının daha yasaklanması konusunda anlaştılar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.